Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Konkurences padome gatava sākt tirgus uzraudzību augsto sviesta cenu dēļ

© Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

Konkurences padome (KP) patlaban vērtē, vai sākt piena tirgus uzraudzību saistībā ar sviesta cenu kāpumu.

"Šobrīd nevaram atbildēt, vai uzraudzība tiks uzsākta. Pašlaik KP vērtē situāciju tirgū saistībā ar sviesta cenu kāpumu," sacīja Noviks.

Vienlaikus viņš piebilda, ka konkurences iestādes nav cenu regulatori un uzņēmējiem ir tiesības pieņemt individuālus lēmumus par cenu izmaiņām. Taču esot aizliegts ir vienoties ar citiem uzņēmējiem par šo cenu celšanu.

Noviks atgādināja, ka pērn KP īstenoja svaigpiena tirgus uzraudzību pēc vairāku iesniegumu saņemšanas, kuros lūgts izvērtēt 2014. un 2015. gada svaigpiena iepirkuma cenu samazinājumu. Toreiz KP uzraudzībā secināja, ka krasais svaigpiena iepirkuma cenas samazinājums analizētajā periodā skaidrojams ar nozares cikliskumu un arī sekām negatīvajiem ekonomiskajiem procesiem tirgū pēc Krievijas noteiktā importa aizlieguma 2014. gada augustā.

KP pērn īstenotajā svaigpiena tirgus uzraudzībā secināja arī to, ka Latvijā ir raksturīgas zemas svaigpiena iepirkuma cenas, ko ilgtermiņā nosaka vairāki faktori, no kuriem būtiskākie ir svaigpiena pārprodukcija Latvijā un ārpus tās, zemnieku saimniecību sadrumstalotība, kā arī mazefektīva svaigpiena pārstrāde un eksporta tirgu trūkums. Svaigpiena cenas negatīvi ietekmē arī pārstrādes uzņēmumu nespēja rentabli realizēt saražoto produkciju un attiecīgi par svaigpienu maksāt vairāk, atgādināja Noviks.

Savukārt KP pagājušā gada sākumā noslēgtās piena tirgus uzraudzības rezultāti parādīja, ka cenu izmaiņas dažādos tirgus līmeņos notiek neproporcionāli, tomēr cenu dinamika neliecina, ka piena tirgū pastāvētu aizliegtas vienošanās.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka atbilstoši Latvijas Tirgotāju asociācijas datiem, vidējā sviesta cena 2016.gada martā Latvijā bija 7,9 eiro kilogramā, 2017.gada martā - 8,55 eiro kilogramā, bet augustā tā sasniedza 13,1 eiro kilogramā.