Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Lietainais laiks sagādā galvassāpes arī kokapstrādes uzņēmumiem

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Lietainais laiks negatīvi ietekmēs Latvijas kokapstrādes uzņēmumu resursu pieejamību, tomēr ar šādu problēmu ir nācies sastapties arī iepriekšējos gados rudenī, sacīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

"Lietainais laiks, kas vasarā bijis Latvijas austrumos un turpinās arī rudenī, ietekmēs resursu pieejamību. Kādu laiku mums būs ļoti sasprings stāvoklis resursu pieejamības ziņā laika apstākļu dēļ. Šī problēma skars pilnīgi visus nozares uzņēmumus," sacīja Klauss, pieļaujot, ka nozares uzņēmumiem varētu rasties arī zaudējumi.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka resursu ierobežotā pieejamība nav tik daudz saistīta ar šā gada lietavām un plūdiem, bet gan sezonalitāti. "Tas, ka resursu tirgū būs saspringta situācija, ir realitāte. Tas nav saistīts ar šā gada lielajām lietavām, tas tā ir vienmēr, kad iestājas slapjums," viņš teica.

Klauss norādīja, ka lietavu izskalotu ceļu dēļ rūpnīcām plūdu skartajos reģionos jau tagad var būt problēmas ar resursu pieejamību. Tomēr viņa rīcībā nav informācijas, ka kāds būtu pārtraucis darbu. Federācijas biedriem noliktavās līdzīgi kā citus gadus rudenī uzkrātas rezerves. Ja kokvedēju plūsma uz nozares uzņēmumu ražotnēm apstāsies, vairums uzņēmumu vēl kādu laiku var ražot no savām iekšējām rezervēm. "Klasiski nedzīvojam no rokas mutē - nav tā, ka šodien zāģētavās ievestos apaļkokus tajā pašā dienā arī apstrādājam. Normāli ir veidot kokmateriālu uzkrājumus mēnesim. Patlaban federācijas biedriem vidēji izveidojies uzkrājums divām nedēļām," teica Klauss.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Viņš pieļāva, ka lietavu dēļ problēmas var būt Latgales mežu īpašniekiem saistībā ar bojātām jaunaudzēm. "Latgalē nav applūduši tikai lauki, bet arī jaunaudžu svaigie stādījumi. Ja tie būs zem ūdens mēnesi, divus, nekas traģisks nenotiks. Ja ūdens stāvēs līdz nākamā gada pavasarim, jaunaudzes, visticamāk, būs sabojātas," sacīja Klauss, piebilstot, ka būtu godīgi, ja valsts mežu īpašniekiem kompensētu jaunaudžu bojāeju tāpat kā lauksaimniekiem applūdušos sējumus.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Alūksnes novada domes priekšsēdētāja Artura Dukuļa šodien pausto lietavu radīto plūdu dēļ vairāki kokapstrādes uzņēmumi apsver iespēju uz nenoteiktu laiku pārtraukt darbu.

Dukulis norādīja, ka pie viņa vērsušies divu kokapstrādes uzņēmumu īpašnieki. Viņiem trūkstot kokmateriāla, ko apstrādāt, tāpat arī lietainā vasara nav ļāvusi izveidot kokmateriāla rezerves, kas liek apsvērt iespēju pārtraukt darbu uz nenoteiktu laiku.

Jau ziņots, ka lietus summa kopš mēneša sākuma Alūksnē un Gulbenē pārsniegusi 50 milimetru, Jēkabpilī un Rēzeknē - 60 milimetru, bet Jaunpiebalgas novada Zosēnos - pat 85 milimetrus. Parasti visa septembra laikā valsts austrumos ir 60-70 milimetru nokrišņu.