Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Citi raksti

Latvijas Pasts aicina izvēlēties 2016.gada skaistāko pastmarku

© Latvijas Pasts

Latvijas Pasts pērn izdevis 25 pastmarku izdevumus, kas sastāv no 31 pastmarkas un četriem pastmarku blokiem. Šobrīd norisinās konkurss, kurā tiek noskaidrota 2016. gada skaistākā pastmarka. Balsošanā aicināts piedalīties ikviens, un to iespējams izdarīt interneta vietnē Delfi līdz 6. februāra pulksten 12.

Balsošana notiek portāla Delfi sadaļā Balso par gada pastmarku. Pašlaik vislielākās simpātijas ir izpelnījusies pastmarka, kas veltīta pasaules 11. čempionātam florbolā vīriešiem, ko Latvija pērn rīkoja pirmo reizi. Par katru pastmarku no vienas IP adreses var balsot vienu reizi dienā.

Konkursa mērķis ir ne vien noskaidrot sabiedrībai tīkamāko pērnā gada pastmarku, bet arī popularizēt filatēlijas jomu kopumā, kā arī atgādināt, it sevišķi jaunākajai paaudzei, pastmarku nozīmi un izmantošanas jēgu. Latvijā joprojām pastmarka pilda būtisku funkciju - tā kalpo kā sūtījuma apmaksas zīme, taču vienlaikus Latvijas pastmarkām ir arī mākslinieciska vērtība. Pastmarku iespējams pielīdzināt pat nelielam mākslas darbam, kura radīšanas process pastmarku dizaina autoriem ir gana izaicinošs, jo nelielā laukumā ir jāietver gan kodolīga ziņa, gan acīm tīkams attēls, gan informācija par pastmarkas nominālvērtību, autoru un izdošanas gadu.

Starp 2016. gadā izdotajām pastmarkām liela daļa turpināja jau labi zināmas un tradicionālas pastmarku sērijas, piemēram, Ziedi, Latvijas putni, Latvijas arhitektūra, Latvijas bākas, Latvijas Republikai 100, Ziemassvētki u.c. Savukārt jaunums bija pirmā pastmarka 2016. gadā uzsāktajā sērijā XIX gadsimta vēsturiskie kuģi, kas tika veltīta lielākajam Latvijas teritorijā būvētajam buriniekam Andreas Weide.

Jau par tradīciju kļuvusi Latvijas Pasta vienreiz gadā izdota pastmarka, kuras veidošanā var piedalīties jebkurš interesents un kura par uzvarētāju kļūst sabiedrības balsojuma rezultātā sociālajos tīklos. 2016. gadā jau piektais Latvijas Pasta organizētais pastmarku konkurss tika veltīts latviešu velosipēdu zīmola radītāja Gustava Ērenpreisa 125. jubilejas atcerei. Par konkursa finālam izvirzītajām pastmarkām sociālajos tīklos tika balsots 9097 reizes.

Jāpiebilst, ka pastmarkas ir ne tikai vērtszīmes, ko izmanto pasta sūtījumu apmaksai, visā pasaulē pastmarkas ir arī kolekcionēšanas priekšmets un valsts atpazīstamības simbols, tāpēc pasta uzņēmumi ar speciālu kritēriju palīdzību īpaši izvēlas, ko konkrētā gada laikā attēlot uz emitētajām pastmarkām. Kopumā 2016. gadā Latvijas Pasta izdoto pastmarku kopskaits sasniedza deviņus miljonus.

Latvijā pastmarku izdošanas plānu izstrādā Pastmarku emisijas komisija, pamatojoties uz iesniegtajiem priekšlikumiem par pastmarku tematiku, kas saistīta ar Latvijai būtiskiem notikumiem, vēsturi, dabu, arhitektūru, kultūru, zinātnes un sporta sasniegumiem un citiem notikumiem un svarīgām personībām. Tās sastāvā kopā ar Latvijas Pasta pārstāvjiem darbojas Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs un Latvijas Filatēlistu savienības viceprezidents Egils Plūme. 2017. gadā Latvijas Pasts plāno izdot 23 jaunus pastmarku izdevumus, ko veidos 30 pastmarkas un divi pastmarku bloki.