Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Alkohola tirgotāji apgalvo, ka 97% pilngadīgo Latvijas iedzīvotāju lieto stipros dzērienus

© f64

97 % pilngadīgo Latvijas iedzīvotāju godīgi atzīst, ka lieto alkoholiskos dzērienus. Lai saprastu, vai ir pamats bažām, AlkOutlet ir noskaidrojis, cik bieži mūsu valsts iedzīvotāji iepriecina sevi vai, tieši otrādi, slīcina bēdas grādīgā pudelē.

20 % uzskata alkoholu par kaitīgu veselībai, savukārt pārējie mierina sevi ar to, ka saprātīgās devās nav kaitīgs nekas. Par vismazāk kaitīgo alkoholisko dzērienu mūsu valsts iedzīvotāji uzskata vīnu, taču vīna eksperti nebūt neesam — tikai 6 % orientējas tajos ļoti labi. Tas gan netraucē vīnam būt otram iecienītākam dzērienam aiz alus.

Izrādās, ka vairākums — 39 % respondentu — alkoholu lieto tikai dažas reizes mēnesī. Reizi dienā iedzer vien 4 % aptaujāto. Savukārt tie, kas alkoholu nelieto, savu izvēli pamato ar dažādiem iemesliem, populārākie no kuriem ir slikta veselība, nespēja kontrolēt savu uzvedību reibumā un otrās puses neapmierinātībā.

Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka tiem piemīt korekta alkohola lietošanas kultūra: 40 % apgalvo, ka ļoti labi spēj kontrolēt savu alkohola patēriņu un uzvesties sociāli pieņemami, savukārt 20 % tic, ka vispār nereibst no alkohola. Kāpēc alkohols tiek lietots? Lielākoties cilvēki lieto alkoholu, atzīmējot kādu nozīmīgu dzīves notikumu (29%), vai kā atslābinošo rituālu pēc smagas darba dienas (19%).

Vidējais vecums, kādā mūsu valsts iedzīvotājs sāk lietot alkoholu, ir 17 gadu, un, jo vecāks paliek, jo dārgākus un izsmalcinātākus dzērienus izvēlas.

Kā liecina veikalu tīkla AlkOutlet aptauja, par visaktīvākajiem alkohola lietotājiem uzskata bezdarbniekus, māksliniekus un remontdarbu veicējus.