Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Latvijas uzņēmējs Belokoņs no Oistonu ģimenes saņem 10 miljonus mārciņu

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

4.decembrī Latvijas uzņēmējs, Baltic International Bank akcionārs, Valērijs Belokoņs ir saņēmis pirmos 10 miljonus sterliņu mārciņu no vairāk nekā 33 miljoniem GBP (37,56 miljoni EUR), kā to bija noteikusi Londonas Augstā tiesa 6. novembra spriedumā.

Pagājušajā nedēļā Londonas Augstā tiesa noraidīja Oistonu ģimenes (Karl Oyston, Owen Oyston) lūgumu samazināt pirmā maksājuma apjomu līdz 2,5 miljoniem GBP vai arī pagarināt tiesas iepriekš noteikto 28 dienu termiņu no sprieduma pasludināšanas pirmā maksājuma veikšanai. Oistoni tiesu informējuši, ka viņiem pilnas summas samaksai ir nepieciešami 12 mēneši, Belokoņa kunga advokāti uzskata, ka visi vairāk nekā 33 miljoni mārciņu jāsamaksā 6 mēnešu laikā. Tiesnesis piekritis Belokoņa kunga viedoklim, norādot, ka 12 mēneši ir pārāk ilgs termiņš. Plānots, ka līdz Ziemassvētkiem tiesa noteiks turpmāko maksājumu grafiku atlikušajiem vairāk nekā 23 miljoniem sterliņu mārciņu.

No Belokoņa kunga vēršanās Londonas Augstajā tiesā pret Oistonu ģimeni līdz pirmā maksājuma saņemšanai ir pagājuši tikai nedaudz vairāk nekā 2 gadi.

Kā jau informējām, 6. novembrī Londonas Augstā tiesa lēma, ka Oistonu ģimenei par 31,27 miljoniem sterliņu mārciņām (35,09 miljoni EUR) jāatpērk Baltic International Bank akcionāram V.Belokoņam piederošās Blackpool futbola kluba akcijas, jo Oistoni pārkāpuši mazākumakcionāra tiesības.

Bez tam Oistoniem jāsamaksā Belokoņa kungam viņa tiesāšanās izdevumi vēl gandrīz 2 miljonu mārciņu apjomā.

Tādējādi Valērijam Belokoņam ir izdevies gan atrisināt ilgstošo akcionāru konfliktu klubā, gan atgūt 10 gadu laikā veiktās investīcijas.

pixabay.com

Šī ir kārtējā Belokoņa kunga uzvara starptautiskās tiesvedībās. 2014. gadā Starptautiskā arbitrāža Parīzē lēma, ka Kirgizstānas valstij jāmaksā V. Belokoņam 16,5 miljoni USD par nelikumīgi ekspropriēto Manas bank.

Lietu ierosināja veiksmīgajam Latvijas biznesmenim Valērijam Belokoņam piederošā SIA "VB Football Assets" pret Blackpool futbola kluba līdzīpašniekiem Karlu un Ovenu Oistoniem un viņiem piederošiem uzņēmumiem par minoritārā akcionāra tiesību aizskaršanu.

V.Belokoņs prasību iesniedza saistībā ar to, ka kopš Blackpool futbola kluba (BFC) iekļūšanas Premjerlīgā 2010. gadā, Oistoni ir pārskaitījuši desmitiem miljonu mārciņu BFC līdzekļu uz citām Oistoniem piederošām kompānijām, izsniedzot nenodrošinātus bezprocentu aizdevumus, kā arī izmaksājot 11 miljonus mārciņu Ovenam Oistonam direktora algā. Šīs darbības Oistoni veica, neinformējot V. Belokoņu, neiesaistot viņu lēmumu pieņemšanā un neizmaksājot V. Belokoņam viņam pienākošos peļņas daļu, tādējādi pārkāpjot minoritārā akcionāra tiesības.

Vienlaikus Oistoni neinvestēja pienācīgus līdzekļus futbola komandā, neraugoties uz to, ka tā saucamie "parašūta maksājumi", BFC atstājot Premjerlīgu, vairāku gadu laikā bija gandrīz 100 miljoni mārciņu. Rezultātā komanda dažu gadu laikā no Premjerlīgas noslīdējusi līdz pēc spēka trešajai futbola līgai.

2006. gadā, iesaistoties BFC, Baltic International Bank akcionārs V. Belokoņs investēja vairākos komandas attīstībai nozīmīgos virzienos. Pirmkārt, sākotnējā samaksa par kluba akcijām deva klubam reālu naudu, ko investēt futbolā. Otrkārt, investīciju līgums ar "Segesta Limited" garantēja nepieciešamos stadiona infrastruktūras uzlabojumus un jaunu tribīņu izbūvi fanu ērtībām. Treškārt, V. Belokoņs izveidoja fondu augsti kvalificētu spēlētāju piesaistei un apmaksai. Šīs V. Belokoņa investīcijas un viņa aktīvā mērķtiecīgā dalība kluba attīstībā ļāva BFC dažu gadu laikā iekļūt Premjerlīgā.