Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pētījums: Vienlīdzība starp vīrieti un sievieti biznesā ir nepieciešamība

© f64

Lai arī pēdējo gadu laikā dzimumu līdztiesības jomā ir panākts ievērojams progress un aizvien vairāk sieviešu priekšroku dod karjerai STEM* jomā, tomēr vēl aizvien ir daudz darāmā. Šobrīd uzņēmumos un organizācijās vīriešu un sieviešu vienlīdzības principu ieviešana ir nepieciešamība, kas nodrošina viedokļu un prasmju daudzveidību.

Vidēji pasaulē uz katriem 100 dolāriem, ko nopelna vīrietis, sieviete saņem 73 dolārus, tomēr, ieviešot dzimumu vienlīdzības principus, sieviete uz katriem 100 dolāriem, ko nopelna vīrietis, varētu saņemt 92 dolārus, atklāj informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma Accenture veiktā aptauja, kurā piedalījās 22 tūkst. vīriešu un sieviešu ar augstāko izglītību 34 valstīs, tai skaitā Eiropā.

Aptaujā arī secināts, ka vidēji uz katriem 100 vīriešiem vadītāju pozīcijās ir attiecīgi 34 sievietes. Uzņēmumos un organizācijās, nodrošinot līdztiesības principu ieviešanu, sievietes vadītājas būtu vairāk - uz 100 vīriešiem vadītāju pozīcijās būtu 84 sievietes līdzīgā amatā. Šobrīd sievietes par 22% retāk nekā viņu vienaudži vīrieši ar līdzīgu izglītības un pieredzes līmeni sasniedz vadītāja amatu. Tas skaidrojams ar vairākiem sociāli ekonomiskajiem faktoriem, tai skaitā izglītības, bērnu aprūpes, sadzīves pienākumu un kultūras aizspriedumu dēļ.

Uzņēmumiem un organizācijām ir viss nepieciešamais, lai visiem darbiniekiem nodrošinātu vienlīdzīgas karjeras un darba samaksas iespējas. Accenture ir noskaidrojis 40 principus, kas darba vietās veicinātu vienlīdzību starp vīriešiem un sievietēm. Uzņēmumos, kas ievēro attiecīgos principus, 98% darbinieki ir apmierināti ar savu karjeras izaugsmi, pozitīvas vēsmas vērojamas arī darbinieku atalgojumā. Interesanti - aptaujā secināts, ka, uzlabojot dzimumu vienlīdzības principus, uzņēmumos un organizācijās uzlabojās arī vīriešu karjeras iespējas.

Līdztiesības principus var iedalīt trīs grupās. Pirmkārt, uzņēmuma vadības komandai vīriešu un sieviešu vienlīdzība ir jāizvirza kā stratēģiska prioritāte, kas paredz mērķu izvirzīšanu, nodrošināšanu un atsekošanu. Otrkārt, uzņēmumos un organizācijās ir nepieciešama visaptveroša rīcība - sākot ar sieviešu tīklošanās iespējām, kurās iesaistīties aicināti arī vīrieši, līdz bērna kopšanas atvaļinājumiem, kuros vairāk varētu doties vīrieši. Treškārt, liela loma ir videi, lai darbiniekiem būtu brīvība būt radošiem, iespēja strādāt attālināti, pilnveidošanās un karjeras izaugsmes iespējas, kā arī iespēja ziņot par seksuālu diskrimināciju vai cita veida pārkāpumiem.

Accenture ir apņēmies līdz 2025. gadam panākt dzimumu līdzsvarotu darbaspēku, palielinot sieviešu īpatsvaru vadības komandā. Šobrīd Accenture kopumā strādā aptuveni 170 tūkst. sieviešu. Pērn aptuveni 45% no visiem uzņēmuma jaunajiem darbiniekiem bija sievietes.

Accenture ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē. Accenture ir starptautisks vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmums. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 442 000 cilvēki, kas apkalpo klientus vairāk nekā 120 pasaules valstīs. Accenture Latvijas filiāle ir dibināta 2002. gadā. Šobrīd uzņēmumā Latvijā strādā aptuveni 1500 IT speciālistu.

*STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) - zinātne, tehnoloģija, inženierija un matemātika