Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Koncertzāle "Rīga" dzēsusi saistības pret LZA

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Šonedēļ SIA "Rīgas koncertzāle", atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai, realizējot savas likumiskās tiesības, nosūtīja oficiālu paziņojumu Latvijas Zinātņu akadēmijai par savstarpējo ieskaitu, dzēšot savas parādsaistības par telpu nomu, vienlaikus konstatējot, ka par telpu atjaunošanu LZA tai vēl ir parādā 383215,62 EUR.

Parāda nomaksai SIA "Rīgas Koncertzāle" ir devusi LZA mēnesi, kura laikā tai būs jānomaksā parāds naudā, vai jāpiedāvā citi risinājumi sava parāda dzēšanai. "Ja LZA vadība kopš 2015. gada augusta nebūtu tēlojusi spītīgus ēzeļus, kuri atsakās no jebkādas komunikācijas, situācija, visticamāk, attīstītos citādi, bet ņemot vērā šo izteikto bezatbildības un nesodāmības sajūtu, kas mājo padomju zinātnes funkcionāros, LZA būs steidzami jāatrod līdzekļi, lai dzēstu savu parādu, vai arī jāsēžas pie konstruktīvu sarunu galda par citu risinājumu šī parāda dzēšanai, piemēram, ļaujot koncertzālei "Rīga" netraucēti atsākt savu darbību un papildus kompensējot tai nodarīto kaitējumu", saka SIA "Rīgas Koncertzāle" valdes priekšsēdētājs Juris Millers. "Zinot LZA budžetu, tā, visticamāk, nebūs spējīga dzēst savas parādsaistības bez dotācijas pieprasīšanas no valsts budžeta."

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

2014. gadā SIA "Rīgas Koncertzāle" producenta Jura Millera vadībā realizēja unikālu projektu - bez valsts vai pašvaldību finansējuma, piesaistot atbalstītājus un privātus kredītlīdzekļus, atjaunoja vēsturisko Zinātņu akadēmijas koncertzāli, ko ēkas apsaimniekotāji 42 laikā bija noveduši līdz pirmsavārijas stāvoklim. Koncertzāle ātri iekaroja skatītāju mīlestību - šeit notika nacionāla un starptautiska mēroga koncerti un kultūras pasākumi, zinātniskās konferences un teātra izrādes. Cerot bez kompensāciju izmaksas pārņemt savā valdījumā atjaunotās telpas, 2015. gada augustā LZA nepamatoti apvainoja SIA "Rīgas koncertzāle" radiatoru zādzībā, minot to kā ieganstu līguma izbeigšanai. 31. decembrī tā atslēdza visus komunālos pakalpojumus un līdz šai dienai ir atteikusies no jebkāda sarunu procesa par koncertzāles darbības atjaunošanu.

EUR 383215,62 ir summa, ko Zinātņu akadēmijai būs jāsamaksā SIA "Rīgas Koncertzāle" par telpās veiktajiem neatdalāmajiem ieguldījumiem - gaisa ventilācijas un apkures sistēmas rekonstrukciju, skatuves, orķestra bedres, skatītāju zāles, amfiteātra un balkona grīdu rekonstrukciju, skatītāju zāles sienu un griestu atjaunošanu, ugunsdrošības sistēmu izbūvi, siltumsistēmas un ūdensapgādes elementu rekonstrukciju, elektrosadales nomaiņu, ēkas logu nomaiņu, aizskatuves un zemskatuves telpu grupas atjaunošanu, ieejas granīta kāpņu atjaunošanu, u.c. darbiem. Neskatoties uz virkni specifisko darbu, renovācijas darbos ieguldītā summa ir aptuveni 200 EUR/m2, kas ir būtiski mazāk, nekā analoģiskos valsts un pašvaldības realizētajos projektos.

Kopš komunālo pakalpojumu atslēgšanas koncertzāles "Rīga" telpu stāvoklis ir būtiski pasliktinājies - pagraba telpās ir paaugstinājies mitruma līmenis, bet vestibilā no mitruma deformējusies grīda, no griestiem nokrituši vairāki dekoratīvās apdares elementi. Kopējos zaudējumus, ko LZA rīcība ir nodarījusi atjaunotajām telpām, būs iespējams konstatēt tikai pēc elektroenerģijas padeves atjaunošanas, taču tie būs vismaz vairāki desmiti tūkstošu eiro.