Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pētījums: "Instagram" zvaigžņu profilos popularizētos produktus iegādājas 95% jauniešu

© f64

Šā gada pavasarī komunikācijas aģentūras A.W.Olsen & Partners veiktais pētījums norāda, ka Latvijā tikai 5% Instagram lietotāju vecumā no 18 līdz 35 gadiem neiegādājas produktus par kuriem raksta influenceri. "Turklāt 39% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka bieži un pat ļoti bieži iegādājas produktus, par kuriem savos ierakstos raksta influenceri," stāsta A.W.Olsen & Partners projektu vadītāja Marija Vorkule.

Starptautiskie pētījumi liecina, ka ar katru dienu zūd klasisko reklāmas kanālu efektivitāte - cilvēki ne tikai sāk citādākā veidā patērēt medijus, bet arī kritiskāk uztver informāciju, kuru viņiem pauž zīmoli. "Pēdējo divu gadu laikā ticamība reklāmām, kuras ir redzamas televīzijā, žurnālos un laikrakstos ir samazinājusies attiecīgi par 24%, 20% un 25%. Tajā pašā laikā 83% patērētāju norāda, ka daudz vairāk uzticas draugu un radu atsauksmēm nekā reklāmai, un pēdējo piecu gadu laikā šāds rādītājs ir palielinājies par 18%, neskatoties uz to, ka paziņas nemaz nevar būt eksperti ikvienā jautājumā. Turklāt 2/3 respondentu, kuri piedalījās Nielsen veiktajā pētījumā, norādīja, ka par galveno informācijas avotu, kuram uzticas visvairāk, kalpo internetā paustie viedokļi par zīmolu," komentē M. Vorkule, piebilstot, ka vairāk nekā puse respondentu (59%) iegādājas tikai tās preces, kuras citi jau ir izmēģinājuši, bet 52% aptaujas dalībnieku meklē papildu informāciju par produktu pirms pirkuma veikšanas.

Patērētāji vecumā no 18 līdz 35 gadiem ir kļuvuši par ekonomiski aktīvāko paaudzi, kāda jebkad ir bijusi zināma vēsturē. 58% Latvijas iedzīvotāju-Instagram lietotāju šajā vecumā regulāri, bieži un pat ļoti bieži iegādājas produktus, kurus pamanījuši influenceru ierakstos. Arī tie, kas šādus produktus iegādājas reti (27%) un pat ļoti reti (9%), piebilst, ka viņus tomēr ietekmē Instagram-slavenības.

Vairāk nekā puse (55%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka influenceru ieraksti regulāri (17%) un pat bieži (38%) motivē viņus meklēt papildu informāciju par ierakstā minēto produktu, bet gandrīz ¾ respondentu norādījuši, ka influenceru ieraksti par kosmētiku un apģērbu viņiem raisa interesi. "Protams, to skaidro faktors, ka galvenā Instagram auditorija ir sievietes," skaidro A.W.Olsen & Partners projektu vadītāja, piebilstot, ka vairāk nekā puse respondentu (57%) ņem vērā influenceru viedokli. " Viens no iemesliem, kas skaidro blogeru un Instagram-slavenību lielo ietekmi, ir nogurums no informācijas pārbagātības. Cilvēki ir pārslogoti ar informācijas plūsmu, tādēļ viņiem ir sarežģīti veikt izvēli starp līdzīgiem produktiem un zīmoliem, kas būtu viņiem piemērotāks. Līdz ar to 41% Latvijas iedzīvotāju piekrīt apgalvojumam, ka influenceru rekomendācijas atvieglo viņu dzīvi, palīdzot tikt galā ar intensīvo informācijas plūsmu."