Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Plāno noteikt cenrādi virknei Murjāņu Sporta ģimnāzijas sniegto pakalpojumu

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Ministru kabinets plāno noteikt cenrādi virknei Murjāņu Sporta ģimnāzijas sniegto pakalpojumu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais noteikumu projekts.

Murjāņu Sporta ģimnāzija ir valsts dibināta vispārējās izglītības un sporta izglītības iestāde, kas ir IZM pakļautībā un kam noteikts valsts nozīmes izglītības objekta statuss.

Pašlaik ģimnāzijas publiskie maksas pakalpojumi tiek sniegti saskaņā ar ģimnāzijas direktora apstiprinātajiem publisko maksas pakalpojumu izcenojumiem. Veicot publisko maksas pakalpojuma izcenojuma aprēķinu, ir ievērots Likumā par budžetu un finanšu vadību noteiktais - nosakot maksas pakalpojuma izcenojumu, ievēro nosacījumu, ka samaksa par pakalpojumu nedrīkst pārsniegt ar pakalpojuma sniegšanu saistītās izmaksas. Aprēķinam izmantoti pēc finanšu līdzekļu plūsmas uzskaitītie iepriekšējā gada ģimnāzijas izdevumi. Tādējādi cenas par publiskajiem maksas pakalpojumiem noteiktas atbilstoši ar pakalpojumu sniegšanu saistītajām faktiskajām izmaksām un pakalpojuma pieprasījumu.

Projekts paredz noteikt publisko maksas pakalpojumu cenas ģimnāzijā un tās teritoriālajās struktūrvienībās - Specializētajā airēšanas sporta skolā Jūrmalā un ģimnāzijas teritoriālajā struktūrvienībā "Jūrmala".

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Murjāņu sporta ģimnāzija piedāvā maksas pakalpojumus ēdināšanā un trenažieru zāles izmantošanā, jo norādītie pakalpojumi cieši saistīti ar ģimnāzijas ikdienas izglītības procesa un mācību-treniņa procesa darbības nodrošināšanu. Saskaņā ar ģimnāzijas nolikumu ģimnāzijas galvenais uzdevums ir kandidātu sagatavošana Latvijas nacionālajām izlasēm dalībai Olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos ģimnāzijā pārstāvētajos sporta veidos, vienlaikus nodrošinot iespēju apgūt akreditētas pamatizglītības otrā posma (7.-9.klase) un vispārējās vidējās izglītības vispārizglītojošo priekšmetu programmas (10.-12.klase).

Vispārizglītojošais mācību process un mācību - treniņa process norisinās gan ģimnāzijas pamata atrašanās vietā Klintslejas ielā 4, Murjāņos, gan vienā teritoriālajā struktūrvienībā -"Jūrmala". Izglītības un mācību - treniņa process tiek organizēts pēc internāta modeļa, jo audzēkņiem tiek nodrošināta diennakts uzraudzība, ēdināšana un dzīvošana. Izglītības process ģimnāzijā ir pakārtots dažādu sporta veidu sportistu sagatavošanas specifiskajām prasībām, mācību-treniņu nometnēm un sporta sacensībām.

Projekts paredz noteikt cenas virknei ģimnāzijas sniegto publisko maksas pakalpojumu - telpu nomai, sporta infrastruktūras nomai, sporta inventāra nomai, ēdināšanas un autotransporta pakalpojumiem.

Projekta pielikumā tiek noteikta maksa telpu nomas pakalpojumiem - dienesta viesnīcas pakalpojumiem, aktu zāles un saunas izmantošanai, skolas telpu nomai (metodiskais kabinets, ēdnīca, izglītības iestādes mācību telpas) un noliktavu nomai. Telpu nomas cenas aprēķinātas atbilstoši telpu tehniskajam stāvoklim un platībai, un tie ir saistīti ar izglītības programmu īstenošanai izmantojamajām telpām.

Projekts paredz arī diferencēt izmaksas atkarībā no telpu izmantošanas ilguma un pieejamajām ērtībām. Ģimnāzija līdztekus mācībām izmanto esošās telpas maksas pakalpojumu sniegšanai un ieņēmumi sniedz iespēju ģimnāzijas telpu ātrākai atjaunošanai.

Projektā tiek noteiktas sporta infrastruktūras nomas un sporta inventāra pakalpojumu cenas. Sporta infrastruktūras nomas izmaksas aprēķina prioritāti izvirzītā un sabiedrībai piedāvātā pakalpojuma nepieciešamības, kvalitātes un fizisko personu pieprasījuma pēc fiziskām aktivitātēm. Sporta infrastruktūra un sporta inventārs tiek izmantots arī maksas pakalpojumu sniegšanai un ieņēmumi sniedz iespēju sporta infrastruktūras un sporta inventāra ātrāku atjaunošanu.

Vienlaikus projekts paredz maksas apmēru par ēdināšanas un autotransporta pakalpojumiem, kurus ģimnāzija piedāvā līdztekus izglītības un mācību-treniņu procesam.

Noteiktie maksas pakalpojumi dod iespēju ģimnāzijas infrastruktūru izmantot bērnu un jauniešu sporta nometņu organizēšanai, kā arī sniegtos pakalpojumus izmantot sportistiem, kuri pabeiguši izglītības un mācību - treniņu procesu ģimnāzijā un turpina izglītību augstskolās. Vienlaikus projektā tiek noteiktas sabiedrības mērķgrupas, kurām tiek piemēroti atvieglojumi 40% apmērā - pirmsskolas vecuma bērniem, daudzbērnu ģimenēm, pensionāriem, personām, kurām ir noteikta invaliditāte, bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem.