Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

LSDSP valdes loceklis aicina aizliegt lietot rubļu banknoti ar Krimas skatiem

© Anton Novoderezhkin/TASS Photographer: Anton Novoderezhkin/SCANPIX

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) valdes loceklis Raimonds Lejnieks-Puķe aicina Eiropas Savienībā (ES) aizliegt lietot Krievijas 200 rubļu banknoti, kurā redzami anektētās Krimas skati, informēja politiķis.

Šādu aicinājumu Lejnieks-Puķe izteicis, solidarizējoties ar Ukrainu. Viņš norāda, ka Krievijas Centrālā banka ir laidusi apgrozībā naudaszīmi ar Sevastopoles, Krimas un Hersonesas skatiem, kas simbolizē Krimas aneksiju un tās iekļaušanu Krievijas Federācijā. Pret šādu soli iebildusi Ukraina, liedzot šādu zīmi mainīt un pieņemt komercbankām un citām finanšu iestādēm.

Pamatojoties uz ES ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju par Krimas pussalas aneksiju, politiķis prasa sankciju sarakstu papildināt ar ierobežojumu Krievijas 200 rubļu naudas vienības izplatīšanai, maksājumu veikšanai un maiņai ES teritorijā.

Anton Novoderezhkin/TASS Photographer: Anton Novoderezhkin/SCANPIX

Lejnieks-Puķe norāda, ka šādu aicinājumu ir nosūtījis Eiropas Parlamentam, Eiropas Centrālās bankas prezidentam Mario Dragi un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniekam Valdim Dombrovskim (V).

Kā ziņots, Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.