Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Citi raksti

BŪVNIECĪBA: Ārdurvis – dzīvoklim, mājai, vasarnīcai, terasei

Viens no mājokļa vissvarīgākajiem elementiem ir ārdurvis, jo tām ir daudz pienākumu - pasargāt no nevēlamiem viesiem, neielaist mājoklī aukstumu un nodrošināt skaņas izolāciju, turklāt jābūt vizuāli pievilcīgām un ērti lietojamām. Durvju piedāvājums veikalos un citās tirdzniecības vietās diezgan plašs - metāla, plastikāta - var apjukt un nopirkt pavisam ko citu, nevis to, kas vajadzīgs.

Visas ārdurvis nav piemērotas, lai atrastos ārā

Svarīgākais aspekts, kuru neievērojot cilvēks iegādājas to, ko tam nevajag, ir atšķirība starp ārdurvīm, kas nošķir dzīvokli no kāpņu telpas - respektīvi, netiek pakļautas salam, lietum un sniegam, no ārdurvīm, kas pasargā mājokli no ārējo apstākļu iedarbības. Labo logu aģentūras (SIA Eiropas Metāls) projektu vadītāja Lāsma Kalniņa uzsver: «Tirgū gan vienas, gan otras pozicionē kā ārdurvis, taču atšķirība ir ļoti būtiska. Tieši nepareiza izvēle visbiežāk ir tā, ka ir samaksāta nauda, bet nesaņemam gaidīto komfortu. Mēs uzskatām, ka labi logi un durvis ir tie, par kuriem aizmirst pēc to iegādes, respektīvi - tie sniedz gaidīto rezultātu, un par tiem vairs nav jādomā.»

Dzīvokļu ārdurvīm, kas nav pakļautas ārējo apstākļu ietekmei, visbūtiskākais ir to drošība jeb aizsardzība no nevēlamiem viesiem, kā arī skaņas izolācija, lai notiekošais kāpņu telpā netraucētu mieru dzīvoklī. Savukārt ārdurvīm, kas pasargā telpas no ārējo laika apstākļu ietekmes, papildus iepriekš minētajam būtiska ir arī siltuma izolācija un durvju apdares mehāniskā izturība attiecībā uz saules starojumu, nokrišņu ietekmi un temperatūras svārstībām. Gan vienām, gan otrām durvīm jābūt aprīkotām ar labām slēdzenēm, lai pasargātu no zagļiem. Slēdzeņu izvēle ir liela - no pavisam vienkāršām līdz sarežģītiem daudzstieņu zirnekļiem. Cenas atkarīgas no slēdzenes drošības pakāpes - no desmit līdz simtiem eiro.

Metāla durvju piedāvājums

Acij patīkamas ir durvis ar koka tekstūras paneļiem. Izvēloties būtiski ir raudzīties, lai izmantotais panelis atbilst videi, kurā atradīsies durvis. Vienkāršākajā variantā dzīvokļu ārdurvīm izmanto arī mēbelēm populārās MDF plātnes. Šāds dekoratīvais panelis iespējams dažādos toņos, gluds, ar koka tekstūru. Savukārt durvīm, kas atrodas ārā, jābūt ar MIF jeb mitruma izturīgu paneli. Dekoratīvās plāksnes var uzstādīt durvju vienā vai abās pusēs. Pieejami arī dažāda dizaina dekoratīvi frēzējumi.

Ja durvju dizains nav tik nozīmīgs, var uzstādīt ar speciālu noturīgu krāsu pulverkrāsotas metāla durvis bez dekoratīvā paneļa. Obligāts nosacījums šādām durvīm ir cinkots metāls, lai novērstu rūsēšanu. Arī dzīvokļu durvīm, kuras tiešā veidā nesaskaras ar āra vidi, ieteicams cinkota metāla slieksnis, jo slapjie un ziemā «sasālītie» apavi ikdienā var nodarīt bojājumus parastam metālam.

Ārdurvīm liela uzmanība jāpievērš siltuma izolācijas koeficientam, jāpārliecinās, ka durvis ir siltinātas (ieteicams ar akmensvati) un vērtnes biezums un vismaz 65 mm. Labi siltinātas durvis arī lieliski slāpēs trokšņus.

Cits būtisks aspekts ir izmantotā materiāla kvalitāte. «Jāpievērš uzmanība arī metāla biezumam. Nav nozīmes ielikt metāla durvis, kuras var sagriezt ar konservu attaisāmo nazi. Mēs iesakām durvis, kam metāla biezums ir no 1,5 līdz 2 mm,» iesaka projektu vadītāja Lāsma Kalniņa.

Rūpējoties par drošību ekstremālās situācijās, var izvēlēties ugunsdrošas durvis, un tādas būtu ieteicamas katrā ēkā.

Plastikāta durvju priekšrocības

Ir arī dažādas vizuālā noformējuma iespējas, piemēram, ierīkot lodziņu durvīs. «Tas ir iespējams gan metāla, gan plastikāta durvīm. Taču jebkuras izmaiņas ir papildu izmaksas - plastikāta durvīm, kam pamatā tiek izmantoti tādi paši profili kā logiem, sadārdzinājums būs mazāks, bet metāla durvīm, kuru ražošanā tiek izmantota pavisam cita tehnoloģija, lodziņa iebūvēšana izmaksās dārgāk. Jāatzīmē, ka pastāvošais mīts, ka stikla paketei ir zemāka siltuma noturība nekā vienlaidus pildiņam, neatbilst patiesībai - mūsdienīgām stikla paketēm var panākt ļoti augstu siltuma un skaņas izolācijas efektivitāti, kas nereti var būt pat augstāka nekā metāla durvīm. Viss atkarīgs no tā, kādi materiāli tiek izmantoti un cik esam gatavi par to maksāt,» skaidro speciāliste.

