Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Radiologiem pavīd cerība iegūt algas pielikumu

© F64

Veselības aprūpes nozares uzņēmumu pārstāvji un veselības ministre Anda Čakša vienojās, ka tiks rīkota nozares profesionāļu un Nacionālā veselības dienesta (NVD) ekspertu tikšanās, lai atkārtoti izvērtētu jauno radioloģijas tarifu veidošanas metodiku.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības aprūpes un darba devēju asociācijas (VADDA) pārstāvis Jānis Basevičs, jaunie tarifi var novest pie atalgojuma samazinājuma vispārējās ultrasonogrāfijas un datortomogrāfijas speciālistiem, kas nodrošina valsts apmaksātos radioloģiskos izmeklējumus.

VADDA valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds norādīja, ka VADDA pārstāvju un veselības ministres tikšanās laikā panākta vienošanās par to, ka nepieciešams atkārtoti izvērtēt metodiku, pēc kuras tika aprēķināti jaunie diagnostiskās radioloģijas tarifi. "Šobrīd nozares pārstāvju vidū pastāv pamatotas bažas, ka, izstrādājot jaunos tarifus, nav ņemtas vērā būtiskas izmaksu pozīcijas un tas var novest pie atalgojuma samazināšanās mediķiem, kuri pacientiem nodrošina valsts apmaksātos radioloģiskos izmeklējumus," pauda Rēvalds.

F64

Viņš informēja, ka ar Čakšu panākta vienošanās, ka tiks veikts monitorings un sekots līdzi situācijai. Asociācija cer, ka izdosies vienoties par radioloģijas tarifu pārskatīšanu, lai tuvinātu tos reālajām izmaksām un nākamgad radiologi varētu cerēt uz atbilstošu atalgojumu.

Kā norāda Rēvalds, Veselības ministrija jau iepriekš ieklausījusies veselības aprūpes nozares pārstāvju priekšlikumos, un ir izdevies vienoties par tarifu paaugstināšanu rentgena, kā arī magnētiskās rezonanses izmeklējumiem, tāpēc iecerēts, ka arī jautājumā par ultrasonogrāfijas un datortomogrāfijas tarifiem izdosies novērst ārstu atalgojuma kritumu un pakalpojumu pieejamības samazināšanos.

Pēc asociācijas pārstāvju paustā, paredzams, ka tarifu izmaiņas visasāk varētu ietekmēt reģionus un mazpilsētas, kur jau līdz šim bija grūti atrast radiologus, kas būtu gatavi sniegt valsts apmaksātos radioloģijas izmeklējumus, pat saņemot lielāku darba samaksu par līdzšinējos tarifos paredzēto. Patlaban pēc tarifa datortomogrāfijai samazināšanas par vairāk nekā 50%, ārsti un radiologu asistenti sāk atteikties strādāt, skaidroja Basevičs.

Viņš piebilda, ka medicīnas personāla trūkuma dēļ samazināsies pieejamība ultrasonogrāfijas pakalpojumiem Olainē, Tukumā, Talsos, kā arī citās Latvijas pilsētās. Samazināsies arī ultrasonogrāfijas un datortomogrāfijas izmeklējumu pieejamība Rīgā.

Kā ziņots, aprīlī spēkā stājās grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas attieksies arī uz radioloģijas pakalpojumu tarifiem. Tagad jau spēkā esošo grozījumu izstrādes darba grupā tika pārskatīti radioloģijas tarifi, pārskatot manipulāciju tarifu aprēķinos iekļautās iekārtu vērtības, kā rezultātā, samazinot iekārtu amortizācijas izmaksas, samazināti arī radioloģijas tarifi.

Noteikumos rentgenogrāfijas izmeklējuma vienā projekcijā tarifs ar amortizācijas izmaksām ir 6,39 eiro, rentgenogrāfijas izmeklējumi divās projekcijās 8,95 eiro, trīs līdz četrās projekcijās 13,15 eiro, bet piecām un vairāk projekcijās 17,32 eiro, tāpat mainīti arī citu manipulāciju tarifi.

Latvijas Radiologu asociācijas un Latvijas Ultrasonogrāfistu asociācijas prezidente Maija Radziņa iepriekš norādīja, ka grozījumi apdraud labu diagnostikas kvalitāti. Pēc Radziņas paustā, grozījumi radīs zaudējumus visām ārstniecības iestādēm Latvijā, turklāt kopējais zaudējumu apmērs sasniegs 3,5 miljonus eiro.