Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Sudrabs. Kāpēc tam piedēvē maģiskas īpašības?

© depositphotos.com

Sudrabs ļoti daudzās tautās jau izsenis turēts lielā godā un cieņā, piedēvējot tam maģiskas īpašības. To saista ar Mēnesi, mēnessgaismu, Mēness enerģiju. Tāpēc arī astrologi un alķīmiķi sudrabu dēvē par Mēness metālu.

Teju visas tautas sudrabu jau no senatnes saista ar Mēnesi, ar Mēness maģiju, kā arī ar sievišķo pirmsākumu, ar jaunību (joprojām dzīvs ir viedoklis, ka sudraba rotas vairāk piederas jaunām meitenēm, nevis nobriedušām sievietēm). Mēness pārvalda Vēža zīmi un atbild par zemapziņu, emocijām, instinktiem, intuīciju; simbolizē sievišķo pusi, māti, saikni ar senčiem. Sudrabs, gluži kā Mēness, atstaro gaismu, turklāt arī tas ir saistīts ar Ūdens stihiju.

Runājot plašākā, augstākā nozīmē, zelts un sudrabs ir divas enerģiju plūsmas, kas caurvij visas kosmiskās norises, savstarpējas sadarbības spēki, vīrišķais un sievišķais princips dabā, un neviens nav ne labāks, ne sliktāks par otru.

Arī latviešu folklorā sudraba krāsas galvenās simboliskās nozīmes saistās ar ūdeni un gaismu, debesīm kā dievišķām substancēm. Ir sidraba lietutiņš, sidraba rasa, Pērkons met sudraba zibeņus, Dieva dēli kur pirti pie sidrabiņa upes. Arī mums sudraba zobens ir mītisks simbols, nereti no tā «lec zelta saule». Tas simbolizē garīgo, ne fizisko cīņu; garīgo augsmi, tiekšanos pilnveidoties, pēc gara gaismas.

depositphotos.com

Vēsturē, tautās, valodās

Latīniski sudraba nosaukums ir «argentum». Starp citu, tieši no šā vārda arī cēlies Argentīnas nosaukums - konkistadori ticēja, ka te nu gan tie dabūs kaudzēm šā vērtīgā metāla.

Sudrabu pazīst ļoti sen, jo tā iegulas atrodas tuvu zemes virskārtai, tas salīdzinoši vienkārši atrodams un iegūstams. Ir vairākas leģendas par to, kā pirmo reizi netīšām atklāts sudrabs - piemēram, mežā to no zemes izkārpījis ar kāju kāds karaļa zirgs. Pateicoties dabiskajām īpašībām, sudrabs līdztekus zeltam bijis vispārējs norēķinu (naudas) ekvivalents.

Dabā gan sudrabs pārsvarā ir ar piemaisījumiem, sudraba tīrradņi sastopami reti, bet tad tie arī var sasniegt pat vairākus simtus kilogramu!

Senie ēģiptieši sudrabu apzīmēja ar vārdu «had» vai «hat», kas nozīmē «balts». Viņi arī ticēja, ka dievam Ra kauli ir no sudraba, tāpēc no šā metāla izgatavoja priekšmetus, ko lietoja maģiskos rituālos.

Arī senajā Ūrā sudraba apzīmējums «ku-babbar» cēlies no «būt tīram» («ku») un «balts» («babbar»).

Romāņu valodu nosaukumi cēlušies no sanskrita «arjuna» (gaisma) un «rajata» (balts). Angļu «silver», vācu «Silber», gotu «Silubr», holandiešu «zilver», zviedru «silfer», dāņu «solf», senslāvu «сребро (сьребро, съребро, серебро)» saista ar asīriešu «sarpu», precīzāk - «si-ra-pi-im» (baltais metāls, sudrabs). «Sarpu» nozīmēja arī pusmēnesi, kas bija dievietes Ištaras (Astartes), mīlas un auglības aizgādnes, simbols.

