Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Lembergs pārmet palīdzības trūkumu zivsaimniekiem

© Dmitrijs Suļžics/f64

Krievijas ieviestās sankcijas turpina apgrūtināt Latvijas zivsaimnieku darbību, bet valsts savu atbalstu tiem nesniedz, trešdien, 25. oktobrī, preses konferencē sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Apmeklējot Ventspils zivju konservu kombinātu, Ventspils mērs pārliecinājies, ka grūtības Latvijas zivsaimniekiem turpinās.

“Pēc Krievijas un Eiropas Savienības (ES) savstarpējām ekonomiskajām sankcijām, Krievija vairs neņem pretī Latvijas šprotes, kas bija ļoti ejošs, ekonomiski izdevīgs un tikpat kā neierobežota tirgus apjoma produkts. Šobrīd zivsaimnieki strādā Tālo Austrumu virzienā, Japānā un ASV, bet tur ir savas prasības,” pauda Ventspils mērs, norādot, ka, lai tās izpildītu nepieciešams finansējums un ražotnes modernizācija.

Viņš norādīja, ka jaunām tehnoloģiskām iekārtām nepieciešami 3 miljoni eiro. Lai arī šāds finansējums varētu nodrošināt bezgala lielas tirgus iespējas Tālajos Austrumos, valsts nenodrošina pat 50% atbalstu.

“Kad jāievieš sankcijas, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir pirmajās rindās, bet kad jādomā, kā palīdzēt uzņēmējiem un uzņēmumos strādājošajiem nopelnīt naudu un iztiku, lai nav jādzīvo bada maizē, tad tā ir katra indivīda problēma,” pauda Lembergs, piebilstot, ka šobrīd notiek cīņa par vietu zem saules.

Kā zināms, 2015. gadā Krievija noteica ierobežojumus visas Latvijā ražotās zivju produkcijas ievešanai, skaidrojot šo lēmumu ar pārkāpumiem, kas konstatēti Krievijas pārtikas uzraudzības inspekciju laikā Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos.

Zivsaimnieki gan apšaubīja aizlieguma patiesos iemeslus, saistot tos ar ES sankcijām pret Krieviju.