Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Citi raksti

Lai pasta sūtījums nenokavē svētkus

ZIEMASSVĒTKIEM. Īpaši skaista un mīļa apsveikuma pastkarte būs tad, ja saņēmējs varēs priecāties ne tikai par tās saturu, bet arī noformējumu. Latvijas Pasts laidis klajā speciālas Ziemassvētku pastmarkas un aploksnes © Latvijas Pasts

Lai arī mūsdienu sabiedrībā lielu daļu komunikācijas aizvieto elektroniskie saziņas līdzekļi, būtiska loma vēl arvien ir senajām, skaistajām pastkaršu un vēstuļu sūtīšanas tradīcijām. Saņemtā pastkarte faktiski ir dāvaniņa, ko var paņemt rokā, pasmaržot un padomāt par cilvēku, kura rokraksts iemūžināts sūtījumā.

Sūtījumu skaits dubultojas

Gada nogale ir laiks, kad iedzīvotāji atkal sūta tradicionālās apsveikuma vēstules un pastkartes, ko apliecina sūtījumu apjoma pieaugums šajā periodā. Vidēji dienā Latvijas Pastā apstrādā 25 000 vēstuļu korespondences sūtījumu, bet decembrī šo sūtījumu skaits dubultojas un sasniedz vidēji 50 000 vienību dienā. Decembrī pieaug arī nosūtīto pastkaršu skaits. Salīdzinoši: 2015. gada septembrī saņemto un nosūtīto pastkaršu apjoms veidoja nepilnus 86 000 pastkaršu, bet decembrī - jau 108 000 pastkaršu.

Ziemassvētku un Jaunā gada apsveikumi pārsvarā ceļo Latvijas teritorijas robežās, savukārt saziņā ar ārvalstīm svētku laikā visvairāk vēstuļu korespondences sūtījumu tiek saņemts un nosūtīts uz Lielbritāniju, Īriju, Vāciju un Krieviju.

Attīstoties e-komercijai, sīkpaku apjoms Latvijas Pastā pieaug visu gadu, bet decembrī pieaugums palielinās par vairākiem desmitiem procentu pret «parastu» gada mēnesi. 2015. gadā ienākošo starptautisko sīkpaku skaits sasniedza 3,6 miljonus vienību, bet šogad 11 mēnešos - jau 5,4 miljonus.

Latvijas Pasts savlaicīgi gatavojas sūtījumu apjoma pieaugumam - 49 apmeklētākajās nodaļās vairākas stundas dienā atvērtas speciālas kases vai piesaistīti papildu darbinieki tieši sūtījumu izsniegšanai, savukārt 32 nodaļām pagarināts darba laiks. Arī sūtījumu šķirošanai un apstrādei gada nogalē darbā pieņemti papildu darbinieki.

Pārrobežu sūtījumi var ceļot ilgāk

Gada nogalē pasta sūtījumu apjoms visā pasaulē palielinās vairākkārt - lai sūtījums adresātu sasniegtu laikus, pirms Ziemassvētkiem vai Jaunā gada, būtiski to noformēt un nosūtīt savlaicīgi.

Latvijas teritorijā vēstules tiek piegādātas trīs, bet pakas - četru darbdienu laikā, savukārt prioritārus A klases sūtījumus piegādā jau nākamajā darbdienā atkarībā no sūtījumu nodošanas laika pasta iestādei vai ievietošanas laika vēstuļu kastītē. Paku ātrākai piegādei var izvēlēties eksprespasta sūtījumu, kura piegādi jau nākamajā darbdienā nodrošinās Latvijas Pasta Eksprespasta kurjeri.

Nododot paciņu vai vēstuli piegādei uz ārvalstīm, jāņem vērā arī attālums līdz adresāta valstij - jo tālāk būs galamērķis, jo ilgāku laiku sūtījums uzkavēsies ceļā, īpaši tad, ja starp valstīm nav tiešās aviosatiksmes un sūtījumi ceļo tranzītā starp dažādām valstīm. Šie paši nosacījumi jāņem vērā, iepērkoties populārākajos ārvalstu interneta veikalos - sūtījumi no Ķīnas un citu Āzijas valstu veikaliem uz Latviju ceļo tranzītā, izmantojot dažādu valstu pasta operatoru starpniecību, un pirmssvētku periodā sūtīšanas laiks līdz ar apjoma pieaugumu var palielināties vēl vairāk.

Uz sūtījuma ir būtiski norādīt precīzu adresi: svarīga adreses sastāvdaļa ir ne tikai pareizi uzrakstīts ielas nosaukums, mājas vai dzīvokļa numurs, bet arī indekss. Kaut gan arī sūtījums ar kļūdainu indeksu agri vai vēlu tik un tā sasniegs adresātu, tomēr šāds sūtījums ceļos ilgāk, jo primāri sūtījumi tiek šķiroti, pamatojoties uz norādīto indeksu.

Sūtītājam svarīgi pārliecināties, lai viņa sūtījums tiek apmaksāts ar atbilstošas nominālvērtības pastmarkām. Par atbilstību var pārliecināties Latvijas Pasta mājaslapā ievietotajā cenrādī vai izmantojot tajā pieejamo tarifu kalkulatoru; precīzu līmējamo pastmarku nominālvērtību noteiks arī pasta nodaļas darbinieki.

Ziemassvētku apsveikumam Ziemassvētku pastmarka

Latvijas Pasts izdevis divas jaunas Ziemassvētku sērijas pastmarkas, kuras klienti īpaši iemīļojuši, apmaksājot pasta sūtījumus uz tuvām un tālām zemēm gada nogales periodā. Jaunāko Ziemassvētku pastmarku sērijas izdevumu autore ir pazīstamā latviešu māksliniece un bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle.

Katrai no pastmarkām ir atšķirīga nominālvērtība un tirāža, tādējādi tās piemērojamas sūtīšanai gan Latvijas, gan ES robežās, gan uz jebkuru pasaules valsti.