Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Premjers: Pastāv iespēja, ka nodokļu reforma būs jāsamazina 100 miljonu eiro apmērā

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Partijām tuvākajā laikā būs politiski jāizšķiras par to, kādā apmērā īstenot piedāvātās nodokļu reformas, bet Finanšu ministrija (FM) jaunus būtiskus priekšlikumus vairs neizstrādās, šorīt LNT paziņoja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Runājot par Eiropas Komisijas (EK) brīdinājumu Latvijai, ka nodokļu reformu ietekmē budžeta deficīts var pārsniegt pieļaujamo, Kučinskis apgalvoja, ka EK esot vien piesardzīga un tās paziņojumi neesot gluži brīdinājumi.

Kučinskis ir pārliecināts, ka Latvijas izaugsmes rādītāji jau rudenī būs gana labvēlīgi, lai EK mainītu viedokli, tomēr tik ilgi gaidīt neesot iespējams, politiska izšķiršanās esot nepieciešama tuvākajā laikā un jau jūnijā koalīcijai būšot jāvienojas, vai nedaudz riskēt un virzīties uz priekšu ar esošo piedāvājumu, vai arī reformu samazināt un daļu no tās atlikt.

Pēc politiķa vārdiem, nekādu plašu diskusiju vairāk nebūs, un tagad tā būšot politiska izšķiršanās, ko darīt ar reformu piedāvājumu. FM jaunus būtiskus priekšlikumus vairs neizstrādāšot, bet varētu piedāvāt alternatīvu variantu, no kuriem reformu punktiem atteikties vai arī ko ieviest pakāpeniski ilgākā laika posmā.

Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Ministru prezidents paziņoja, ka pastāv divi rīcības varianti - iet uz priekšu ar esošo piedāvājumu, vai arī 100 miljonu eiro apjomā kaut ko no piedāvājuma sašaurināt. Kučinskis uzsvēra, ka no nodokļu reformām noteikti netiks svītroti divi punkti - nevienlīdzības mazināšana ar neapliekamā minimuma palielināšanu un darbaspēka nodokļu samazināšanu un reinvestētās peļņas neaplikšana ar nodokļiem.

Premjers stāstīja, ka EK piedāvā nodokļu slogu pārvirzīt no darbaspēka uz patēriņu, piemēram, akcīzi vai nekustamo īpašumu, ko pašlaik valdība neizskatot. Politiķis atzina, ka veselības budžeta palielināšana ar ārēju finansējumu atrisinātu būtiskas problēmas un kopējā situācija reformu jautājumā būtiski uzlabotos.

Kučinskis piekrita, ka nodokļu reformās varētu tikt izskatīti lielāki progresivitātes elementi.

No nodokļu reformas neesmu gatavs atteikties, noslēgumā paziņoja politiķis.