Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vairums Latvijas iedzīvotāju plāno iesniegt ikgadējo nodokļu deklarāciju

© F64

Pagājušajā nedēļā izskanēja ziņas, ka 7. decembrī Lietuvas Seims nolēmis, ka turpmāk ik gadu 11. maijā Lietuvā tiks godināti nodokļu maksātāji. Kantar TNS vēlējās noskaidrot, cik liela daļa Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem plāno iesniegt ikgadējo nodokļu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli.

Vairākums (76%) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem plāno iesniegt ikgadējo nodokļu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli (62% - noteikti jā; 14% - drīzāk jā)

Viena piektā daļa (20%) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem neplāno iesniegt ikgadējo nodokļu deklarāciju (11% - drīzāk nē; 9% - noteikti nē), bet 4% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Ikgadējo nodokļu deklarāciju vairāk plāno iesniegt cilvēki ar augstāko izglītību, kā arī vadītāji, augstākā līmeņa speciālisti un speciālisti. Mazāk to plāno darīt pašnodarbinātie.

Publicitātes foto

Tāpat aptaujā novērota iezīme, ka personīgie ienākumi vismaz 300 eiro mēnesī ir tā robežšķirtne, no kuras sākot strauji pieaug iedzīvotāju gatavība iesniegt deklarāciju. Tāda tendence varētu norādīt uz to, ka iedzīvotāji ar zemākiem ienākumiem vai nu nav pietiekami informēti par deklarācijas iesniegšanas procesu vai tā ieguvumiem, vai arī nesaskata finansiālu atdevi šādai rīcībai.

Iespējams, ka tuvākā nākotnē pārmaksātā iedzīvotāju ienākumu nodokļa atgūšanas principi mainīsies, jo pašlaik notiek parakstu vākšana par pārmaksāto nodokļu automātisku izmaksāšanu.

Xinhua/Sipa USA/ SCANPIX

Tāpēc Kantar TNS arī noskaidroja to, ka absolūtais vairākums (89%) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem atbalsta izskanējušo ierosinājumu turpmāk pārmaksātos nodokļus izmaksāt automātiski (70% - noteikti jā; 19% - drīzāk jā).

7% iedzīvotāju neatbalsta nodokļu automātisku izmaksu (5% - drīzāk nē; 2% - noteikti nē). Savukārt 4% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Par aptauju
Aptauju veica pētījumu kompānija Kantar TNS laikā no 2017. gada 5. līdz 7. decembrim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 1017 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem.