Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Iedzīvotāji atklāj, kādas ir būtiskākās problēmas Latvijā

© Scanpix

Būtiskākā Latvijas problēma iedzīvotāju skatījumā ir veselības un sociālā drošība, secināts Eirobarometra 2017.gada pavasara standarta apsekojumā.

Šādi uzskata 36% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet apkopojot visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju vērtējumus par savu valsti, par problēmu šo uzskata 20% iedzīvotāju. Savukārt otra lielākā problēma, ar ko Latvijai jāsaskaras, pēc iedzīvotāju domām, ir bezdarbs. Kā problēmu to norādīja 30% Latvijas iedzīvotāju, bet vidēji Eiropā 29%.

Respondentiem arī tika lūgts atbildēt, kas ir lielākās problēmas ar ko šobrīd saskaras ES. Gandrīz visās ES valstīs, tostarp arī Latvijā, bet izņemot Portugāli un Zviedriju, kā galvenās grūtības tika minētas terorisms un migrācija. Vairāk kā puse Latvijas iedzīvotāju jeb 52% atbildē minēja terorismu, bet 48% migrāciju. Salīdzinājumam, vidēji ES terorismu par galveno problēmu uzskata 44%, bet migrāciju 38% iedzīvotāju.

Abi rādītāji ievērojami apsteiguši citas problēmas - ekonomisko situāciju, kas bija vissvarīgākā valstu līmeņa problēma 2011.gada rudenī, dalībvalstu publisko finanšu stāvokli un bezdarbu. Terorisms ES aktuālo problēmu saraksta augšgalā ierindojies pirmo reizi, un salīdzinājumā 2016.gadu šim atbildes variantam vērojams 12 procentpunktu pieaugums.

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Apsekojumā arī secināts, ka 48% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzticas ES, tikmēr vidēji ES gandrīz puse jeb 47% ES neuzticas. Savukārt savas valsts valdībai netic 65% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Arī vidēji ES šīs līmenis ir zems, jo vidēji tikai 37% norādījuši, ka savu valstu valdībām uzticas. Tikmēr parlamentam Latvijas respondentu vidū ir vēl lielāka neuzticība, jo 72% atbildējuši, ka neuzticas Latvijas parlamentam, savukārt ES vidēji 57% iedzīvotāji neuzticas savas valsts parlamentam.

Kā lielāko ieguvumu no ES Latvijas iedzīvotāji norādījuši iespējas brīvai cilvēku, preču un pakalpojumu kustībai ES. To kā pozitīvāko ES rezultātu novērtējuši 67% aptaujāto Latvijā. Kā otru pozitīvāko ES rezultātu 53% iedzīvotāju Latvijā novērtējuši pastāvošo mieru starp ES dalībvalstīm.

Visbeidzot, 68 % eiropiešu jūtas kā ES pilsoņi, kas ir šā rādītāja visaugstākais jebkad sasniegtais līmenis. Latvijā 74% aptaujātie iedzīvotāji norādījuši, ka jūtas kā ES pilsoņi, bet 26% šādi nejūtas. Savukārt 70% respondentu Latvijā pauduši, ka vēlētos uzzināt vairāk par savām kā ES pilsoņa tiesībām un 44% atbildējuši, ka šobrīd nav informēti par to, kādas ir viņu kā ES pilsoņu tiesības.

"Eirobarometra 2017.gada pavasara standarta apsekojums" tika veikts klātienes aptauju veidā laikposmā no 2017.gada 20.maija līdz 30.maijam. Pavisam ES dalībvalstīs un kandidātvalstīs aptaujāja 33 180 cilvēkus.