Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"airBaltic" stratēģisko investoru pagaidām neizdodas piesaistīt

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Lidsabiedrībai "airBaltic" līdz šī gada beigām vēl nebūs stratēģiskā investora, raidījumam "LNT Ziņas" atzina satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Viņš sacīja, ka divus gadus ilgušie stratēģiskā investora meklējumi patlaban turpinās ar padziļinātām sarunām, bet lēmums par labu kādam no tiem varētu tikt pieņemts nākamā gada sākumā.

"Mums ir nepieciešams vēl papildu darbs no juridiskās puses, lai mēs sagatavotu visus dokumentus atbilstoši tām valsts interesēm, kas nepieciešamas. Visdrīzākais, ka tās būs janvāra beigas, lai mēs varētu pieņemt lēmumus. Šobrīd nav arī steigas. "airBaltic" ir ļoti labi rezultāti, tas ir spējīgs nodrošināt visu operacionālo darbību," sacīja ministrs.

Potenciālie investori neesot no Krievijas vai Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) valstīm. Viens no tiem esot no Eiropas, otrs - ārpus tās. Ministrs vēl neatklāja, cik lielu "airBaltic" akciju daļu plānots investoram pārdot. Iepriekš tika pieļauta iespēja pārdot visas šobrīd valstij piederošās akcijas. Valdībai investora izvēlē joprojām galvenie kritēriji esot tas, lai "airBaltic" turpinātu attīstību, lidosta "Rīga" tiktu saglabāta kā bāzes lidosta, kā arī turpinātos reisu un flotes attīstība.

Patlaban Latvijas valstij pieder 80% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram "Aircraft Leasing 1", kuru šogad pārņēma Dānijas uzņēmējs Larss Tūsens, - 20% akciju.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Kā ziņots, šā gada oktobrī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem sacīja, ka sarunas par stratēģiskā investora piesaisti lidsabiedrībai "airBaltic" ir paredzētas līdz gada beigām. "Nevienu brīdi nav runa par pilnu vai nepilnu privatizāciju. Runa ir par investora atrašanu, kas ilgtermiņā nodrošinās "airBaltic" pastāvēšanu," oktobrī sacīja Kučinskis, taujāts, vai valdība atbalstītu "airBaltic" pilnīgu privatizāciju.

Iepriekš Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka ministrija izskata konkrētus piedāvājumus "airBaltic" investora piesaistē un nav izslēgta arī uzņēmuma pilnīga privatizācija.

Lidsabiedrības "airBaltic" biznesa plānā "Horizon 2021" ir iekļauta papildu kapitāla piesaiste 50 miljonu eiro apmērā, lai pilnībā nodrošinātu lidmašīnu flotes nomaiņas finansējumu, kā arī turpinātu uzlabot lidsabiedrības kapitāla struktūru. Uzņēmums apliecinājis, ka negrasās vērsties pie valsts, lai prasītu papildu ieguldījumu.

Latvijas valdība ir uzstādījusi mērķi atrast lidsabiedrības stratēģisko investoru. Potenciālo ieguldītāju meklē starptautiskais finanšu konsultāciju un aktīvu pārvaldības uzņēmums "Lazard Freres".