Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

VID tikuši pie 100 000 eiro no aplikācijas "airbnb", tomēr varbūt prasīs vēl

© airbnb

Starptautiskais mājokļu iznomāšanas portāls "airbnb" brīvprātīgi Latvijai samaksājis pievienotās vērtības nodokli (PVN) 100 000 eiro apmērā, piektdien žurnālistiem pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) direktore Ilze Cīrule.

Viņa atzina, ka VID bijis pārsteigums, kad portāls "airbnb" šogad pirmajā pusgadā Latvijai samaksājis PVN aptuveni 100 000 eiro apmērā.

""airbnb" ir brīvprātīgi atzinuši, ka 100 000 eiro PVN tiek samaksāts par tiem darījumiem, kas veikti Latvijā. Tiesa, patlaban nevaram pārliecināties, vai tas ir viss apmērs, kas portālam būtu jādeklarē Latvijā," informēja Cīrule.

Viņa piebilda, ka "airbnb" gadījums ir labs piemērs Latvijas VID sadarbībai ar citu valstu nodokļu administrācijām.

Turpretī ar viesnīcu rezervēšanas portālu "booking.com" risinājums par Latvijā veiktu darījumu nodokļu nomaksu neesot panākts. Pēc VID vadītājas rīcībā esošās informācijas, daudzas Eiropas valstis patlaban tiesājas ar "booking.com" par informācijas sniegšanu un nodokļu nomaksu.

Iepriekš Cīrule intervijā Latvijas Radio sacīja, ka informācijas iegūšana no starptautiskā mājokļu iznomāšanas portāla "airbnb" un viesnīcu rezervēšanas portāla "booking.com" ir visu Eiropas valstu nodokļu administrāciju problēma.

Savukārt Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka, piemērojot PVN rēķiniem par viesnīcu rezervēšanas portāla "booking.com" komisijas maksām par Latvijā sniegtajiem pakalpojumiem, valsts gūtu papildus nodokļu ieņēmumus. Asociācija jau 2015.gadā un 2016.gadā sākusi sadarbību ar Konkurences padomi un VID saistībā ar "airbnb" un "booking.com", iespējams, negodīgu komercpraksi. Tāpat sadarbības sākta, lai apkopotu informāciju par abās rezervēšanas sistēmās pieejamajiem apartamentiem un veicinātu nodokļu nomaksu.

Viņa norādīja, ka attiecībā uz "booking.com" asociācija saskata divas jomas, kurās iespējams gūt papildus nodokļu ieņēmumus. Viena no tām ir PVN piemērošana rēķiniem par "booking.com" komisijas maksām par pakalpojumiem, kas sniegti Latvijā. LVRA izpilddirektore norādīja, ka patlaban tas netiek darīts. Otra joma, kur asociācija, pēc viņas teiktā, saredz iespēju papildus nodokļu ieņēmumiem, ir "booking.com" sistēmā pieejamo apartamentu apkopošana, panākot, ka tie maksā likumos noteiktos nodokļus un nodevas.