Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Citi raksti

Tīrām māju – svētki tuvojas!

Tuvojas valsts svētki, tādēļ sarosāmies - notraušam zirnekļu tīklus no kaktā atslietās slotas un sākam lielo mājas tīrīšanu! Uzkopšanas secība visiem ir zināma - par to rakstīju jau iepriekš. Bet, ja runājam par uzkopšanas līdzekļiem, - vai arī jums ir gadījies apjukt, raugoties uz milzīgo uzkopšanas līdzekļu un inventāra klāstu veikalā? Vai, piemēram, nācies saskarties ar tipiskām alerģijas pazīmēm kā acu asarošana, iesnas vai izsitumi pēc tam, kad uzkopšanā ticis izmantots kāds ķīmisks līdzeklis? Šie ir daži no iemesliem, kādēļ priekšroku mājas uzkopšanā esmu devusi dabiskajiem uzkopšanas līdzekļiem. Un ne tiem, kuri nopērkami sadzīves ķīmijas veikalos, bet visparastākajiem pārtikas produktiem - tādiem kā dzeramā soda, etiķis, citrons un ūdens, kuri vienmēr atrodami manā virtuvē un neprasa īpašu gājienu uz veikalu. Te būs daži ieteikumi, kā šīs vielas pielietoju tīrīšanas darbos es pati:

  • Grīdu mazgāju ar visparastāko ūdeni, jo nekas labāks līdz šim nav izgudrots! Bet, ja dažreiz pienācis Lielais slinkums vai laika trūkums, vai jebkas cits, ar ko sevi aizbildinu, lai nemazgātu grīdu katru dienu, kā dēļ tā mēdz aizaugt, ūdens var arī nepalīdzēt to dabūt tīru, tādēļ es sajaucu šķīdumu, pievienojot mazgājamam ūdenim nedaudz etiķa (aptuveni 0,5 l uz 5 l ūdens), un mazgāju grīdu ar šādu šķīdumu.
  • Traipus (sevišķi treknus - uz plīts, grīdas u.tml.) it labi likvidēju, paberžot ar citronu un pēc brīža nomazgājot ar ūdenī samitrinātu lupatiņu. Citrona vietā ļoti labi darbojas pasta, kas sajaukta no dzeramās sodas un ūdens.
  • Aizsērējušā vai smakojošā kanalizācijā ieberu pāris ēdamkarotes dzeramās sodas, uzleju virsū etiķi, nosprostoju ar aizbāžņiem un pēc pusstundas noskaloju ar karstu ūdeni.
  • Virsmas (galdi, plaukti, plīts, tualetes u.tml.) pārsvarā tīru ar ūdenī nedaudz samitrinātu mikrošķiedras drānu. Darot to ik dienu pa kripatiņai, virsmas paliks tīras katru dienu.

Pošam māju, pošamies paši, cepam svētku kūku un jūtamies lieliski!

Daudz laimes dzimšanas dienā, Latvija!