Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Sapņu ķērājs - kas tas tāds?

rokdarbniecei Inesei Brošai tīkamākais ir tirkīzzilais tonis, gaiši zilā krāsa. Viņai sava sapņu ķērāja vēl nav, bet tas «ir procesā», kā smejas Inese. Noteikti būšot! Viņas sapņu ķērājā būs mīļākās krāsas. © F64

Sapņu ķērāja funkcijas var izsacīt vienā teikumā: tas ir paredzēts, lai notvertu un cilvēka tuvumā paturētu labos sapņus, bet sliktie izspruktu pa smalkā tīkliņa caurumiem. Gluži kā siets. Tālab sapņu ķērāju ieteicams karināt gultas galvgalī.

Rokdarbniece Inese Broša iesaka to novietot starp gultu un logu - lai sliktie sapņi saulītes staros pazustu un sapņu ķērājs uzlādētos ar spožākā debess ķermeņa enerģiju.

Askētisks sapņu sijātājs, jo gaumes ir dažādas. / F64

Veids, kā neapmaldīties sapņu pasaulē

Gribi - tici, negribi - netici, bet sapņu ķērājs palīdz - tā apgalvo cilvēki, kuri pašu rokām gatavojuši vai izmanto sapņu ķērājus. Tas kalpo kā interjera priekšmets, to var uzskatīt par amuletu, bet Ziemeļamerikas indiāņu skatījumā miegam bijasvarīga nozīme cilvēka dzīvē. Ne tikai tāpēc, ka izgulējies cilvēks ir vesels cilvēks. Vismaz viņam ir daudz lielākas iespējas būt veselākam, jo miega traucējumi, ar kuriem sirgst miljoniem cilvēku visā pasaulē, vājina imunitāti. Tiktāl - mūsdienu medicīna.

Amerikas pirmiedzīvotāji sapņu ķērāju uzskatīja par veidu, kā kontaktēties ar garu pasauli un neapmaldīties sapnī. Nejaukie sapņi - murgi, nakts šausmas - pa smalko tīkliņu aizlido prom, bet patīkamie sapņi aizķeras un nepamet cilvēku līdz rītam. Starp citu, Austrālijas aborigēni uzskatīja, ka sapņu laiks ir mītiskā pagātne, kad gari radīja zemi, cilvēkus un noteikumus, kā viņiem dzīvot. Sapņu laikā radās arī rituāli. Sapņu laiks tātad ir radīšana.

Sevis meklējumi, kas līdzinās meditācijai

Internetā un rokdarbu grāmatās ir gana daudz aprakstu, kā izgatavot sapņu ķērāju. Tā var būt kā meditācija, būšana ar sevi, arī krāsu terapija un pat sevis analīze - kāpēc izvēlējos tieši tādas krāsas vai materiālus? Vienam tie būs raupjāki, otram - maigāki, mīkstāki, pūkaināki. Krāsas ietekmē cilvēka pašsajūtu, piemēram, dzelteno iesaka depresijas mazināšanai, bet šīs krāsas pārbagātība var izraisīt nervozitāti. Sarkanā var būt gan uzmundrinoša, gan agresīva. Tāpēc ir interesanti, kādu sapņu ķērāju izvēlamies.

Rokdarbniece Inese Broša novērojusi, ka pašlaik cilvēki izvēlas sapņu ķērājus gaišākās krāsās. «Varbūt tāpēc, ka tuvojas tumšais rudens laiks un gribas kaut ko gaišāku,» viņa izsaka savu versiju un piebilst, ka cilvēks tomēr izvēlas intuitīvi, tikai pēc tam sāk analizēt, kāpēc kāds darinājums viņam iepaticies.

