Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

"Rubiki" attīsta lielizmēra plastmasas izstrādājumu ražotni Latgalē

SIA Rubiki sadarbībā ar uzņēmuma EkoStandarts tehnoloģijas inženieriem radījuši bioloģiskās attīrīšanas iekārtas privātmājām, vasarnīcām, viesu mājām un citiem personīgas vai publiskas lietošanas objektiem, kur nepieciešama mūsdienu normatīvajiem aktiem atbilstoša notekūdeņu attīrīšana. SIA Rubiki valdes loceklis Guntars Vingris atzīmē: «Ir manījusies likumdošana, kurā notekūdeņu attīrīšanas kvalitāte ir diferencēta atkarībā no objekta atrašanās vietas. Vietās ar zemu iedzīvotāju blīvumu prasības ir vienkāršākas, bet pilsētās augstākas. Īpaši augstas tās ir Rīgā. SIA Rubiki kopā ar sadarbības partneriem ir izstrādājuši un tirgū piedāvā notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas piemērotas dažādām vietām. Piemēram, lauku teritorijās prasības ir zemākas, tātad nav vajadzības iegādāties un uzstādīt iekārtu, kas notekūdeņus attīra atbilstoši Rīgā pastāvošajiem noteikumiem. Savukārt pilsētās, tostarp Rīgā esošiem objektiem, varam piedāvāt tieši tādas iekārtas, kas atbilst konkrētās vietas saistošajiem noteikumiem.» Uzņēmums piedāvā arī diferencētu iekārtu jaudu, tādējādi tās ir samērojamas ar attīrāmā ūdens apjomu.

SVARĪGI! Uzņēmums Rubiki sadarbībā ar partneriem EkoStandarts tehnoloģijas veic gan projekta izstrādi, gan dokumentu sakārtošanu, gan izbūvi, gan iekārtu regulāru apkalpošanu. Bieži vien lokālo attīrīšanas iekārtu uzstādīšana ir ekonomiski izdevīgāka par pieslēguma izveidošanu centralizētajiem tīkliem

Lokālās attīrīšanas iekārtas

Īpaši aktuāla šī tēma ir privātmāju rajonos, kur ES projektu ietvaros ir pievadīti centralizētie notekūdeņu savākšanas tīkli, bet pieslēguma izmaksas sanāk ļoti lielas. Turklāt pieņemtā likumdošana un pilsētu saistošie noteikumi uzliek par pienākumu pieslēgties centralizētajiem tīkliem visiem, kur vien tas pieejams, bet otra alternatīva ir privāto bioloģisko attīrīšanas iekārtu uzstādīšana. Pieredze un prakse parāda, ka bieži vien pieslēguma izmaksas ir pat desmit un vairāk tūkstoši eiro. Vairākās pašvaldībās alternatīvus risinājumus nepieļauj saistošie noteikumi, taču, ja šāda regulējuma nav, tad lokālās bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ir laba alternatīva. «Mūsu piedāvātās bioloģiskās attīrīšanas iekārtas var izmaksāt maksimums 3-4 tūkstošus, bet var būt arī tikai daži tūkstoši eiro. Līdz ar to daudzos gadījumos tas būs ekonomiski izdevīgāks risinājums, bet sasniegtie mērķi līdzvērtīgi.»

No plastmasas ražo visu

SIA Rubiki ir izveidota mūsdienīga lielizmēra plastmasas izstrādājumu ražotne ar modernām un augstražīgām tehnoloģijām. Mūsdienīgās iekārtas piemērotas visdažādāko produktu ražošanai, no jau pieminētajām attīrīšanas iekārtām, līdz skaiborda kikeriem un pontoniem. Kā jaunākie produkti jāpiemin sporta spēļu borti - plastmasas borti var norobežot, piemēram, florbola vai hokeja laukumu. Tie maz sver un ir ērti savienojami un uzstādāmi jebkurā vietā - kaut vai lauka vidū, ja korporatīvo spēļu laikā tiek organizēts florbola turnīrs vai ziemā pagalmā uzliets ledus laukums hokejam. Runājot par skaibordu, Guntars Vingris atzīmē: «Tā ir ļoti šaura niša, kurā jūtamies spēcīgi. Līdz šim esam izgatavojuši un uzstādījuši divus kikerus arī Rīgā - Daugavas skaiborda parkos. Gribu uzsvērt, ka mums ir svarīgi uzzināt cilvēku vēlmes - ja nāksiet ar ideju, tad ļoti iespējams, ka atradīsim veidu, lai izgatavotu tieši to, kas klientam vajadzīgs. Šobrīd plastmasas izstrādājumu ražotne nav pilnībā noslogota, tāpēc labprāt pieņemam jaunus izaicinājumus.»

