Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika

ES finansējumam atkritumu pārstrādei pieteikušies 16 uzņēmumi

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izsludinātajā projektu konkursā par dalītas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas izveidi Latvijā kopumā saņemti 16 pieteikumi.

VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Barševska aģentūru LETA informēja, ka uz Kohēzijas fonda finansiālo atbalstu pretendē 16 projekti. Nepieciešamais finansējums šo projektu īstenošanai ir 13,7 miljoni latu. Projekti iesniegti par atkritumu, tostarp bīstamo atkritumu, pārstrādi un otrreizējo izmantošanu, notekūdeņu dūņu apstrādi un ārstniecības iestādēs radīto bīstamo atkritumu priekšapstrādi.

Lai projektu iesniedzēji varētu pēc iespējas ātrāk sākt to īstenošanu, patlaban notiek intensīvs darbs pie projektu iesniegumu izvērtēšanas.

Kohēzijas fonda atklātas projektu iesniegumu atlases septītā kārta tika izsludināta 1.oktobrī, kopējais pieejamais Kohēzijas fonda finansējums šajā atlases kārtā ir 17 miljoni latu.

Līdz šim šajā aktivitātē projektu iesniegšana notika sešās kārtās. Taču projektu konkursa septītā kārta ir jāizsludina, jo vairāki potenciālie projektu iesniedzēji ir izrādījuši interesi par iespēju apgūt ES finansējumu, skaidro VARAM. Sestajā kārtā tika noraidīti visi 11 pieteikumi, līdz ar to aktivitātē ir palicis neapgūts ES līdzfinansējums.

Lai veiksmīgāk varētu apgūt finansējumu, tika precizēts apakšaktivitātes atbalsta veids, iekļaujot atbalstāmajās darbībās notekūdeņu dūņu apstrādi un ārstniecības iestādēs radīto bīstamo atkritumu priekšapstrādi, kā arī paplašināts finansējuma saņēmēju loks ar kapitālsabiedrībām, kurām noslēgts līgums ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš ir noslēdzis līgumu ar pašvaldību. Tāpat uz finansējumu varēja pretendēt kapitālsabiedrības - ūdenssaimniecības sabiedrisko pakalpojumu sniedzējas un atsevišķas ārstniecības iestādes.