Vairot skaistumu

Viņa sapņu ķērājus veido apmēram sešus mēnešus, un rokdarbnieces filozofija ir - vairot skaistumu. «Es domāju, ka pirmais iespaids ir vizuālais un pēc tam varbūt kāds piedomā, kas tas ir, bet cits nopērk tāpēc, ka viņam tas patīk,» teic Inese Broša. Viņai sapņu ķērājs ir pirmām kārtām dekoratīvs elements, un tā darināšanā var izmantot jebko. Iedvesma būs labs padomdevējs, bet rokdarbniece saka - ieraugot materiālu, acu priekšā veidojas sapņu ķērāja veidols. Bet ja mājās esot bērns un divi kaķi kā viņai, tad iedvesma nav jāgaida, lai veidotu sapņu ķērājus. Šāda trijotne spējot pastrādāt visādus pigorus, un darba procesā atliek vien vērot, ko kurš mēģinās nočiept. Šobrī kaķu estētiskajai gaumei tīkamākas esot tumši zilās un baltās spalvas.

Viņa redzējusi sapņu ķērāju, kas veidots ar koka elementiem, gliemžvākiem un pērlītēm, pati izmanto spalvas, lentītes, pētlītes, aukliņas, dekoratīvus rotājumus - taurentiņus, zemenes, visu, ko var atrast. Tagad savāktas dzijas, vēl nav liktas lietā.

F64

Krāsas esot noteicošais faktors. «Ja kāds prasa izveidot sapņu ķērāju viņam, tad primāri jāzina krāsu gamma, kas patīk. Varbūt viņš ciest nevar dzeltenu krāsu,» saka Inese Broša. Tomēr vieglāk esot sapņu ķērāju veidot tad, kad cilvēks konkrēti zina, ko vēlas. Ja sāk šaubīties vai minstināties, tātad nav izdomājis, nobriedis šim veidojumam. Bērniem paredzētie sapņu ķērāji ir gaišos toņos - ar baltu, gaišzilu, rozā.

Viņas roku darbs ir arī izteiksmīgi sapņu ķērāji ar sarkanām un melnām lentītēm, spalvām un dekoriem. Vai sapņu ķeršanai nav pārāk demonstratīvi, vēl jo vairāk tāpēc, ka miegu saistām ar sapņiem un pretēji? «Cilvēki arī ikdienā staigā koši sarkanās kleitās, koši rozā biksēs. Cilvēks jūt, pie kādas krāsas viņu pievelk,» atbild meistare.

Aplis? Aplis!

Visbiežāk izmantotā forma sapņu ķērājam ir aplis. Bet latviešiem taču ir puzuri - to funkcijas ir līdzīgas, bet vizuāli tie atšķiras no indiāņu pirmsākumos gatavotā sapņu ķērāja. Inese Broša noteic, ka varētu sapnīšus ķert arī citas ģeometriskās formas amuletā, bet aplis tomēr ir ierastāks. Toties tos var visādi variēt, un līdz ar to mainās gan sapņu sijātāja lielums, gan izskats.

PIEREDZES STĀSTS

Vineta:

- Sapņu ķērāju man uzdāvināja māsa Ziemassvētkos. Kāda no mūsu radiniecēm sāka interesēties par sapņu ķērājiem, to darināšanu, pētīja, ko tas nozīmē, un sāka savējiem gatavot. Ļoti skaisti viņai tie sapņu ķērāji sanāca.

Es saprotu, ka ir lietas, kam mēs it kā neticam, bet pieņemam, ka darbojas. Es kā pakarināju dzīvoklī sapņu ķērāju, tā dzīvoju ilgi un laimīgi. Nopietni! Agrāk naktīs rādījās tādi murgi, ka acis bija vaļā un gultā pielēcu sēdus. Gribējās sapni aizmirst, nezināju, ko darīt, gāju kaut padzerties nakts vidū, lai ātrāk atbrīvotos no nepatīkamajām sajūtām. Bet kopš ir sapņu ķērājs, tādi sapņi vairs nav bijuši. Nezinu, varbūt esmu mainījusies pati, bet sliktus sapņus neredzu. Tagad dzīvoju citā dzīvoklī un lampas vietā esmu piekārusi sapņu ķērāju.