Jāatzīmē, ka SIA Rubiki ar labām sekmēm piedalījās Latgales uzņēmēju dienās Latgales vēstniecībā Gors, kur tika demonstrēta arī jau pieminētā notekūdeņu attīrīšanas iekārta. Vingris atzīst: «Dalība šajā izstādē man zināmā mērā bija izaicinājums - mēģinājums saprast cilvēku vajadzības un to, cik viņi par to ir gatavi maksāt. Faktiski izstāde ir tirgus izpētes procesa sastāvdaļa. Viens no produktiem, kas tapis pēc klientu iniciatīvas un tagad ieviests mūsu pamatsortimentā, ir notekūdeņu uzkrāšanas rezervuāri. Tos piedāvājam dažāda lieluma - viss atkarīgs no nepieciešamā apjoma. Piemēram, vasaras mājā, kur cilvēki ierodas tikai paretam, nav nepieciešamības uzstādīt attīrīšanas iekārtas - pilnīgi pietiek ar hermētiski slēgtu notekūdeņu uzkrāšanas rezervuāru, ko nepieciešamības gadījumā izved ar asenizācijas transportu.»

LEDUS NEKAITĒ. Peldošo laipu un platformu pontoniem ir dubultas sienas, kas nozīmē, ka temperatūras svārstības un ledus tiem nekaitē - laipas var atstāt ūdenstilpē uz visu ziemu

Ne tikai laipas

Viena no nišām, kurā SIA Rubiki ir spēcīgi tirgus līderi, ir pontonu ražošana, peldošo laipu projektēšana, izgatavošana un uzstādīšana. Daudzi, kuri pabijuši Liepkalnos pa ceļam uz Jēkabpili, noteikti ievērojuši peldošas laipas un platformas Daugavā. Tas ir Rubiku speciālistu darbs! Cilvēki jau ir sapratuši, ka piedāvātais produkts ir ilglaicīgs un kvalitatīvs, kā arī izmaksu ziņā saistošs visiem, kuriem ir pieeja ūdenim - ezeram, dīķim, upei. Vienam laipu vajag makšķerēšanai, citam izklaides pasākumu rīkošanai vai pieejamības nodrošināšanai publiskiem objektiem. Atpūta pie ūdens ir ļoti romantiska, tāpēc attīstās atpūtas māju bizness pie ūdeņiem. Līdz ar kvalitatīvu pontonu pieejamību arvien vairāk namiņu tiek ievietoti ezeros. «Pēdējais izaicinājums ir pirtiņai nepieciešamās konstrukcijas izgatavošana, lai tā būtu ne tikai stacionāri novietojama virs ūdens, bet nepieciešamības gadījumā arī pārvietojama. Protams, mēs nebūvēsim pašu pirti, bet pamatus ieliksim,» teic Guntars Vingris. Uzņēmums savus pakalpojumus sniedz arī AS Latvijas valsts meži, labiekārtojot un uzlabojot tā pārziņā esošo ezeru saimniecību. Tiek būvētas peldošās laipas un platformas, lai arī purvainā apvidū visi interesenti varētu piekļūt ezeriem.

Kvalitāte = ilgs mūžs

Rubiku izstrādātie projekti ir paredzēti ekspluatācijā ilgus gadus - pirmkārt, pats pontons ir izgatavots ar dubultām sienām, kas nozīmē, ka sals un ledus tam nekaitē. Pavisam droši to var atstāt ūdenstilpē arī pa ziemu. Otrs svarīgākais ilglaicīga mūža parametrs ir metāla konstrukciju izturība - visos gadījumos metāla elementi ir cinkoti - tātad praktiski mūžīgi. Mūžīgi nav vienīgi koka elementi. Taču arī tie ir apstrādāti ar augstspiediena impregnēšanas metodi, kas nodrošina, ka pat vissliktākajos apstākļos tie kalpos vismaz piecus gadus. «Visas koka detaļas tiek sagatavotas vajadzīgajos izmēros pirms impregnēšanas. Tas nozīmē, ka arī nozāģētā dēļa gali ir pasargāti no ārējās ietekmes - tajos neiemitināsies ātrā trupe vai cita slimība, kas sagrauj koka struktūru,» skaidro speciālists.

RUBIKI SIA
ražo un uzstāda: pontonus, peldošās laipas un laivu piestātnes.
Kontakti: "Skudriņas", Muncišķi, Līksnas pagasts, Daugavpils novads, LV-5456
www.rubiki.lv
info@rubiki.lv
Tālr. 29258588