Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Atklāj, vai tuvākajā laikā gaidāma sviesta cenas samazināšanās

© F64 Photo Agency

Tuvākajā laikā sviesta cenām Latvijas veikalos nav pamata būtiski samazināties, otrdien atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadītāja Inguna Gulbe.

Viņa teica, ka šis gads vēsturē, visticamāk, ieies ar sviesta cenu kāpumu Latvijā. Latvijā zemākā cena mazumtirdzniecībā sviestam bija 2016.gada septembrī, kad tas kilogramā maksāja seši eiro un 51 cents. Patlaban vidējā fasētā sviesta cena Rīgas lielveikalu ķēdēs kilogramā sasniegusi jau 10 eiro 68 centus, kas ir 64% kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Pērn septembrī zemākā sviesta cena dažās veikalu ķēdēs bija 5,99 eiro kilogramā, bet šobrīd zemākā fasēta sviesta cena kilogramā Latvijas veikalu ķēdēs ir virs astoņiem eiro, līdz Latvijā sviesta cenas joprojām ir augstas, kamēr globālajā tirgū tās jau kritušās.

Pēc viņas teiktā, sviesta cena globālajā tirgū kāpa saistībā ar izmaiņām pieprasījumā un piedāvājumā un vienu brīdi tā bija pieaugusi līdz 7000 eiro tonnā, taču patlaban kritusies līdz 4300 eiro tonnā. "Saistībā ar ažiotāžu par sviesta cenu kāpumu noliktavas ir pilnas ar sviestu un neredzu, ka tuvākajā laikā sviesta cenas veikalos būtiski samazināsies. Dārgie krājumi būs jāiztirgo," sacīja Gulbe.

Pēc viņas teiktā, no ažiotāžas saistībā ar sviesta cenām lielākais ieguvējs bija kāds no tirdzniecības posmiem, kuram tobrīd izdevās labāks darījums, nevis sviesta ražotāji. "Ceru, ka tāda ne pārāk objektīva sviesta cenu kāpuma nebūs tuvākajā periodā. Izskatās, ka varētu būt stabilitāte," viņa sacīja.

Gulbe teica, ka Igaunijā ažiotāža saistībā ar sviesta cenu "bumu" bija pat lielāka nekā Latvijā un kaimiņvalstī šobrīd ir pilnas noliktavas ar franču, poļu un citu ārvalstu ražotāju sviestu, kamdēļ ir lielākas grūtības ar pašu saražotā sviesta pārdošanu.

Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

AREI vadītāja sacīja, ka globālajā tirgū pēc aizvadītā sviesta cenu kāpuma piena produktiem cenas pazeminās, ieskaitot jau pieminētās sviesta cenas. Ilgu laiku industriālajam produktam - vājpiena pulverim - ir ļoti zema cena, tas tiek iepirkts intervencē un to ir grūtāk pārdot. Kopumā piena produktiem cenas nav ar būtisku augšupejošu tendenci. Līdz ar to arī zemniekiem nav pamata cerēt arī uz piena iepirkuma cenu kāpumu. Piena produktu cenas veikalos drīzumā varētu pat samazināties, bet tik zemas cenas, kādas tās bija 2016. vai 2015.gadā, nav prognozējamas, jo grūtības piena sektorā ir pagātnē.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta datiem Latvijā sviesta cena oktobrī bija par 87% augstāka nekā pirms gada, kamēr Eiropas Savienībā (ES) sviesta cenas sāka pazemināties jau septembrī un īpaši straujš kritums bija oktobrī un novembrī.

Kamēr ES novembra vidū sviesta cena vidēji bija 5,3 eiro kilogramā, kas ir tikai par 28% augstāka nekā pirms gada., Latvijā, pretēji tendencēm ES, sviesta cena turpināja pieaugt, oktobrī sasniedzot vidēji 5,89 eiro kilogramā, kas ir par 87% vairāk nekā pirms gada.

Iepriekš ziņots, ka šogad strauji palielinājušās piena produktu un sevišķi - sviesta cenas. Pēc Konkurences padomes (KP) secinājumiem, sviesta cenas apmēru nosaka globālās tendences, pašizmaksas palielināšanās pārstrādes procesā izejvielu ierobežotās pieejamības dēļ, kā arī mazumtirgotāju uzcenojums.