Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Slēpošanas trasēm Latvijā aizvadītā sezona bija peļņu nesoša

© F64

Aizvadītā ziemas sezona slēpošanas trasēm bijusi laba un peļņu nesoša, atklāja aptaujātie Latvijas kalnu un slēpošanas trašu pārstāvji.

Engures novada Dižkalnos esošā atpūtas kompleksa "Milzkalns" pārstāve Ieva Rasa aģentūrai LETA norādīja, ka šogad "Milzkalns" sezonu noslēdza 25.martā. Pēc viņas teiktā, salīdzinot aizvadīto ziemas sezonu ar iepriekšējo gadu, tā bijusi labāka.

"Nebija gari atkušņi, līdz ar to cilvēkiem bija sajūta, ka ir ziema, kas mums ir vissvarīgākais," sacīja Rasa.

Viņa atzīmēja, ka cilvēku interese par slēpošanas iespējām trasē kā ierasts bija atkarīga no laikapstākļiem. "Ja Rīgā vai citur dabā, apkārtnē ir sniegs, tad cilvēki brauc slēpot. Šajā sezonā laika apstākļi bija samērā pastāvīgi, salīdzinoši ar citām, līdz ar to nekādu traucējumu [slēpošanas trases darbībā] nebija," norādīja "Milzkalna" pārstāve.

Savukārt taujāta, kā aizvadītā sezona varētu atspoguļoties "Milzkalna" finansiālajos rādītājos, Rasa norādīja, ka tas būs zināms tikai nākamgad, kad būs noslēdzies tekošais finanšu gads. Vienlaikus viņa atzīmēja, ka, spriežot pēc aizvadītās sezonas, atpūtas kompleksa ieņēmumos sagaidāms pieaugums.

Cēsu apkārtnē Cīrulīšu pagastā esošā atpūtas kompleksa "Žagarkalns" īpašnieks Juris Žagars aģentūrai LETA norādīja, ka aizvadītā ziemas sezona kalnam noslēdzās ap Lieldienu laiku, un tā bija pārsteidzoši laba, neraugoties uz tās vēlo sākumu. Viņš sacīja, ka sezonas ietekmē trases apgrozījums pieaudzis par 10%, bet tās ietekmi uz peļņu viņš nevarēja konkrēti pateikt, vien piebilstot, ka arī tās pieaugums ir sagaidāms.

Žagars atzīmēja, ka pagājušajā sezonā pieauga arī trases apmeklētāju skaits, kas, pēc viņa teiktā, liecina, ka novēlots sezonas sākums neietekmē cilvēku vēlmi nodarboties ar ziemas aktivitātēm.

"Žagarkalna" īpašnieks uzsvēra, ka aizvadītajā sezonā bija arī ļoti labvēlīgi laikapstākļi sniega ražošanai. Sezonas laikā atpūtas komplekss saražoja aptuveni 10 000 kubikmetru sniega. Pēc Žagara teiktā, sekojot līdzi Somijas slēpošanas trašu praksei, "Žagarkalns" plāno aizvadītajā sezonā saražoto sniegu glabāt visu vasaru, to apsedzot ar speciālu materiālu. Pēc viņa teiktā, tas nākamajā ziemas sezonā ļaus negaidīt gaisa temperatūras kritumu līdz nullei, lai varētu sākt slēpošanas sezonu.

Talsu novada "Dziļlejās" esošās slēpošanas trases "Kamparkalns" īpašnieks Almants Kalniņš aģentūrai LETA atklāja, ka aizvadītās ziemas sezonas sākums bija novēlots, tomēr sezona beigās izrādījusies laba, jo sals un sniegs turējās ilgi. Viņš sacīja, ka kalns sezonu noslēdza īsi pirms aprīļa sākuma.

Pēc viņa teiktā, aizvadītajā sezonā cilvēku interese par slēpošanas iespējām bija līdzīga iepriekšējiem gadiem. Viņš skaidroja, ka tā galvenokārt ir atkarīga no laikapstākļiem, kuri šogad kalnu īpašniekiem bijuši īpaši labvēlīgi. Kaut arī dažubrīd zemāku temperatūras kritumu dēļ bija vērojama cilvēku intereses mazināšanās baudīt ziemai raksturīgās aktivitātes, kopumā aizvadītā sezona uzskatāmu par labāku nekā iepriekšējos gados.

Savukārt vaicāts, cik finansiāli veiksmīga bija ziemas sezona, Kalniņš norādīja, ka arī apgrozījuma un peļņas ziņā kalna darbība bija labāka, līdz ar to tas "Kamparkalnam" nodrošinās iespēju atvēlēt lielāku finanšu līdzekļu daļu turpmākām investīcijām trases attīstībā.