Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Viltošanas rezultātā Latvija katru gadu zaudē 140 miljonus eiro

© Scanpix

Ar viltojumiem atsevišķās nozarēs Latvija katru gadu zaudē 140 miljonus eiro, kas ir 15,7% no pārdošanas apjoma, secināts Eiropas Savienības (ES) Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pētījumos, kas veikti ar Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra palīdzību.

Kā aģentūru LETA informēja biroja pārstāvji, tad tas ir cēlonis vairāk nekā 2500 zaudētām darbavietām. Viltojumu rezultātā netieši zaudētie pārdošanas apjomi un darbavietu skaits Latvijā ir virs vidējā ES un ierindojas 3.vietā pēc zaudētajiem pārdošanas apjomiem un 6.vietā pēc zaudēto darbavietu skaita.

Latvija ir arī otrajā vietā ar vislielākajiem netieši zaudētajiem pārdošanas apjomiem apģērbu, apavu un sporta preču nozarē - attiecīgi ar 22% un 16% zaudēto pārdošanas apjomu.

Raugoties uz situāciju kopumā, secināts, ka ES tirgū esošo viltojumu dēļ deviņās nozarēs tiek zaudēti 7,4% pārdošanas apjoma. Ietekmēto nozaru vidū ir apģērbu, rotaļlietu, sporta preču, juvelierizstrādājumu, rokassomu un mūzikas ierakstu nozare. Tiek lēsts, ka viltojumu un pirātisma rezultātā valstīm ir radīti ienākumu zaudējumi 14,3 miljardu eiro apmērā.

Ņemot vērā viltojumu rezonējošo ietekmi uz citām nozarēm, Eiropas ekonomikā tiek zaudēti vēl 290 000 darbavietu.

EUIPO veica pētījumus laikā no 2015.gada martam līdz 2016.gada septembrim, lai iegūtu pilnīgāku pārskatu attiecībā uz viltojumu un pirātisma ekonomiskajām izmaksām ES.