Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Vai esi savas mājas ķīlnieks? "Māja I 2017" piedāvā risinājumus drošam mājoklim!

© Publicitātes foto

Tam nav jābūt trillerim vai Hičkoka filmai, lai tavas mājas no omulīgas ligzdiņas pārvērstos slazdu labirintā. Tā ir realitāte, ar kuru var nākties saskarties jebkurā brīdī, ja tu nedomā par drošību. Tādēļ parūpējies par sevi jau laikus un nāc uz izstādi “Māja I 2017” no 9. līdz 12. martam Ķīpsalā, kur varēs atrast dažādus risinājumus drošākam mājoklim.

Ugunsdrošs interjers

Filmās bieži redzamā aina, kad maza sveces liesmiņa spēj pārvērst romantisku vakaru milzīgā ugunsgrēkā, nebūt nav tālu no īstenības. Vajag tikai mazumiņu, lai notiktu nelaime, un dažkārt ir vainojams tāds viegli uzliesmojošs materiāls kā audums. Tādēļ, iekārtojot mājokli, prātīgi būtu izvēlēties ugunsdrošus aizkarus un mēbeļu audumu. Gan Skandināvijā, gan citviet Eiropā šī ir populāra prakse! “Domo Dizains” izstādē “Māja I 2017” prezentēs Eiropas audumu ražotāju “KOBE”, “Clarke & Clarke” un “Christian Fischbacher” nedegošos audumus. Šie specifiskie audumi vizuāli ne ar ko neatšķiras no parasta mēbeļu vai aizkaru auduma, un sortiments apmierinās visdažādākās gaumes. Turklāt tas nav piedāvājums tikai grezno Mežaparka villu iemītniekiem! Audumus var iegādāties par draudzīgām cenām.

Apkure - dod siltumu, bet arī apdraud

Viens no lielākajiem privātmāju biediem ir apkures sistēmas. To drošībai ir jāpievērš īpaši liela uzmanība. Viens no uzticamākajiem risinājumiem ir siltumsūknis - apkure tiek nodrošināta bez degšanas procesa, tādējādi izslēdzot ugunsnelaimi saimnieku prombūtnes laikā vai neprasmīgas kurināšanas dēļ. Un šis risinājums ir daudz veselīgāks, jo neizdala dūmgāzes. Piemēram, izstādē piedāvātie “Airwave“ gaiss-gaiss un gaiss-ūdens siltumsūkņi ir pilnībā automātiski un ar iebūvētu pašdiagnostiku, kas signalizēs, ja kaut kas nebūs kārtībā. Labs papildinājums siltumsūkņiem ir “Energolukss” ELX UPS cirkulācijas sūkņi, kas pasargā no apkures katla pārkaršanas.

Gāzes detektors - obligāta prasība

Vai zinājāt, ka ugunsgrēkā lielākais drauds ir nevis liesmas, bet saindēšanās ar toksiskajām gāzēm? Gaisa piesārņojums rodas, sadegot mājoklī esošajiem sadzīves priekšmetiem un mēbelēm. Taču būtiskas izmaiņas gaisa sastāvā ir iespējams kontrolēt, aprīkojot dzīvojamo telpu ar detektoru, kas ar spalgu signālu brīdinās par indīgo gāzu koncentrācijas palielināšanos gaisā. “FN serviss” rekomendē savu mājokli padarīt trīskārt drošu, ierīkojot visu trīs veidu detektorus - gan dūmu, gan tvana gāzes, gan arī gāzes detektoru. Taču ir svarīgi atcerēties, ka tie ir pareizi jāuzstāda - labākā vieta ir pēc iespējas tuvāk griestu centram. Turklāt ir jāņem vērā, ka viens dūmu detektors ir paredzēts 25-30 kvadrātmetru telpai, bet, ja telpā ir starpsiena, ieteicams uzstādīt papildu detektoru.

Jumts virs galvas - ne vienmēr drošākā vieta

Jumtu simboliski bieži vien saistām ar drošības sajūtu. Taču vienlaikus tā ir viena no bīstamākajām vietām mājās. Tīrot sniegu, lapas no jumta vai skursteni, nākas pārvarēt bailes no augstuma un doties bīstamajā misijā. Lai šos darbus veiktu ar lielāku drošības sajūtu, palīgā nāk “Vinteko” jumta pakāpieni, kas ļauj droši pārvietoties pa jumtu vai jumta laipu un iztīrīt skursteni. No nelāga kritiena pasargās arī “Certex” ieteiktās drošības sistēmas darbam augstumā - iekares, sakabes, iejūgi un štropes.

Reizi gadā, sniegam kūstot un veidojoties lāstekām, pagalms bieži vien pārvēršas par mīnu lauku. Lai, ikreiz atstājot mājokli, nebūtu jāzīlē, vai paveiksies vai nē, labāk uzreiz ierīkot “Velux” sniega barjeras. Nāc uz izstādi “Māja I 2017” un konsultējies arī par drošību uz jumta!

Dubultdroši pret zagļiem

Par ķīlnieku savās mājās var padarīt arī bailes no zagļiem. Parasti pret nevēlamiem ciemiņiem nodrošināmies ar signalizācijām, aizsargrežģiem un dažādiem slēģiem, taču zagļi ir spēruši soli tālāk un spēj ielauzties pat caur sienām, bēniņiem un jumtiem. Izstādē “Māja I 2017” varēs apskatīt jaunu risinājumu “cīņā” ar zagļiem - “Securilath” sistēmu. Tas ir metāla režģis, kuru var iebūvēt gan ēkas iekšsienās, gan ārsienās un griestos. Ar plašāku dalībnieku piedāvājumu var iepazīties: www.bt1.lv/maja1/news.php#news.

Izstādē “Māja I 2017” atsevišķu dalībnieku stendos būs redzama zīme “Drošam mājoklim!”, kas izceļ ražotājus, kuri piedāvā produktus un risinājumus mājokļa drošības uzlabošanai. Pateicoties ADB “Gjensidige” un drošības nozares pārstāvju iniciatīvai, izstādē “Māja I 2017” atklās Baltijā pirmo Mājokļa drošības mēnesi.

Izstādi “Māja I” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Sekojiet izstādes jaunumiem:
www.facebook.com/izstademaja/

Izstādes darbalaiks:
9.-11. marts 10.00-19.00
12. marts 10.00-17.00

Ieejas biļešu cenas:
Ieejas biļete - EUR 6
Pensionāriem, studentiem - EUR 4,50
Skolēniem, invalīdiem - EUR 3,50
Bērniem līdz 7 gadu vecumam - bez maksas
Ģimenes biļete (2 pieaugušie un 2 bērni līdz 18 gadu vecumam) - EUR 12,50

Grupu (10+) biļešu cenas:
Grupas ieejas biļete (skolēniem, studentiem) - EUR 3,00