Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Ar sociālām iniciatīvām piepildīs īpašu bērnu un pieaugušo sapņus

© Publicitātes foto

Rīgas plānošanas reģions uzsācis sociālas iniciatīvas ar devīzi “Sirdsdomas jaunai dzīvei”, kuru mērķis ir veiksmīgāk integrēt sabiedrībā deinstitucionalizācijas procesā iesaistītos bērnus un pieaugušos.

Pirmais pasākums tika īstenots kopā ar labdarības organizāciju “Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija”, kurā bērni kopā ar ornitologu Arni Zacmani vēroja putnus Ķemeru nacionālajā parkā, saturīgi pavadot laiku brīvā dabā un izzinot putnus.

Jau rudenī tiks uzsākta cita nozīmīga sociālā iniciatīva - “Sapņi piepildās” bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un bērniem, kuri zaudējuši vecāku rūpes un klātbūtni. Šī iniciatīva paredzēs meklēt bērnus ar talantiem vai interesēm, lai ļautu uz vienu dienu īstenoties vienam viņu sapnim. Piemēram, spēlēt kopā ar pazīstamu mūziķi, zīmēt ar mākslinieku, rakstīt kopā ar rastnieku u.tml. Akcijas mērķis būs parādīt sabiedrībai, ka starp mums dzīvo cilvēki, kas ir atšķirīgāki, prasa lielākas apkārtējo rūpes vai aug bez vecākiem un savām mājām, bet vienlaikus tie ir tikpat talantīgi un ar savām interesēm kā ikviens no mums. Pieteikt bērnus iniciatīvai varēs www.sirdsdomas.lv.

Annele Tetere, Rīgas plānošanas reģiona Deinstitucionalizācijas projekta vadītāja, norāda, ka ikvienam no mums ir nepiepildīti sapņi: “Ar šo akciju mēs vēlamies palīdzēt tos īstenot un ļaut, lai tie iedvesmotu vēl vairāk attīstīt savus talantus un noticēt saviem spēkiem. Savukārt sabiedrībai kopumā katrs šāds īpašs stāsts ļaus gūt pozitīvas emocijas un kļūt atvērtākiem pret cilvēkiem, kuru ikdiena prasa lielākas rūpes un sapratni.”

Jāmin, ka līdz 2023.gadam pieci plānošanas reģioni Latvijā ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) finanšu atbalstu īsteno Labklājības ministrijas uzsākto deinstitucionalizācijas procesu, attīstot sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus pilngadīgiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, ārpus ģimenes aprūpē esošiem bērniem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuri dzīvo ģimenēs.

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros Rīgas plānošanas reģionā noslēdzies iedzīvotāju ar garīga rakstura traucējumiem un bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vajadzību individuāla izvērtēšana. Kopumā ir izstrādāti 490 individuālie sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas plāni bērniem ar funkcionāliem traucējumiem (kuriem noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs), 398 bērniem, kuri dzīvo sociālās aprūpes centros, kā arī 641 personām ar garīga rakstura traucējumiem. Šis ir svarīgs posms, jo, balstoties uz tā rezultātiem, pašvaldības lems par konkrētu sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu savā teritorijā bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem, kas būtu tuvāk šo iedzīvotāju dzīvesvietai.