Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Aprēķini liecinot, ka trūcīgās mājsaimniecības no nodokļu reformas iegūs maz

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Rīgas Ekonomikas augstskolas un ekonomikas politikas pētījumu centra BICEPS veiktās izpētes rezultāti liecina, ka trūcīgākās mājsaimniecības no nesen apstiprinātās nodokļu reformas iegūs salīdzinoši maz: tajās ir liels nestrādājošu cilvēku īpatsvars, kuri neizjūt izmaiņas Iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN). Tajā pašā laikā reforma neparedz nodokļu sloga palielināšanu lielo algu saņēmējiem, jo jaunieviestā paaugstinātā IIN likme (31,4%) tiks finansēta no solidaritātes nodokļa ieņēmumiem.

BICEPS pētnieces Anna Pļuta un Anna Zasova skaidro: “Nodokļu reforma paredz ievest trīs IIN likmes - 20% ienākumiem līdz 20 000 EUR gadā, 23% ienākumiem no 20 001 līdz 55 000 EUR gadā un 31,4% ienākumiem virs 55 000 EUR gadā. Vienlaikus reforma paredz, ka 31,4% IIN likme tiks iekasēta, novirzot daļu no solidaritātes nodokļa, kurš tiek piemērots ienākumiem virs 55 000 EUR gadā, IIN finansēšanai, tādējādi nepalielinot kopējo nodokļu slogu augstāko algu saņēmējiem.”

Pētnieces uzsver, ka nodokļu reforma paredz nodokļu sloga samazināšanu ienākumu daļai zem 20 000 EUR gadā, bet ienākumiem virs šī sliekšņa nodokļu slogs nemainīsies. Vienlaikus arī absolūtajā izteiksmē ienākumu pieaugums būs augstāks tiem nodarbinātajiem, kuru ieņēmumu līmenis ir augstāks. Piemēram, trūcīgākie iedzīvotāji reformas rezultātā iegūs vidēji 1.70 euro mēnesī, savukārt turīgākie vidēji 14.84 euro*.

SSE Riga/BICEPS darba grupas nevienlīdzības samazināšanai ietvaros veiktās nodokļu reformas ietekmes simulācijas rezultāti tika iegūti, izmantojot nodokļu-pabalstu mikrosimulācijas modeli EUROMOD.

*Aprēķins veikts atbilstoši šādiem kritērijiem: ienākumi pēc nodokļu atskaitīšanas un pabalstu saņemšanas uz vienu ekvivalentu mājsaimniecības locekli. Tos iegūst, dalot mājsaimniecības ienākumu ar ekvivalento mājsaimniecības lielumu, kuru veido, izmantojot modificēto OECD skalu (1,0; 0,5; 0,3) - pirmajam pieaugušajam tiek pielīdzināts svars 1,0, katram nākamajam mājsaimniecības loceklim vecumā no 14 gadiem un vecākam -0,5, bet katram bērnam jaunākam par 14 gadiem - 0,3. (Avots: Centrālā Statistikas pārvalde).

Alise Šulca, F64 Photo Agency

Par Rīgas Ekonomikas augstskolu - Stockholm School of Economics in Riga (SSE Riga) ir viena no vadošajām augstskolām Baltijā, kas jau 20 gadus sniedz izcilu izglītību angļu valodā ekonomikas un uzņēmējdarbības jomā. SSE Riga piedāvā bakalaura programmu (Bs.c), profesionālā maģistra programmu (Executive MBA), kā arī vadītāju tālākizglītības kursus.