Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Sākas ikgadējais Davosas forums; piedalās arī Latvija

© EPA/Scanpix

Šodien Davosā sākas ikgadējais Pasaules Ekonomiskais forums (PEF), un šī gada pasaules vadošo politiķu un uzņēmēju saieta devīze ir "Kopīgas nākotnes veidošana sašķeltajā pasaulē".

"Šodien mūsu globālajai sistēmai pastāv patiesas sabrukuma briesmas," norādījis PEF dibinātājs Klauss Švābs. "Taču izmaiņas nenotiek pašas no sevis. Pasaules stāvokļa uzlabošana ir mūsu rokās, un par to iestājas Pasaules Ekonomiskais forums."

"Mēs zinām, ka tas, kā mums pietrūkst, ir sadarbība," savukārt uzsvēris foruma prezidents Berge Brende, piebilstot, ka 70 valstu un valdību vadītāju, kā arī pasaules biznesa ietekmīgāko pārstāvju tikšanās var sniegt būtisku ieguldījumu, lai pārvarētu šķēršļus, kas šobrīd kavē globālo tirdzniecību un sadarbību citās jomās.

"Mums Davosā faktiski būs Eiropas samits. No Eiropas un Eirāzijas ieradīsies 40 valstu un valdību vadītāji," norādīja Brende.

Paredzēts, ka šogad uz PEF ieradīsies arī ASV prezidents Donalds Tramps, kas ar savu runu uzstāsies piektdien.

Kopš savas stāšanās amatā pirms gada Tramps īstenojis politiku, kas lielā mērā ir pretrunā ar Davosas ierastās publikas pausto globālisma un integrācijas filozofiju, un tāpēc varētu sagaidīt arī asas diskusijas.

Divas dienas pirms Trampa paredzēta arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles uzstāšanās, kas būs veltīta Eiropas Savienības (ES) jautājumiem.

Merkele Davosā izstāsies vienā dienā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kurš ierosinājis īstenot radikālas ES un eirozonas reformas.

Šogad Davosas foruma norisi vadīs tikai no sievietēm sastāvošas līdzpriekšsēdētāju komanda. Viņu vidū būs Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda, Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga un ASV informācijas tehnoloģiju giganta "International Business Machines Corp." (IBM) vadītāja Virdžīnija Rometi.

Kopumā foruma vadīšanā iesaistītas septiņas līdzpriekšsēdētājas, tādējādi reaģējot uz iepriekšējos gados izskanējušo kritiku, ka tā darbā daiļais dzimums esot nepietiekami pārstāvēts.

Šodien uz Pasaules Ekonomikas forumu Davosā dosies finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), kur nākamajās dienās piedalīsies diskusijās par Eiropas attīstību, informēja Finanšu ministrijā.

Reizniece-Ozola atzina, ka Pasaules Ekonomikas forums ir nozīmīga tikšanās vieta pasaules finanšu un ekonomikas ekspertiem un politikas veidotājiem. "Šogad - Latvijas simtgadē - tā ir arī lieliska iespēja Latvijai dalīties savā pieredzē par reformu nozīmi valsts izaugsmes nodrošināšanai, kā arī diskutēt par pārmaiņām, kas mūs vedīs uz arvien konkurētspējīgāku un modernāku Eiropas Savienību (ES)," uzsvēra ministre.

Foruma ietvaros finanšu ministre uzstāsies paneļdiskusijā par reformām Eiropā un runās par praktiskiem soļiem Eiropas Savienības (ES) iniciatīvu ieviešanai, vienlaikus aizstāvot un nodrošinot dažādās sabiedrības vajadzības un intereses.

Diskusijā kopā ar Latvijas finanšu ministri uzstāsies arī Eiropas komisārs par budžeta un cilvēkresursu jautājumiem Ginters Etingers, Itālijas premjerministrs Paolo Gentiloni, Eirogrupas prezidents un Portugāles finanšu ministrs Mario Senteno, kā arī uzņēmējs un investors no Zviedrijas Jakobs Vallenbergs. Paneļdiskusija notiks neformālās pasaules ekonomikas līderu tikšanās ietvaros.

Tāpat Reizniece-Ozola piedalīsies arī Eiropas Jauno līderu sanāksmē. Tā ir platforma, kurā pulcējas ietekmīgi jaunie un topošie Eiropas politiķi no dažādām valstīm, sniedzot savu pienesumu Eiropas nākotnes veidošanā. Sanāksmē Pasaules Ekonomikas foruma ietvaros tiks pārrunātas aktualitātes par reģionu attīstību un Eiropas lomu pasaulē, kā arī tiks diskutēts par sadarbības iespējām, lai sekmīgi īstenotu vienoto vīziju par Eiropas nākotni.

Foruma laikā ministrei ir paredzētas arī vairākas divpusējās tikšanās, tai skaitā ar Austrālijas, Kanādas un Šveices finanšu ministriem, kā arī Bulgārijas prezidentūras ES Padomē ministri Liljanu Pavlovu.

Latvijas delegācija piedalīsies arī citās nozīmīgās diskusijās, uzklausot gan publiskā, gan privātā sektora kolēģus no visas pasaules.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uz Pasaules Ekonomikas forumu dosies trešdien, 24.janvārī. Premjers Pasaules Ekonomikas forumā piedalīsies trīs slēgtās augsta līmeņa diskusijās, kas būs veltītas Eiropas nākotnes tematam, globālajiem izaicinājumiem un klimata pārmaiņām.

Foruma ietvaros Kučinskim plānotas arī vairākas divpusējās sarunas. Vaivars atklāja, ka premjers plāno tikties ar Eiropas Kodolpētījumu organizācijas vadību, kā arī ar kompāniju "Microsoft" un "Google" vadību.

Šis būs 48.Pasaules Ekonomikas forums un tas tiks veltīts tematam "Kopīgas nākotnes veidošana sadrumstalotā pasaulē".

Iepriekšējos gados Latvijas amatpersonas nav tikušais uzaicinātas piedalīties Pasaules Ekonomikas forumā.