Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Jūnijā Latvijā patēriņa cenas augušas par 0,2%; gada inflācija sasniegusi 3%

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijā šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju patēriņa cenas pieaugušas par 0,2%, bet gada laikā - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2016.gada jūniju - inflācija sasniegusi 3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūnijā audzis par 2%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2017.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, precēm cenas samazinājušās par 0,2%, bet pakalpojumiem cenas pieaugušas par 1%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju precēm cenas augušas par 2,6%, bet pakalpojumiem - par 4%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām jūnijā salīdzinājumā ar maiju bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,4%. Cenas palielinājās kartupeļiem, gaļai un gaļas izstrādājumiem, daļai piena produktu, šokolādei, svaigiem augļiem, olām un sviestam. Savukārt cenas samazinājās svaigiem dārzeņiem, konditorejas izstrādājumiem, sieram un biezpienam, kafijai, miltiem un citiem graudaugiem, cukuram.

Apaviem cenas jūnijā sarukušas par 3,8%, bet apģērbiem - par 0,6%.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā samazinājušās par 0,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums degvielai par 1,9%. Vidējais cenu līmenis palielinājās pasažieru aviopārvadājumiem.

Vidējais cenu līmenis atpūtas un kultūras grupā mēneša laikā palielinājās par 1,2%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija mobilā tālruņa pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, viesnīcu pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017.gada jūnijā, salīdzinot ar 2016.gada jūniju, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, sakaru grupai, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 6,5%. Cenas pieauga gaļai un gaļas izstrādājumiem, daļai piena produktu, svaigiem dārzeņiem, sieram un biezpienam, pienam, sviestam, svaigiem augļiem, kartupeļiem, kafijai, olām, jogurtam un konditorejas izstrādājumiem.

Apaviem cenas gada laikā samazinājās par 11,2%, bet apģērbiem - par 0,6%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 3,2%. Dārgāki bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, siltumenerģija un atkritumu savākšana, savukārt lētāka bija dabasgāze.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 1,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai (+2,5%), personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem un pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem.

Vidējais cenu līmenis sakaru grupā gada laikā palielinājās par 5,5%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums mobilo un fiksēto tālruņu pakalpojumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki vidēji par 2,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija tabakas izstrādājumiem, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, farmaceitiskajiem produktiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.