Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Svarīga informācija mikrouzņēmuma īpašniekiem

© SCANPIX

Mikrouzņēmuma maksimālo apgrozījumu plāno noteikt 40 000 eiro apmērā, bet viena darbinieka maksimālais atalgojums paredzēts 900 eiro mēnesī, liecina nākamnedēļ valdības sēdē iekļautie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

EM norāda, ka esošais mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīms tiek izmantots darba spēka nodokļu sloga optimizēšanai, tādēļ rada negodīgu konkurenci un nesabalansētu uzņēmējdarbības vidi. Tāpat esošais MUN režīms rada sociālās nodrošinājuma problēmas mikrouzņēmumos strādājošiem.

Ar grozījumiem likumā EM rosina saglabāt vienkāršotu maksāšanas principu un vienotu nodokļa likmi 15% apmēra no apgrozījuma, jo tas būtiski atvieglo administratīvo slogu uzņēmējdarbības uzsācējiem un uzņēmumiem ar mazu ikgadēju apgrozījumu.

Ja iepriekš EM rosināja noteikt muikrouzņēmuma maksimālo apgrozījumu 50 000 eiro apmērā līdzšinējo 100 000 eiro vietā, tad jaunajā variantā rosināts apgrozījuma griestus noteikt 40 000 eiro apmērā.

SCANPIX

Tāpat likuma grozījumos piedāvāts palielināt maksimālo darba algu no 750 eiro līdz 900 eiro mēnesī vienam darbiniekam, kas būtu samērīgi ar vidējo darba algu valstī un tās gaidāmo pieaugumu. Vienlaicīgi, EM rosina noteikt papildu ierobežojumus, ka mikrouzņēmumā gūto ienākumu attiecina uz darbinieka gada ienākumiem, kas atbilstu gada vidējai darba algai valstī. Ienākumiem virs gada vidējās darba algas valstī būtu nosakāms līdzvērtīgs nodokļu slogs ar vispārējā režīmā strādājošiem darbiniekiem.

Likumā arī paredzēts noteikt, ka mikrouzņēmuma darbinieku skaits nedrīkst būt vairāk par pieciem jebkurā brīdī gada laikā.

EM atzīst, ka mikrouzņēmumu režīmu turpmāk varēs izmantot ne tikai esošie MUN maksātāji, bet arī saimnieciskās darbības veicēji, kuri atbildīs noteiktajiem principiem. Kopā to varētu izmantot apmēram 27 000 esošo MUN maksātāju, kuros nodarbināti apmēram 68 000 darbinieku.