Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Citi raksti

Rastrogujevam iespēja tikt pie jauniem panākumiem olimpiskajā sezonā!

Aizvadītās Pasaules kausa izcīņas pēdējā posmā masu startā Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs izcīnīja otro vietu. Tā bija viņa pirmā medaļa visaugstākā līmeņa sacensībās, un „Betsafe” bukmeikeri savās nākamā gada prognozēs pilnībā pieļauj iespēju, ka līdz ar to maisam gals varētu būt vaļā.

Patīkamu pārsteigumu daudziem biatlona sekotājiem sagādāja Andrejs Rastrogujevs, ierodoties uz pēdējo šaušanu PK posmā Oslo, līderu pulciņā. Cik bieži gan nebija redzēta situācija, kad pirms pēdējās šaušanas Rastorgujevs sev izkārtojis parocīgu pozīciju cīņai par medaļām, taču tādas vai šādas neveiksmes dēļ tomēr palicis ceturtais, piektais, sestais vai vēl zemāk.

Otrā vieta PK posmā ir Rastorgujeva karjeras lielākais panākums elites līmenī (Alūksnes sportista rēķinā gan arī vairākas medaļas Eiropas čempionātos, taču tajos ierasti ir daudz vājāks dalībnieku sastāvs nekā PK posmos). Vai līdz ar sava pirmā goda pjedestāla pieredzēšanu Rastorgujevs būs pārvarējis šo neredzamo, bet tāpat ļoti augsto barjeru, proti, vai nākamreiz uz izšķirošo pēdējo šaušanu viņš varēs ierasties jau ar apziņu „Es to jau esmu paveicis iepriekš”?

Pasaules kausa jaunā sezona sāksies 26. novembrī Zviedrijā, un Rastorgujevam un Latvijas izlasei pirmajā posmā paredzēti četri starti. Šoreiz nenotiks stafete, kurā Latvijas vīriešu izlase tik un tā uz augstām vietām nepretendētu, kā arī masu starts.

Biatlonā konkurence ir milzīga, un tāds sportists kā Martēns Furkads, kura neiekļūšana trijniekā ir pārsteigums, ir unikāls. Aiz Furkada seko 30-40 biatlonisti, kuri visi mierīgi pie apstākļu sakritības ir pirmā trijnieka un uzvaras pretendenti, un Rastorgujevs jau pāris gadus nostabilizējies šajā kompānijā. Sporta totalizatora „Betsafe” izsēto 40 biatlonistu sarakstā, kuri tiek piesaukti kā potenciālie PK kopvērtējuma uzvarētāji, Rastorgujevs dala 32-.40. vietu ar iespējamās uzvaras koeficientu 500.0. Labākais koeficients, protams, Furkadam - viņa uzvara novērtēta ar 1.13 jeb apmēram 80% ticamību.

Šī būs olimpiskā sezona un, iespējams, izšķirošā Rastorgujeva sportista karjerā. Olimpiskās spēles par prioritāti gan izvirzīs teju visi biatlonisti, tādēļ PK posmi dažbrīd paliks otrajā plānā. Tas teorētiski paver iespēju nelieliem pārsteigumiem, taču vietā arī jautājums, vai Rastorgujeva uzvaru PK posmā būtu godīgi vairs saukt par pārsteigumu? Saskaņā ar „Betsafe” totalizatoru, iespēja, ka Rastorgujevs šosezon uzvarēs vismaz vienās PK sacensībās, novērtējuši ar koeficientu 5,00, bet divu vai vairāk uzvaru izcīnīšana saņēmusi koeficientu 15,00.

Pirms domāt par uzvarām, nedrīkst arī nenovērtēt, cik milzīgs panākums biatlonā ir labāko trijnieka un sešinieka sasniegšana. Rastorgujevam arī papildus visiem acīmredzamajiem labumiem, ko sniedz PK posma medaļas iegūšana, arī ļoti noderētu savas pašpārliecinātības nostabilizēšana pirms olimpiskajām spēlēm Dienvidkorejā. Bukmeikeri iespēju, ka Latvijas biatlona līderis šosezon PK posma trijniekā „ieslēpos” vismaz divreiz, vērtē ar koeficientu 4,00, kas ir krietni optimistiskāk nekā pagājušās sezonas sākumā.