Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Varētu apturēt Liepājas cietuma būvniecību; naudu novirzītu demogrāfijas jautājumu risināšanai

© tm.gov.lv

Demogrāfijas problēmu finansēšanai varētu atlikt Liepājas cietuma būvniecības projekta īstenošanu, atzīst Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Šodien pēc tikšanās ar sociālajiem partneriem žurnālisti Ministru prezidentam vaicāja, vai demogrāfijas problēmu risināšanai nepieciešamo finansējumu varētu rast, piemēram, atliekot Liepājas cietuma būvniecības projektu. Kučinskis atzina, ka tiek pārrunāti dažādi varianti, bet viens no risinājumiem ir kāda investīciju projekta atlikšana. "Esmu tādām sarunām atvērts, neesmu noliedzošs," teica premjers.

Savukārt finanšu ministre aģentūrai LETA norādīja, ka viņa atbalstītu ideju par Liepājas cietuma būvniecības projekta apturēšanu. "Ja jāizvēlas starp atbalstu ģimenēm ar bērniem vai dubultu izmaksu cietuma celtniecībai, tad šādu ideju atbalstu," pauda Reizniece-Ozola.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem uzsvēra, ka valdībai ir jāturas pie Ministru kabineta rīcības plāna, kurā ir minēti demogrāfijas veicināšanas pasākumi, tomēr vēl nepieciešams izstrādāt detalizētu šo pasākumu finansēšanas plānu.

"Valdības rīcības plāns paredz, ka Ministru kabinetam ar sociālajiem partneriem un citiem ekspertiem ir jāizstrādā īpaša programma ģimeņu. Programma ir izstrādāta, kas drīzumā tiks skatīta valdībā. Tomēr nākamajam solim vajadzētu būt - finansēšanas modeļa izstrāde. Jābūt skaidrībai, kā nodrošinās finansējumu programmas īstenošanai, gluži kā tas bija ar veselības nozares finansēšanu," sacīja LDDK prezidents.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā koalīcijas partneri vēl nespēja vienoties par nākamā gada budžetu, jo nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) demogrāfijas jautājumu risināšanai prasīja ap 85 miljoniem eiro. Tomēr fiskālā telpa nākamgad kopumā ir 80 miljoni eiro. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš atzina, ka nākamgad demogrāfijas pasākumiem varētu novirzīt 12 miljonus eiro.

Tāpat ziņots, ka jaunā Liepājas cietuma būvniecības starptautiskajā iepirkumā pieteikumus iesniedza divas Latvijas kompānijas - "Re&Re" un "UPB". Iesniegtajos pieteikumos norādītā informācija liecina, ka "UPB" darbus piedāvā veikt par kopumā 114 120 357 eiro plus pievienotās vērtības nodoklis (PVN), savukārt "Re&Re "- par 123 416 618 eiro.

Ņemot vērā, ka būvnieku iesniegtie piedāvājumi jaunā Liepājas cietuma celtniecībai pārsniedz projektam pieejamo finansējumu, attiecīgo iepirkumu plānots pārtraukt, tā vietā sludinot jaunu.