Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Conexus" iesniedz pieteikumu sertifikācijai, kaut arī "Gazprom" joprojām ir akcionāru vidū

© F64

Neskatoties uz to, ka dabasgāzes pārvades sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcionāru vidū joprojām ir Krievijas dabasgāzes koncerns "Gazprom", "Conexus" šodien iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) pieteikumu uzņēmuma sertificēšanai, informēja uzņēmumā.

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne skaidroja - lai sasniegtu īpašumtiesību nodalīšanas mērķa izpildi, "Conexus", neatkarīgi no akcionāru sastāva, ir spējīgs nodrošināt to, ka pārvades sistēmas operators lēmumus pieņem neatkarīgi, nodrošinot caurskatāmību un nediskriminējošu attieksmi uz pārvades sistēmas lietotājiem un tirgus dalībniekiem.

Iesniegtās dokumentācijas sagatavošanā "Conexus" ņēmis vērā Eiropas Komisijas skaidrojumus par īpašumtiesību nodalīšanu un kontroles īstenošanu pārvades sistēmas operatora neatkarības prasību izpratnē.

Līdz ar to "Conexus" dokumentus sagatavojis atbilstoši SPRK apstiprinātajiem sertificēšanas noteikumiem, kas nosaka iesniedzamo informāciju, lai apliecinātu IT sistēmu drošu darbību, komercinformācijas aizsardzību un vienādas attieksmes nodrošināšanu pret visiem tirgus dalībniekiem.

Sertifikācijas dokumentu sagatavošanas laikā neatkarīgs sertificēts IT auditors ir pārliecinājies par komerciālas informācijas apriti un nav konstatējis trūkumus šajos procesos.

"Mūsu sagatavoto un iesniegto dokumentāciju tagad vērtēs SPRK speciālisti, bet "Conexus" no savas puses ir gatava sadarboties, lai nodrošinātu SPRK ar visu papildu informāciju, kas nepieciešama, lai pieņemtu izsvērtu un pamatotu lēmumu," teica Kotāne.

Lūgta skaidrot, vai "Gazprom" atrašanās akcionāru vidū nevarētu būt šķērslis sertificēšanai, Kotāne aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmuma valde nekādā veidā nevar ietekmēt, kā "Gazprom" pārdod savas akcijas, jo tās ir akcionāru tiesības.

F64

"Taču mēs varam mēģināt izstrādāt uzņēmējdarbības principus tā, lai tiktu izpildītas sertifikācijas prasības, neskatoties uz to, ka "Gazprom" ir daļas "Conexus" akciju īpašnieks. Mēs esam vadījušies pēc Eiropas skaidrojumiem, kā veikt akciju nodalīšanu. Akcionāru tiesības izpaužas daudz un dažādos veidos. Ir atsevišķi veidi, kas ir atļauti, saglabājot akcijas, un ir veidi, kas nav atļauti. "Conexus" statūtos ir paredzēts, ka vienīgās akcionāru tiesības jebkuram akcionāram, kurš līdz neatkarības prasību stāšanās spēkā nav pārdevis savas akcijas, kas šajā gadījumā ir tikai "Gazprom", ir tiesības tikai uz dividendēm un likvidācijas kvotām. Rezultātā jebkādu tiesību, kas normālā gadījumā saistās ar akcionāru darbību - balsstiesības, pārvaldības tiesības, informācijas saņemšanas tiesības - "Gazprom" nav," uzsvēra Kotāne.

Viņa arī atzīmē, ka šogad jau ir notikusi gan viena "Conexus" akcionāru, gan uzņēmuma padomes sēde, un nevienā no tām "Gazprom" pārstāvji vai pilnvarotās personas nav piedalījušās. "Līdz ar to, esam iesnieguši regulatoram savu risinājumu, tādējādi mazinot riskus attiecībā uz sertifikāciju," piebilda Kotāne.

Jau ziņots, ka atbilstoši Enerģētikas likumam "Conexus" līdz 10.janvārim SPRK bija jāiesniedz pieteikums tā sertificēšanai un atbilstībai likuma prasībām. Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz pagājušā gada beigām "Conexus" bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar ''Latvijas gāzes'' īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru "Marguerite Fund". Tādējādi līdz 2017.gada beigām "Conexus" akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā "Gazprom", "Itera Latvija" un "Uniper Ruhrgas International GmbH" ("Uniper").

Pērn 15.decembrī tika panākta vienošanās ar "Uniper" par tai piederošā 18,31% "Conexus Baltic Grid" akciju iegādi, bet 27.decembrī noslēgts līgums par SIA "Itera Latvija" piederošo akciju iegādi. Tās iegādājās valstij piederošais uzņēmums "Augstsprieguma tīkls". Savukārt par "Gazprom" akciju pārdošanu informācija patlaban vēl nav saņemta.

Līdz ar to "Gazprom" pieder 34,1% "Conexus Baltic Grid" akciju, kamēr 29,06% pieder "Marguerite Gas", 34,36% - "Augstsprieguma tīklam", bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

Pagājušā gada nogalē ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) mediju pārstāvjiem stāstīja, ka gadījumā, ja tie "Conexus" akcionāri, kuriem ir jāpārdod savas daļas, tās nepārdos, tie pēc 1.janvāra ir zaudējuši balsstiesības šajā uzņēmumā.

AS "Conexus Baltic Grid" dibināta 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kurš pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.