Runājot par plastikāta durvīm ar lielāku vai mazāku stiklojuma daļu, jāpiebilst, ka cenu ietekmē ne tikai durvju rāmja biezums un stiklu skaits paketē, bet arī slieksnis un vēršanās virziens. Izvēloties tādu pašu slieksni kā logam un durvju vēršanu uz iekšu, izmaksas būs zemākas nekā alumīnija slieksnim un kārtīgām ārdurvīm ar durvju vēršanās virzienu uz āru. «Mums ir svarīgi uzzināt katra klienta individuālās vēlmes un vajadzības, lai, no vienas puses, klients nepārmaksātu par lietām, kas viņam nav vajadzīgas, bet, no otras puses, saņemtu gaidīto rezultātu.»

Kā izvēlēties?

Durvis var tikt izgatavotas no dažādiem materiāliem. Gan metāla, gan plastikāta durvis var nodrošināt visdažādāko prasību izpildi. Lai noskaidrotu, kādas durvis ir vispiemērotākās, nepieciešams pārdomāt šādus jautājumus:

  • Cik būtiska ir siltuma un skaņas izolācijas spēja?
  • Vai durvis atradīsies saskarē ar ārējo vidi?
  • Cik liela uzmanība jāpievērš durvju drošībai pret garnadžiem?
  • Vai durvis paredzētas intensīvai vai retai/sezonālai lietošanai?
  • Vai būtisks ir durvju vēršanās virziens - uz iekšu/āru?
  • Vai dizainam ir būtiska nozīme?
  • Vai durvīs nepieciešams stiklojums?

Zinot atbildes uz šiem jautājumiem, jomas speciālisti varēs ieteikt atbilstošāko durvju veidu. Piemēram, pagraba durvīm būs piemērotas neuzkrītoša dizaina drošas pulverkrāsotas metāla durvis. Izejai uz terasi - vienkāršas plastikāta durvis, kas ir uz iekšu veramas, līdzinās logam, bet ir slēdzamas. Privātmājai kā ieejas durvis piemērotākas būs ikdienas lietošanā ērtas, izturīgas, siltas, skaņu izolējošas un pret laikapstākļu ietekmi drošas durvis - kā tādas var piedāvāt gan no īpaša durvīm paredzēta platāka profila izgatavotas plastikāta durvis, gan metāla konstrukcijas.

Gatavojamies ziemai - jāapskata logi un durvis

Pirms ziema uzsākusi savus siltumtestus, labāk logi jāpārbauda pašiem. Pakešu logi nav garants, ka siltums nepazudīs, ar laiku tie nolietojas. Tomēr lielu daļu trūkumu var novērst vai nu pašu spēkiem, vai ar profesionāļu palīdzību. Vispirms jāpārbauda blīvējums - starp loga vērtni un rāmi ieliek papīra strēmeli un aizver logu. Ja papīra strēmeli nevar viegli izvilkt, tad ar loga blīvēšanos viss ir kārtībā. Ja papīrs ir brīvi izvelkams, tad nepieciešama loga vērtnes regulēšana. Pēc tam jāapskata un jāpatausta blīvējuma gumijas - vai tās ir mīkstas, vai nav saplaisājušas un nesāk drupt. Ja šādu pazīmju nav, tad blīvgumijas jāapstrādā ar silikonu saturošu līdzekli, kas pagarinās to kalpošanas laiku. Ja gumijas ir nolietojušās - cietas, zaudējušas elastību, tad tās ir jānomaina. Tas pats attiecas arī uz durvīm. Jāapskata arī pati stikla pakete - ja starp stikliem ir redzami netīrumi vai kondensāta pēdas, tad pavisam noteikti tā ir bojāta un nepilda savu funkciju.

Stikla pakešu siltuma noturību uzlabo iepildītā gāze - argons, kā arī īpašs pārklājums. Vecākas paaudzes logiem pārklājuma nebūs, taču stikla paketei jābūt hermētiski noslēgtai. Ja pakete ir bojāta, tas nozīmē, ka gaiss tās iekšienē ir tikpat auksts kā ārpusē un faktiski tie ir divi stikliņi kā jebkuram vecam logam. Stikla pakešu nomaiņa plastikāta logiem nav īpaši sarežģīta un dārga. Tāpēc, domājot par siltumu mājoklī, tam jāpievērš pastiprināta uzmanība. Speciālisti iesaka pirms ziemas notīrīt arī stiklus un rāmjus, kā arī saeļļot konstrukcijas kustīgās daļas. Tīrīšanai var izmantot parastus stiklam domātus līdzekļus vai meklēt īpaši PVC profilu tīrīšanai paredzētos produktus. Eļļošanai noderēs smērvielas, kas nesatur skābes vai sveķus, piemēram, šujmašīnu eļļa.

Labo logu aģentūra piedāvā logu kopšanas komplektu, kurā ietilpst ar silikonu saturošu šķidrumu mitrinātas salvetes blīvējuma gumiju apstrādei, eļļa konstrukcijai un plastikāta tīrīšanas speciālais šķidrums, lai arī logu ailes atgūtu savu baltumu.

www.labologuagentura.lv
logi@labologuagentura.lv

RĪGA, Mūkusalas iela 25, tel. 20016437
OGRE, ogre@labologuagentura.lv, tel. 27086086
JELGAVA, Uzvaras iela 8, tel. 22161282
DOBELE, Tirgus laukums 4, tel. 29551612