Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Šogad Latvijā draud inflācija līdz pat 3%

© f64

Šogad vidējā gada inflācija Latvijā var sasniegt 3%, uzsver Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākā referente Ieva Šnīdere, komentējot šodien publiskotos datus par patēriņa cenu izmaiņām maijā.

"Šogad vidējā gada inflācija būs augstāka nekā 2016.gadā un var sasniegt 3%. To ietekmēs galvenokārt pasaules naftas un pārtikas cenu svārstības, kā arī ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums," teica Šnīdere.

Viņa arī norādīja, ka vidēji maijam pēckrīzes periodā bija raksturīgs cenu samazinājums vai ļoti neliels cenu pieaugums. Iepriekšējos divus gadus maijā cenu pieaugums bija straujākais kopš 2008.gada. Tomēr šogad vērojamas mēnesim raksturīgās cenu pārmaiņas.

"Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu maijā bija pārtikai. Cenas pārtikai pieauga par 0,5%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Lielākā ietekme sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam augļiem. Cenas pieauga arī bezalkoholiskajiem dzērieniem, bet samazinājās dārzeņiem. Pasaules pārtikas cenas pēc krituma iepriekšējos trijos mēnešos maijā pieauga. Salīdzinot ar aprīli, maijā tās palielinājās par 2,2%, ko ietekmēja cenu kāpums visās produktu grupās, izņemot cukuru. Visstraujāk cenas pieauga piena produktiem saistībā ar pieprasījuma kāpumu Eiropas Savienībā un Ziemeļamerikā," klāstīja Šnīdere.

Viņa arī norādīja, ka cenas pakalpojumiem maijā palielinājās vidēji par 0,4%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Straujākais kāpums bija pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam un autotransporta apdrošināšanai. Lielākā pazeminošā ietekme maijā bija cenu kritumam apģērbam un apaviem, kas bija saistīts ar sezonas preču akciju piedāvājumu. Cenas maijā apģērbiem un apaviem samazinājās par 1,7%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu.

f64

Savukārt cenas degvielai maijā samazinājās par 0,8% un kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,05 procentpunktiem. Maijā pasaules naftas cenām bija vērojams kritums - mēneša laikā tās vidēji samazinājās par 3,8%. Mēneša vidū tās bija sasniegušas 54 ASV dolārus par barelu, kas bija saistīts ar gaidām par naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC un tās partneru spēju vienoties par turpmāku naftas ieguves ierobežošanu. Tomēr mēneša beigās situācija mainījās, naftas cenām samazinoties līdz 50 ASV dolāriem par barelu saistībā ar naftas ieguves aktivitātes pieaugumu ASV, kas negatīvi ietekmēja naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC centienus samazināt enerģijas piegādes pasaulē, norādīja Šnīdere.

2017.gada maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas nav mainījušās, bet gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar 2016.gada maiju - inflācija samazinājusies līdz 2,8%. Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā audzis par 1,7%.