Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Irklis: Dabasgāzes tarifa palielinājums patērētāju maciņos lielu "robu" neradīs

© Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Iespējamais dabasgāzes tarifa palielinājums patērētāju izmaksas būtiski neietekmēs, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājs Roberts Irklis.

Viņš norādīja, ka pašreizējais dabasgāzes pārvades tarifs ir spēkā kopš 2008.gada. Kopš tā laika būtiski - par vairāk nekā 40% - ir samazinājušies dabasgāzes pārvades apjomi. Regulatora vadītājs neizslēdz, ka līdzīgā apmērā, proti, par aptuveni 40% varētu pieaugt pārvades tarifs.

Vienlaikus Irklis uzsvēra, ka patērētāju izmaksās šim tarifam nav būtiska ietekme. Lielajiem patērētājiem tas veido 4% no kopējām gāzes izmaksām, bet mājsaimniecībām piegādātās gāzes cenā tas nesasniedz pat 1%.

Kā ziņots, līdz ar jaunā gāzes pārvades uzņēmuma AS ''Conexus Baltic Grid'' dibināšanu regulatorā tika iesniegts jaunu dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projekts. Pēc jauno tarifu apstiprināšanas tie būs saistoši visiem dabasgāzes tirgotājiem un sistēmas lietotājiem, kuri vēlēsies sākt vai turpinās dabasgāzes piegādi Latvijas patērētājiem, kā arī tiem, kuri vēlēsies izmantot ''Conexus Baltic Grid'' pārvades sistēmu dabasgāzes piegādēm no/uz citām valstīm vai pazemes gāzes krātuvi.

SPRK iesniegtais tarifu projekts paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais gala lietotāju tarifu pieaugums būs līdz 4%. Galvenais pieauguma iemesls ir pārvadītās dabasgāzes apmēra samazināšanās par 46% kopš iepriekšējā tarifu aprēķināšanas perioda.

Arī ''Conexus Baltic Grid'' pārstāvji iepriekš uzsvēra, ka dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu pieaugums mājsaimniecības ietekmēs mazāk nekā lielos patērētājus.

Pagājušā gada nogalē dibinātajam ''Conexus Baltic Grid'' no AS ''Latvijas Gāze'' nodoti dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvi.

''Conexus Baltic Grid'' lielākie īpašnieki ir Krievijas "Gazprom", Eiropas investīciju banku veidotais "Marguerite Fund", Vācijas "Uniper Ruhrgas International GmbH" ("Uniper") un "Itera Latvija". Kopumā jaunajam uzņēmumam ir 4839 akcionāri. Tostarp 34,1% kapitāldaļu pieder "Gazprom", 29,1% - "Marguerite Fund", 18,3 % - "Uniper", 16% - "Itera Latvija", bet pārējiem akcionāriem pieder 2,5% ''Conexus Baltic Grid'' daļu.

Pašreizējie ''Conexus Baltic Grid'' lielākie īpašnieki ir tādi paši, kādi ''Latvijas Gāzei'', taču līdz šā gada beigām uzņēmums jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar ''Latvijas Gāzes'' īpašniekiem nesaistītas personas. Tiesa gan, šī prasība neatteicas uz finanšu investoru "Marguerite Fund". Iespējas iegūt akcijas ''Conexus Baltic Grid'' vērtē arī Latvijas valsts.