Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Citi raksti

Latvija spēj konkurēt Eiropā “jaunrades” jomā

LETA / Ieva Portnaja © Publicitātes foto

Eiropas Komisija kārtējā pētījumā[1] secinājusi, ka Eiropas Savienība inovācijā jeb jaunradē panākusi Japānu un ASV. Inovāciju līdervalsts ir Zviedrija, savukārt jaunrade visstraujāk attīstījusies Latvijā. 2016.gada pētījumā secināts, ka Latvija savu sniegumu uzlabojusi par 4%, straujākais pieaugums sācies 2015.gadā.

Svarīgākais, kas vajadzīgs, lai kļūtu par jaunrades līderi, ir ieviest līdzsvarotu inovācijas sistēmu, kurā attiecīga līmeņa publiskās un privātās investīcijas iet roku rokā ar produktīvām inovācijas partnerībām, ko veido uzņēmumi un akadēmiskie speciālisti, kā arī ar spēcīgu izglītības bāzi un izcilu pētniecību. Visaugstākais jaunrades potenciāls ir reģioniem, kuros atrodas augstskolas.

Jaunas iespējas latviešu valodai

Inovācijas šobrīd ir aktuālas visās nozarēs valstī, tostarp informācijas aģentūrās un medijos. To apliecina arī ziņu aģentūras “LETA” pieredze. Uzņēmuma Informācijas pakalpojumu un risinājumu nodaļas vadītāja Ieva Gaile atklāj, ka pēdējos gados “LETA” realizējusi vairākus nozares un individuālos pētījumus, sadarbojoties ar Latvijas augtstskolām. “Esam izstrādājuši vairākus projektus, taču kā lielākais sasniegums ir nozares pētījumā izstrādātais pirmais latviešu valodas runas korpuss, kas paver jaunas iespējas latviešu valodas tehnoloģiju turpmākai attīstībai. “LETA” veiktie pētījumi ir cieši saistīti ar runas atpazīšanu no audio materiāliem, lai atvieglotu ikdienas informācijas apstrādes un ražošanas procesus uzņēmumā. Vairāku pētījumu rezultātā radītie projektu prototipi šobrīd tiek integrēti uzņēmuma darbības vidē,” skaidro I.Gaile

Nepieciešamība rodas iekšienē

Kur rodas idejas jauniem pētījumiem? I.Gaile stāsta: “Lielākoties idejas par produktiem un tehnoloģijām radušās uzņēmumā, izvērtējot mūsu ikdienas darbu un pētot mūsdienu tehnoloģiju iespējas. Kad uzņēmuma iekšienē saprotam, kas mums ir nepieciešams, lai padarītu ražošanu modernāku un optimizētu procesus, vēršamies ar ideju pie pētniekiem un kopā vienojamies par labāko risinājumu un turpmākajām iespējām.”

Inovācijas top sadarbībā ar zinātniekiem: “Ar zinātniekiem kopīgi realizētu projektu laikā sapratām, ka arī turpmāk vēlamies strādāt kopā. Šobrīd “LETA” ir sava pētniecības laboratorija, kas strādā ar dažādiem starptautiskiem valodu tehnoloģiju projektiem. Tāpat turpinām arī sadarboties ar Latvijas Universitātes Matemātikas un Informātikas institūtu.”

Jauna pieredze

Ko dod šāda veida projekti? I.Gaile: “Iesaistoties šāda veida projektos, “LETA” tā bija jauna pieredze un jauni izaicinājumi - ir iegūts plašāks skats uz notiekošo nozarē un tehnoloģiju attīstībā, iegūti vērtīgi kontakti. Katrs pētniecības projekts bija kā jauns piedzīvojums, kas ir rezultējies ar labāku vai ne tik veiksmīgu prototipu. Mūsuprāt, šādiem projektiem ir ļoti liela nozīme, ja ir vēlme investēt kompānijas attīstībā un moderno tehnoloģiju ieviešanā uzņēmuma ikdienas procesos. Šāda veida finanšu programmas ir būtisks atbalsts uzņēmumiem jaunu tehnoloģiju attīstībā un ieviešanā.”

LIAA atbalsts ar voučeru programmu

Ikviens mazais vai vidējais uzņēmums, kurš vēlas izstrādāt vai attīstīt jaunu produktu vai tehnoloģiju jebkur Latvijā, izmantojot zinātnieku pakalpojumus, noderīgu atbalstu var saņemt LIAA Tehnoloģiju pārneses programmu ietvaros.

LIAA ietvaros strādā Tehnoloģiju skautu komanda, kas izcili pārzina pētniecības organizāciju, tai skaitā universitāšu, sniegtās iespējas uzņēmumiem. Skauts ir ātrākais un efektīvākais veids kā uzņēmumam, kuram ir vēl tikai radusies ideja par jaunu vai uzlabojamu produktu vai tehnoloģiju, nonākt līdz piemērotākajam zinātniekam nozarē.

Ne mazāk būtiski uzņēmējam ir atrast finansējumu izveidotās sadarbības finansēšanai. Šim mērķim LIAA ir pieejami gandrīz 4 milj. EUR programmas "Inovāciju vaučeru atbalsta pakalpojumi" ietvaros. Viens uzņēmums var pretendēt uz atbalstu 60% apmērā, bet ne vairāk kā 25 000 EUR.

Inovāciju vaučeri paredzēti, lai atbalstītu tādu ar jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādi saistītu darbību finansēšanu kā tehniski ekonomiskā priekšizpēte, rūpnieciskie pētījumi, eksperimentālā izstrāde, tostarp prototipu izgatavošana, produktu rūpnieciskā dizaina izstrāde, jauna produkta vai tehnoloģijas testēšana un sertificēšana, kā arī rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšana šādiem rūpnieciskā īpašuma objektiem: izgudrojuma patents, dizainparaugs un pusvadītāju izstrādājumu topogrāfija.

Atbalsta mehānisms ir vienkāršs, ātrs un ērts, tas izstrādāts tā, lai maksimāli samazinātu birokrātisko procedūru slogu un būtu draudzīgs uzņēmējiem.

Finansējums inovāciju vaučeru programmai 3,74 milj. eiro apmērā tiek piešķirts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Tehnoloģijas pārneses programma”.

Plašāka informācija par inovāciju vaučeru un citām atbalsta programmām ir pieejama LIAA mājas lapas www.liaa.gov.lv sadaļā „Fondi” un Klientu apkalpošanas nodaļā Rīgā, Pērses ielā 2, e-pasts: jautājumi@liaa.gov.lv.

* [1] - http://www.izm.gov.lv/lv/aktualitates/1861-inovacijas-latvija-ir-visstraujak-augosas-starp-eiropas-dalibvalstim