Inki esot uzskatījuši sudrabu par dievišķu substanci, nevis tikai prozaisku metālu. Viņi to saistīja ar mēnessgaismas atblāzmu un sauca par «Mēness asarām».

Ķīnā Mēnesi dēvēja par «sidraba sveci», bet Piena Ceļu - par «sidraba upi». Arī ziemeļos, skandināvu zemēs sudrabu uzskatīja par brīnumaināko no visām vielām.

Tā kā sudrabu asociēja ar mēnessgaismu, to salīdzināja ar cerības un vieduma gaismu; arī orākulus bieži dēvēja par «sudraba mēlēm». Burjatijā uzskata, ka meistarus, kuri strādā ar sudrabu, apmācījuši «debesu brāļi», kuri senos laikos nolaidušies uz zemes.

Sargs un palīgs

Senatnē sudrabam tika piedēvētas spējas izgaismot visu, kam tas pieskaras, izdzīt visu nešķīsto, dziedēt brūces un slimības, atdot jaunību un atjaunot ķermeni, darīt cēlāku cilvēka dvēseli un veicināt gara augsmi, atbalstīt iedzimto intuīciju un gaišredzību, veicināt atbrīvošanos no negatīvām emocijām.

Pastāv uzskats, ka zelts ir «auksts» metāls, pašpietiekams, vienaldzīgs pret savu nēsātāju, «lieta sevī», savukārt sudrabs ir «dzīvs», jutīgs; tas attīra un aizsargā, un ir ciešā saiknē ar savu nēsātāju. Sudrabs šķiet it kā siltāks un personiskāks.

Atšķirībā no zelta, kas ir it kā ārup vērsts, sudrabs ir noslēgts, apslēpts, iekšup vērsts; tas ir metāls, kurš slēpj savas iespējas, nes sevī iekšējo pārmaiņu auru, cilvēkam palīdz lēni, klusi, pamazām. Tas iedarbojas uz zemapziņu, it kā apejot apzināto uztveri. Iedarbība līdzinās hipnozei.

Tiek uzskatīts, ka sudrabs var aizsargāt no negatīvas iedarbības un ļaunajiem gariem. Sudrabs attīra cilvēka enerģētisko lauku, iznīcina negatīvās enerģijas, tāpēc no seniem laikiem pazīstams kā dabisks talismans, aizsargs pret ļaunu aci un citādām enerģētiskām nejaucībām. To plaši izmantoja amuletu izgatavošanā.

Sudrabs ir gara tīrības simbols; ikonu apmales, krustus, baznīcu traukus visbiežāk izgatavo tieši no sudraba. Uzskata, ka sudraba zvanu skaņas atgaiņā dēmonus. Sudraba traukus lieto, lai pagatavotu dziedinošo ūdeni.

No sudraba sakausējumiem izgatavo maģiskos ieročus - tā kā sudrabs ir smalkās pasaules enerģijas vadītājs, tad dažādi tumšie mošķi, kuriem dvēseles nav, to necieš. Ja sudraba naglas iedzen zārkā, mirušā gars nevar augšāmcelties.

Priekšmeti ar iegarenu formu (piemērām, duncis), sudraba zvaigznes ar nepāra staru skaitu var aizvērt kanālus starp paralēlajām pasaulēm. Tikai ar iegarenām sudraba lodēm var apturēt mūsu pasaulē nokļuvušu vampīru vai vilkati - par to vēsta arī tautu ticējumi un teikas. Sudraba ieroči darbojas arī pret melnajiem magiem - astrālajā pasaulē viņi vienkārši «sadeg».

Ar sēru apkvēpināts sudrabs jeb melnais sudrabs vienmēr kalpojis kā amulets, aizsargs, no tā darināja traukus visdažādāko eliksīru uzglabāšanai.

