Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Francijas ministrs: Eiropai nav jāpieņem ideja, ka ASV ir ''pasaules ekonomikas policists''

© EPA / Scanpix

Eiropa nav ASV vasalis un eiropiešiem ir skaidri jāpauž Savienoto Valstu prezidentam Donaldam Trampam sava atšķirīgā nostāja jautājumā par pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos, piektdien sacīja Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs.

Trampa valdība ir paziņojusi par sankciju atkārtotu noteikšanu Irānai, turklāt ASV sankcijas draud arī valdībām un uzņēmumiem, kuriem ir saites ar ASV, ja tie Vašingtonas noteiktajiem soda pasākumiem nepakļausies.

Eiropai nav jāpieņem ideja, ka ASV ir "pasaules ekonomikas policists", radio "Europe-1" sacīja Lemērs.

"Vai mēs gribam būt vasaļi, kas klausa Savienoto Valstu pieņemtajiem lēmumiem, pieķērušies pie to biksēm," vaicāja ministrs. "Vai arī mēs gribam pateikt, ka mums ir savas ekonomiskās intereses un ka mēs uzskatām, ka mēs turpināsim tirdzniecību ar Irānu?"

Eiropas Savienībai (ES) ir jāstiprina savs juridiskais arsenāls pret ASV nākotnes draudiem, sacīja Lemērs.

"Vai mēs gribam būt vasaļi, kas klausa Savienoto Valstu pieņemtajiem lēmumiem, pieķērušies pie to biksēm," vaicāja ministrs.

Cita starpā ES ir jānostiprina 1996.gada "bloķēšanas statūti", kas ļautu uzņēmumiem ignorēt sankcijas. Būtu arī jāizveido neatkarīgs finanšu mehānisms, kas Eiropas uzņēmumiem ļautu apiet ASV bankas, norādīja ministrs.

Būtu jāizveido ES struktūra, kurai būtu tādas pašas pilnvaras kā ASV Tieslietu ministrijai sodīt ārvalstu uzņēmumus par to tirdzniecības praksi, sacīja Lemērs.

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien paziņoja, ka ASV vienpusējā izstāšanās apdraud globālo kārtību, tomēr tas nav pietiekam iemesls, lai izbeigtu gadu desmitiem pastāvējušo transatlantisko sadarbību.

Savukārt Kremlis paziņojis, ka Krievija un vairākas postpadomju valstis, kas ietilpst Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā, jaunnedēļ parakstīs brīvās tirdzniecības līgumu ar Irānu.

ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni uzstāja, ka kodolvienošanās nākotni nenoteiks tikai ASV.

"Šī vienošanās nav divpusējs līgums. Tā ir ANO Drošības padomes rezolūcija, un tā pieder visai pasaulei," sacīja Mogerīni, kas otrdien Briselē vadīs Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Irānas ārlietu ministru tikšanos.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka ASV izstājas no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma, un atjaunos visas sankcijas, kas Irānai tika noņemtas kodollīguma ietvaros.