Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas pārtikas uzņēmumi pagaidām neizjūt "Brexit" ietekmi uz pārdošanu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Latvijas pārtikas uzņēmumi pagaidām neizjūt "Brexit" ietekmi uz pārdošanu, pastāstīja nozares dalībnieku pārstāvji.

Dzērienu ražotāja SIA "CIido grupa" pārstāve Inese Lielpinka sacīja, ka "Cido grupa" kā ražotājs patlaban neizjūt tiešas "Brexit" sekas Lielbritānijā. "Mūsu produkcijas pārdošanas apjomi nav kritušies un tuvākajā laikā jūtams to samazinājums nav gaidāms," sacīja Lielpinka.

Tajā pašā laikā viņa prognozēja, ka "Cido grupa" nākotnē varētu izjust "Brexit" sekas, ņemot vērā tendenci, ka Lielbritāniju pamet viesstrādnieki no Baltijas valstīm un Polijas, kas bija galvenie "Cido grupas" produkcijas lietotāji. Migrācijas politikas rezultātā varētu samazināties potenciālo pircēju skaits.

"Patlaban Latvijai nav ievedmuitas tirdzniecībā ar Lielbritāniju, un nekas neliecina, ka jebkādas izmaiņas valsts politikā tiek gatavotas, kas apgrūtinātu vai sarežģītu produkcijas eksportu no Eiropas Savienībā esošajām valstīm," viņa piebilda.

Arī graudu pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas dzirnavnieks" valdes loceklis Žilvins Pakeltis aģentūrai LETA teica, ka "Rīgas dzirnavnieks" eksporta apmēri uz Lielbritāniju ir nelieli salīdzinājumā ar kopējo eksporta apmēru, līdz ar to kompānija neprognozē nozīmīgu ietekmi uz uzņēmuma pārdošanas rādītājiem "Brexit" dēļ.

Pēc kompānijas valdes locekļa teiktā, tā kā Lielbritānijas sarunas ar Eiropas Savienību (ES) ir tikai sākušās, joprojām ir pārāk daudz nezināmā, un neviens patlaban nevar pateikt, kāds šo sarunu iznākums. "Sliktākais scenārijs nozīmētu, ka tirdzniecība starp ES un Lielbritāniju tiktu aplikta ar nodokļiem, kas būtu regulēti pēc Pasaules Tirdzniecības organizācijas vai citiem speciāliem starpvalstu līgumiem, kas tiks noslēgti sarunu laikā," viņš pauda.

Jau ziņots, ka sestdien Eiropadomē tika pieņemtas vadlīnijas sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no ES, kurām šobrīd ir visu 27 ES dalībvalstu un institūciju atbalsts.

Vadlīnijas definē ES pamatprincipus, risināmo jautājumu loku un ES pieeju sarunām. Nepieciešamību apstiprināt Eiropadomes vadlīnijas paredz Līguma par Eiropas Savienību 50.pants jeb tā dēvētais izstāšanās pants. Ņemot vērā, ka šā gada 29.martā Apvienotā Karaliste Eiropadomei iesniedza izstāšanās pieteikumu, 27 ES dalībvalstis izstrādājušas Eiropadomes vadlīniju projektu.

"Cido pārtikas grupa" dibināta 1994.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 117 054 eiro. Kopš 2004.gada "Cido pārtikas grupa" ir Dānijas AS "Royal Unibrew" grupas uzņēmums. "Cido grupa" eksportē produkciju uz aptuveni 20 pasaules valstīm, piemēram, Zviedriju, Dāniju, Lielbritāniju, Īriju, Vāciju, Poliju, Itāliju, Spāniju, Maltu, Izraēlu, Ukrainu, Krieviju, Baltkrieviju, Azerbaidžānu, ASV, Kanādu, Ķīnu, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), Lībiju, Lietuvu un Igauniju.

''Rīgas dzirnavnieks" ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Herkuless", "Hercogs" un "Īsta saimniece". "Rīgas dzirnavnieks" ir daļa no AB "Baltic Mill", kura ir viena no lielākajām graudu pārstrādes grupām Baltijas valstīs.