Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

IKEA sev piederošajiem mežiem, tostarp Baltijā, pievienojusi 10 000 ha platību lielu Alabamā

© AFP / Scanpix

Informējam, ka IKEA grupa (Ingka Holding B.V. un tās kontrolētie uzņēmumi) iegādājusies savu pirmo mežu īpašumu Amerikas Savienotajās Valstīs, Alabamas štata Laundesas apgabalā, kas aizņem apmēram 10 000 ha. Investīcijas mežsaimniecībā ir daļa no plašākas stratēģijas ieguldīt tādu resursu ilgtspējīgā nodrošināšanā, ko IKEA grupa patērē vai nu tieši, piemēram, enerģiju, vai netieši caur saviem produktiem (koka izejmateriāli, otrreizējie materiāli utt.). IKEA grupai pieder arī vairāk nekā 110 000 ha meža platību Eiropā, kas atrodas Rumānijā un Baltijas valstīs.

"Mežsaimniecības tirgus ASV ir sasniedzis briedumu un profesionālu līmeni. Ieiešana ASV tirgū ir jauns atskaites punkts attiecībā uz mūsu ieguldījumiem mežos. Mēs uzskatām, ka varēsim daudz ko mācīties, ieviešot ilgtermiņa pieeju mežu apsaimniekošanai un pielietojot Mežu uzraudzības padomes (FSC) sertifikāciju," saka IKEA grupas Finanšu aktīvu pārvaldības vadītājs Kristers Matsons (Krister Mattsson).

IKEA grupa apņēmusies atstāt pozitīvu ietekmi uz sabiedrību un planētu, kā arī atvēlējusi vairāk nekā 3 miljardus EUR ieguldījumiem, kas nodrošina uzņēmuma neatkarību attiecībā uz resursiem un enerģiju. Šīs investīcijas ilgtermiņā nodrošina ilgtspējīgu materiālu piegādi, ieguldot mežsaimniecībā un uzņēmumos, kas ir aktīvi otrreizējā pārstrādē, atjaunojamās enerģijas attīstīšanā un biomateriālu izstrādē. 2017. fiskālā gada* beigās IKEA grupai piederēja 416 vēja ģeneratori visā pasaulē, ieskaitot 104 ģeneratorus ASV. Tas tuvina uzņēmumu mērķim līdz 2020. gadam kļūt enerģētiski neatkarīgam, ražojot tikpat daudz atjaunojamās enerģijas, cik tiek patērēts tā darbībai. IKEA grupa sāka ieguldīt arī otrreizējās pārstrādes uzņēmumu mazākuma līdzdalības daļās. IKEA grupa apsver arī turpmāk ieguldīt mežu platībās gan valstīs, kur tai jau pieder meži, gan citās valstīs.

Kristers Matsons: "Kā atbildīgi mežu īpašnieki, mēs esam ieinteresēti identificēt un pielietot ilgtspējīgas pārvaldības metodes, kas laika gaitā ļaus mums saglabāt un pat paaugstināt meža kvalitāti. Mežsaimniecības noteikumi katrā valstī ir atšķirīgi, bet nemainās mūsu apņemšanās būt atbildīgiem mežu apsaimniekotājiem."

Uzņēmums, kas pārvaldīs ieguldījumu ASV, ir Campbell Group - pieredzējis mežu apsaimniekotājs, kura darbība saskan ar IKEA grupas vērtībām par ilgtspējīgu un atbildīgu meža apsaimniekošanu.