Sudraba spoguļiem tiek piedēvētas maģiskas īpašības - spēja parādīt astrālas būtnes, pagātni un nākotni, kā arī kalpot magiem par pārejas kanālu uz pagātni vai nākotni. Tas tāpēc, ka sudrabs, gluži kā Mēness, atstaro gaismu, bet - jau pārveidotu. Notiek transformācija, attēla attīrīšana.

Praktiskā maģija

Sudraba priekšmetus var izmantot arī ikdienas jeb sadzīves maģijā. Ja vēlaties izmantot sudrabu maģiskiem nolūkiem, to vai tā izstrādājumus ieteic pirkt tikai pirmdienās un tikai 7., 11., 12., 13., 14., 15. vai 17. Mēness dienā - tad ir vislielākā Mēness aktivitāte.

Sudrabs spēj uztvert un pārraidīt informāciju. Ja vēlaties saņemt atbildi uz svarīgu jautājumu, uz nakti gultas galvgalī novietojiet kristāla trauku ar tīru ūdeni, kurā ievietots kāds sudraba priekšmets, kaut vai karotīte. Koncentrējieties uz to, kuram lūdzat atbildi (Dievam, augstākajiem spēkiem vai kam citam). Vēlākais, pēc trim naktīm atbilde atnāks.

Ar sudraba palīdzību var attīrīt un it kā izgaismot telpu. Pati vienkāršākā metode - tīru ūdeni diennakti nostādināt uz kāda sudraba priekšmeta, tad šo ūdeni izšļakstināt pa telpu.

Negatīvās enerģijas sabiezinājumus var kliedēt, ja attiecīgajā zonā uz ilgstošu laiku novieto kādu sudraba priekšmetu, ideālā variantā «pentaklu» - sudraba disku ar pentagrammas attēlu vai rituālo sudraba nazi vai zizli.

Sudrabs kļūst melns dažādu ķīmisku savienojumu, piemēram, sēra savienojumu, iespaidā. Tāpēc ir uzskats - ja sudraba rotaslietas kļūst melnas, cilvēkam ir vai būs veselības problēmas.

Vēl mēdz uzskatīt, ka pēkšņi sudraba rotas sāk izteikti sūbēt, ja to nēsātājs ir nolādēts vai arī pats pastāvīgi ir sliktā noskaņojumā un pārāk daudz dusmojas. Tiek uzskatīts, ka sudrabs necieš emocionāli nabagus, cietsirdīgus un nežēlīgus cilvēkus. Tad tas vai nu mēģina šādu saimnieku pamest, vai rada tam dzīvē sarežģījumus.

Toties, ja kāds izjūt īpašu vilkmi pēc šī metāla, vai nu viņam horoskopā «izteikts», spēcīgs Mēness, vai arī pietrūkst sudraba enerģijas.

Par sudraba dziedinošajām spējām zināms jau no V gs. pirms mūsu ēras. Jau Paracelzs ar sudraba nitrātu ārstēja epilepsiju un dzelti. Vēlāk sudrabu un to saturošas vielas ārsti lietoja arī ekzēmas, tuberkulozes, tīfa, apdegumu, zarnu infekciju ārstēšanai.

Arī šajos laikos daudzi cilvēki lieto sudrabu ārstnieciskos nolūkos. Saka - ja pieliekot sudraba monētu uz pieres starp acīm, tā noņemot galvassāpes, saspringumu, acu nogurumu. Saaukstēšanās reizēs uz kreisās rokas jānēsā sudraba aproce.

Un, galu galā, vispraktiskākā maģija - sudrabs pastiprina sievietes pievilcību vīrieša acīs, jo ir jaunavības simbols, tāpēc - rotājieties, sievas un meitas!

Brīnumainais mums visapkārt

Esat skeptiķis, kurš tiktāl netīšām izlasījis (varbūt esot ciemos pie kāda ezotēriski noskaņota drauga), un domājat - pfff, kas tās par blēņām? Tomēr der zināt, ka ir arī zinātniski pierādīti fakti, kas patiešām apliecina vismaz dažas labās sudraba īpašības.

