Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Iespējams, "Brexit" rēķins būs jāmaksā nevis Lielbritānijai, bet ES

© Scanpix

Galu galā var izrādīties, ka maksāt par Lielbritānijas izstāšanos var nākties maksāt pašai Eiropas Savienībai (ES), sestdien intervijā laikrakstam "The Daily Telegraph" paziņojis Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Atbildot uz jautājumu, vai, viņaprāt, var izrādīties, ka nevis Lielbritānijai būs jāmaksā par tā dēvēto "Breksita" rēķinu, bet gan ES, Džonsons sacījis: "Manuprāt, jā. Domāju tam ir ļoti labi argumenti."

"Ir kopīgi aktīvi, par kuriem mēs gadiem esam maksājuši, un jābūt atbilstošam šo aktīvu vērtības aprēķinam," norādījis Džonsons.

Viņš par "absurdiem" nosauca dažādos aplēsumus par summām, kuras Lielbritānijai varētu nākties maksāt par izstāšanos no ES un kas saskaņā ar dažiem izskanējušajiem apgalvojumiem varētu sasniegt 100 miljardus eiro.

Scanpix

"Viņi centīsies ar savu rēķinu izsūkt šai valstij visas asinis," piebilda Džonsons, piedraudot, ka Apvienotā Karaliste var arī aiziet no saruna galda, nesamaksājot ne centa.

Sagaidāms, ka jautājums par Londonas finansiālajām saistībām, kas izriet no tās pašreizējās dalības ES, var izrādīties viens no smagākajiem sarunās par Lielbritānijas izstāšanos.

Tikmēr saskaņā ar aplēsēm, kuras šodien publicēja "The Daily Telegraph", Lielbritānijai pienākas deviņi miljardi mārciņu (10,6 miljardi eiro) no Eiropas Investīciju bankas līdzekļiem, kā ar 14 miljardi mārciņu, no citiem ES rīcībā esošajiem īpašumiem un skaidras naudas līdzekļiem.

Džonsons arī nosodīja "kaunpilno" informācijas nopludināšanu par aprīlī notikušo Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas un Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera sarunu.

"Brisele savās sarunu metodēs ir ciniska. Viņi spēlēs netīri. Mums jābūt ļoti uzmanīgiem un intelektuāli ļoti stingriem," uzsvēris ministrs.

Piesaucot rokgrupas "Eagles" kādreizējo grāvēju "Hotel California", Džonsons iztecies: "Junkers domā, ka tā ir viesnīca "California", no kuras jūs varat izrakstīties, taču tā arī nevarat no tās nekad aizbraukt. Viņš kļūdās."