Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kučinskis: Pagaidām pāragri runāt par jaunu LB padomes locekļu apstiprināšanu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Pārmaiņas finanšu sektorā jāvērtē kopumā, un pirms tām būtu pāragri runāt par jaunu Latvijas Bankas (LB) padomes locekļu apstiprināšanu, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Taujāt par Latvijas Bankas padomes locekļa Edvarda Kušnera iespējamu apstiprināšanu uz nākamo pilnvaru termiņu, Kučinskis norādīja, ka jāskatās uz pārmaiņām finanšu sektorā kopumā, piemēram, mainās Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadība, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) auditu, kā arī likumprojektiem, ko vērtē Saeima.

Budžeta komisija pagājušajā nedēļā "paņēma pauzi" saistībā ar Kušnera iespējamu apstiprināšanu uz nākamo pilnvaru termiņu.

Premjers norādīja, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas darba kārtībā ir Latvijas Bankas likuma grozījumi, kas cita starpā paredz noteikt pilnvaru termiņu ierobežojumu centrālās bankas vadītājam. Šis likumprojekts tiek saskaņots ar Eiropas Centrālo banku.

Valdības vadītājs sacīja: Zaļo un zemnieku uzskata, ka runāt par jauniem padomes locekļiem būtu pāragri, līdz tiekam skaidrība ar visiem jautājumiem.

Kā ziņots, Budžeta komisija pagājušajā nedēļā "paņēma pauzi" saistībā ar Kušnera iespējamu apstiprināšanu uz nākamo pilnvaru termiņu. Komisija plāno pie šī jautājuma atgriezties nākamnedēļ. Kušners paudis gatavību tikties ar Saeimas frakcijām, lai atbildētu uz deputātu jautājumiem.

Latvijas Bankas padomes sastāvā strādā seši cilvēki - bankas prezidents, viņa vietnieks un četri padomes locekļi. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs tiek turēts aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesā par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Viņam ir noteikts drošības līdzeklis, kas neļauj pildīt centrālās bankas prezidenta pienākumus.

Pašlaik Latvijas Bankas padomē strādā arī Vita Pilsuma, Arvils Sautiņš un Aivars Skopiņš.