Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Par nodokļu reformas pamatnostādnēm tomēr lems nākamndēļ

© F64

Valdība par nodokļu reformas pamatnostādnēm tomēr lems nākamnedēļ, nevis šonedēļ, kā iepriekš bija iecerēts.

Nākamnedēļ, 2.maijā, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) tiksies ar "Vienotību", lai atbildētu uz šī politiskā spēka jautājumiem par reformu. Savukārt trešdien, 3.maijā, par pamatnostādnēm lems valdība.

Arī koalīcijas partiju diskusija par nodokļu reformu pārcelta uz nākamo nedēļu, žurnālistiem pastāstīja Kučinskis.

"Vienotība" šodien nolēma, ka aicinās premjeru uz frakcijas un valdes sēdi nākamnedēļ, lai gūtu atbildes uz visiem jautājumiem. Partijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns gan uzsvēra, ka politiskais spēks konceptuāli atbalsta nodokļu reformu.

Smiltēns skaidroja, ka būtisku iebildumu pret reformu nav, jo daļa no plānotām izmaiņām esot "Vienotības" idejas. Tomēr šī politiskā spēka pārstāvjiem esot daudz jautājumu par aprēķiniem attiecībā uz kompensējošiem mehānismiem. Piemēram, vai tiešām, palielinot akcīzes nodokļa likmi, ieņēmumi palielināsies tā, kā tas ir plānots.

Politiķis arī uzvēra, ka jāsaprot, cik ilgs būs periods, "kurā izsmeļam faktiski visas iespējas un reformas dēļ mēs gan palielinām budžeta deficītu, gan nogriežam ministrijām iespējas īstenot jaunās politikas iniciatīvas".

"Vienotība" nevēlētos nonākt līdz situācijai, ja reformas rezultātā, nepiepildoties prognozēm, būtu jāpalielina pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķis Imants Parādnieks pauda viedokli, ka pašreizējā situācija ir normāls sarunu process. Viņš atgādināja, ka VL-TB/LNNK jau iepriekš pauda pozitīvu viedokli par reformu. Parādnieks arī akcentēja, ka ir svarīgi pārrunāt reformas būtiskas detaļas.

Taujāts, vai nodokļu reformā vēl iespējamas korekcijas, Kučinskis norādīja, ka jāpieņem visa pakete, kas ietver arī kompensējošos mehānismus. Citādi, tikai samazinot nodokļus, reforma zaudētu jēgu, bet budžets "nonāktu iztrūkumā". Premjers arī piebilda, ka, piemēram, akcīzes nodokli alkoholam var pacelt, bet attiecībā uz akcīzes nodokli dīzeļdegvielai jābūt piesardzīgiem, diskutējot par atvieglojumiem.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) saskaņošanai nodevusi nodokļu reformas pamatnostādnes, aģentūru LETA informēja ministrijā. FM nosūtījusi saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem "Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam" projektu. FM cerēja jau 28.aprīlī to izskatīt Ministru kabineta ārkārtas sēdē.

Nodokļu reforma paredz ieviest divas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā. Iecerēts būtiski paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 175 uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī daudzas citas izmaiņas.

Reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.