Lai arī sudrabs ir ķīmiski neaktīvs metāls, tā joni ļoti mazā koncentrācijā spēj pāriet ūdenī, un, tā kā tam patiesi piemīt antiseptiskas īpašības, tā klātbūtne «uzlabo», attīra ūdeni, palīdz ārstēt brūces.

Sudrabs lieliski vada elektrību, kas ir tikai viens no enerģijas veidiem - nav zināms, kas vēl tiks pierādīts saistībā ar citām, varbūt mums pat nezināmām enerģijām. Labās vadītspējas dēļ to izmanto radiotehnikas, elektronikas ražošanā. Sudrabam ir arī vislabākā siltumvadītspēja.

Sudrabs sūbē, nonākot saskarē ar sēru (reaģējot rodas sudraba sulfīds), arī gaisā esošā sērūdeņraža ietekmē. Vai pēkšņi sūbēt sākušas sudraba rotaslietas var norādīt uz veselības problēmām? Ja nav mainīta vide, sākts lietot jaunus kosmētikas produktus, tad - iespējams, jā, jo organisma pārmaiņu ietekmē mainās arī ādas izdalījumu, tostarp sviedru, ķīmiskais sastāvs. Tas attiecas arī uz «ļaunajiem, dusmīgajiem». Jau sen pierādīts, ka arī stipras emocijas tiešā veidā ietekmē organisma procesu. Ne velti saka - naids saindē. Ilgstoši auklējot stipras negatīvas jūtas, cilvēkam sāk klibot arī veselība.

Mēness ne velti saistīts ar Ūdens stihiju - galu galā pavisam burtiski Mēness iespaido visus šķidrumus uz zemes - paisumus un bēgumus, piemēram. Un arī cilvēks par aptuveni 70 procentiem sastāv no ūdens. Var pat teikt, ka sudrabam «patīk» nakts, tam pašam piemīt Mēness daba, piemēram, sudraba savienojumi gaismā sadalās. Īpaši jutīgi pret gaismas iedarbību ir sudraba halogenīdi, tāpēc tos izmanto fototehnikā par gaismjutīgā slāņa komponentiem.

Sudrabu patiesi izmanto arī spoguļu izgatavošanā - jo tas atstaro 95 procentus redzamās gaismas, visvairāk no visiem metāliem.

Nu, vai tā visa nav vistīrākā ikdienas maģija?

Sudrabs un zodiaka zīmes

Sudraba izstrādājumus var lietot un rotas nēsāt visu zodiaka zīmju pārstāvji, tomēr īpaši ieteicams tas ir Ūdens stihijas zīmēm: Skorpionam, Zivīm, Vēzim. Tiesa, Skorpioniem ne īpaši patīk sudraba rotaslietas, viņi nereti dod priekšroku citiem metāliem.

Dažām zodiaka zīmēm nav ieteicams sudrabu nēsāt visu laiku un katru dienu, jo tas var veicināt depresiju un aizkaitināmību. Jaunavai, Mežāzim, Vērsim, Aunam, Lauvam un Strēlniekam vēlams sudraba lietas ik pa laikam noņemt un kādu brīdi «atpūsties» no tām.

Sudraba gredzens

- uz labās rokas zeltneša sievietēm un kreisās rokas zeltneša vīriešiem brīdinās par iespējamu apdraudējumu ģimenei, ja sāks sūbēt;

- uzvilkts uz nakti mazajā pirkstiņā, normalizē sirdsdarbību;

- uzvilkts uz nakti vidējā pirkstā, spēj izsaukt viedus sapņus.

__

Rakstā izmantoti materiāli no grāmatām: J. Kursīte «Latviešu folklora mītu spogulī»; V. Celms «Latvju raksts un zīmes»; no interneta resursiem zonatigra.ru; supercook.ru/astrologia.html, grimuar.com, dommagii.com u.c.