Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Citi raksti

Linsēklas gavēņa ievērotājiem un citiem

Vajadzīga spēcīga motivācija, lai ievērotu gavēni. Kristiešiem tas ir Lieldienu gaidīšanas, savstarpējās solidaritātes, pārdomu un arī sevis izvērtēšanas laiks, kad sekmīgi var pārskatīt savus ne tik labos ieradumus un pretoties dažādiem kārdinājumiem. Plašākā nozīmē gavēnis ietver arī pieklusinātu dzīvesveidu, atturēšanos no izklaidēm un luksuspreču iegādes, nemaz nerunājot par alkoholu; dzirdēts arī par cilvēkiem, kuri šajā periodā ierobežo savas aktivitātes sociālajos tīklos.

Godam izturēt šo periodu palīdz pārdomāti sastādītā ēdienkarte, kur līdzās mērenībai un pieticībai noteikti jāievēro arī sabalansētības princips, lai, neraugoties uz ierobežojumiem, organisms turpinātu saņemt nepieciešamās uzturvielas.

Viens no produktiem, kuriem vajadzētu atrast vietu ne tikai gavēņa laika, bet arī parastajā ikdienas ēdienkartē, ir linsēklas. Linsēklu sastāvā ir ap 20% olbaltumvielu, bagātīgs polinepiesātināto taukskābju jeb tā dēvēto labo tauku saturs, no kuriem lielākā daļa ir omega-3 taukskābes, kas optimizē gan holesterīna, gan glikozes vielmaiņu organismā. Linsēklās ir ap 30% šķiedrvielu, kuras rada labāku sāta sajūtu, mazina ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos un uzlabo resnās zarnas darbību, tātad palīdz kūtras vēdera izejas gadījumā. Vēl linsēklu sastāvā ir īpašas vielas - lignāni, kam piemīt sievišķajiem hormoniem estrogēniem līdzīga iedarbība. Tāpēc linsēklas ieteicamas sievietēm menopauzes periodā. Regulāri ēdot linsēklas, mazinās vēlme pēc saldumiem un taukainiem ēdieniem. Linsēklas veicina asinsvadu veselību, jo palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs, stabilizē gremošanas sistēmas darbu. Tautas medicīnā linsēklas lieto pret aizcietējumiem, svara normalizēšanai, kā arī gatavo novārījumu elpceļu iekaisumu gadījumā.

SIA Iecavnieks&Co piedāvā četru veidu linsēklas: veselas linsēklas, veselas grauzdētas linsēklas, smalcinātas linsēklas un smalcinātas linsēklas ar inulīnu.

VESELAS LINSĒKLAS. Pievieno salātiem, maizes un konditorejas izstrādājumu mīklai u.c. Linsēklas satur 35-45% eļļas, kā arī ļoti daudz pilnvērtīgu olbaltumvielu, kurās ir gandrīz visas neaizstājamās aminoskābes, ogļhidrāti, A, B un E vitamīns.

GRAUZDĒTAS VESELAS LINSĒKLAS. Grauzdējot sēkliņas iegūst īpašu garšu un aromātu. Izmantojamas salātos, uz sviestmaizēm, picām, pie biezpiena, putrām, brokastu pārslām u.c.

SMALCINĀTAS LINSĒKLAS. 1 - 2 ēdamkarotes pievieno jogurtam, kefīram, paniņām, sulām, izmanto smūtijos, var aizstāt daļu miltu konditorejas izstrādājumos, gatavot gardus desertus. Bieži dzirdam informāciju, ka linsēklas jāsmalcina īsi pirms lietošanas, lai tās nekļūtu rūgtas un nezaudētu vērtību. Iecavnieka&Co ražotās smalcinātās linsēklas pirms malšanas ir daļēji attaukotas, līdz ar to tās tik ātri neoksidējas - nekļūst rūgtas. Pārējās vērtīgās sastāvdaļas - šķiedrvielas, olbaltumvielas, vitamīni u.c. šajā produktā saglabājas. Parasti taukvielas dienas laikā uzņemam par daudz, bet šķiedrvielu uzturā trūkst, līdz ar to Iecavas smalcinātās linsēklas ir produkts, ar kura palīdzību mūsu organisms var uzņemt gan vērtīgās taukskābes, gan šķiedrvielas. Iecavnieks&Co smalcinātas linsēklas fasē vakuuma iepakojumā, kas pasargā produktu no oksidācijas procesa, un tam ir pietiekami ilgs derīguma termiņš.

SMALCINĀTAS LINSĒKLAS AR INULĪNU. Ja jums nav gadījies dzirdēt par inulīnu, tad, iespējams, vismaz zināt, kas ir topinambūrs. Pēdējā laikā veselīga uztura cienītāji šim dārzenim pievērš arvien lielāku uzmanību. Smalcinātajām linsēklām pievienotais topinambūru koncentrāts satur salikto ogļhidrātu - oligosaharīdu inulīnu, kas pieskaitāms ūdenī šķīstošo šķiedrvielu grupai. Šīs vielas gandrīz pilnībā sadala resnās zarnas mikroorganismi, un rezultātā tiek panākta labvēlīga iedarbība uz tauku un ogļhidrātu vielmaiņu. To regulāra lietošana uzturā palīdz regulēt holesterīna un cukura līmeni asinīs, kā arī uzturēt veselu resnās zarnas gļotādu. Topinambūrus un to produktus iesaka ēst arī cukura diabēta pacientiem. Vēl topinambūriem konstatēta labvēlīga ietekme uz imūnsistēmu, sirds un asinsvadu sistēmu, kalcija vielmaiņu u.c.

Recepte

Smalcinātu linsēklu kārtojums

Veselīgs un gards deserts, kuru var ēst arī tie, kuri nedrīkst uzturā lietot glutēnu saturošus produktus

Sastāvdaļas:
(proporcijas var izvēlēties pēc patikas)

  • Smalcinātas linsēklas ar inulīnu
  • Saldais krējums
  • Cukurs
  • Saldētas upenes
  • Svaigas ogas rotāšanai

Pagatavošana:

  • Saldētās upenes atlaidina un sablenderē.
  • Saldajam krējumam pievieno cukuru un saputo stingrās putās.
  • Ņem mazos deserta trauciņus, kuros kārtām liek produktus:
    • pirmajā kārtā - smalcinātās linsēklas ar inulīnu, otrajā - upeņu masu, trešajā - saputoto saldo krējumu. Atkārto tādā pašā secībā, rotā ar ogām.
  • Liek kārtojumu ledusskapī vismaz uz pāris stundām.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Iecavnieks&Co