Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

SS.LV ir mūsu sabiedrības un ēnu ekonomikas spogulis

2.lapa

Pamēģiniet paši

Ja kādam šķiet, ka tas viss ir muļķības, tad iesaku pamēģināt atvērt legālu un godīgu auto tirdzniecības vietu! Jau pirmajās nedēļās jūs nonāksiet pie slēdziena, ka kaut kas nav kārtībā ar jūsu auto cenām, jo Latvijā lietoto auto cenas ir zemākas par tām, ko varat atrast Vācijā un pat izsoļu lapās. Jūs jautāsiet, kā tas ir iespējams? Elementāri! Apejot PVN nomaksu valstij un neuzrādot uzņēmējdarbību.Jūsu atvērtais placis bankrotēs pirmajā mēnesī, protams, ja jums nebūs liels optimisms dedzināt savu personīgo naudu eksperimenta turpināšanā. Ja jūs vēl šaubāties, tad iesaku ieiet un salīdzināt SS.LV mazlietotas auto cenu kategorijā no 7 000 EUR līdz 20 000 EUR un pat dārgākas, kur redzēsiet, ka LV auto ir lētāki nekā Vācijā pieejamie. Latvijā ir pagājusi ēra, kad lietoto auto tirgus bija pārpludināts ar lētiem “labiem” auto no Lietuvas, kas vairumā bija ”frankenšteini”, kad no 2 auto uzbūvēts viens vesels. Šodien tas vairs nav nepieciešams, jo lietā tiek liktas finanšu mahinācijas ar PVN nenomaksāšanu, kur labs auto tiek padarīts lētāks uz PVN nenomaksāšanas rēķina. Šis fakts kropļo jebkādu legālu komercdarbību un atklāti degradē konkurenci padarot godīgiem uzņēmumiem neiespējami tirgot lietotas mašīnas.

SS.LV ir platforma, kas lielā apjomā paslēpj šos negodīgos komersantus, kuri izmanto interneta vidi auto tirdzniecībai, pat neeksponējot sevi fiziski dabā, slēpjot pat savus auto krājumus no publikas acīm. SS.LV veiksmīgi kā bizness, atrodoties Latvijas sludinājuma portāla monopolstāvoklī, arī ir kļuvis par atbildīgu spēlētāju, aptverot lielu ekonomikas naudas aprites zonu. Un tā ir atbildība. Šo situāciju var pielīdzināt analoģijai ar dzīvokļa izīrēšanu. Jūs zināt, ka īrnieki jums piederošā dzīvoklī veic narkotisko vielu ražošanu, pie jums atbrauc policija ar lūgumu iesniegt datus par īrnieku, kas veic kriminālu darbību, un jūs viņiem atbildat, ka klienta datus nesniegsiet, jo aizsargājat klienta intereses. Vai šis fakts jūs gadījumā nepadara par līdzdalībnieku kriminālās darbībās? Kāds būtu ieguvums, ja SS.lv sadarbotos:

•izbeigtos 20 gadus ilgušais auto biznesa nodokļu nemaksāšanas laikmets;

•Rumbulas impēriju piemeklētu noriets, beidzot auto pārdevējiem būtu jāatbild par to ko viņi tirgo;

•apkarojot krāpniecības shēmas, valsts atgūtu vismaz, pēc pesimistiskiem aprēķiniem, 20 miljonu EUR gadā izkrāptos un nenomaksātos PVN nodokļus, nerunājot par citiem ar uzņēmējdarbību saistītiem nodokļiem;

•ES šāda info nodošanas prakse un caurspīdīgums ir pilnīga norma.

Risinājumi lietotu automobiļu tirdzniecības shēmu apkarošanā

1) Masveida tirdzniecības vietu kontrole, līdzīgi kā Igaunijā tika ar to galā. Kontroles rezultātā iestājas divas konsekvences:

 Automobiļu konfiskācija tajos gadījumos, kad tas nav pieņemts tirdzniecībā vai nav veikta numuru salīdzināšana. Patiesie īpašnieki pēc tam var pieteikties, taisnoties un uzrādīt iegādes dokumentus, ko atkal var pārbaudīt.

 Publiska informēšana par negodprātīgiem tirgotajiem. Automobilis ir fiziska prece un nevajadzētu iedomāties, ka tirgū esošās problēmas var atrisināt tikai virtuālā vide, piemēram, slēdzot ss.lv.

2)Sistemātiski kontrolpirkumi no VID puses

3) Nepieļaut gadiem ilgstošu PVN likuma interpretēšanu auto importa gadījumā. Viss joprojām notiek - tiek reklamēti automobiļi no Eiropas bez PVN.

4) Reversā PVN ieviešana a/m tirdzniecībā