Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Dāmas, kas mainīja lietu kārtību

© Scanpix

Pēc tradicionālajiem astroloģijas priekšrakstiem enerģētiski spēcīgākās ir Zemes stihijas zodiaka zīmes un, protams, Skorpions. Pastāv arī uzskats, ka panākumus pārsvarā nodrošina harmoniski planētu aspekti individuālajā astroloģiskajā kartē. Taču dzīve un personības ir tik daudzkrāsainas. «Praktiskā Astroloģija» pēc savas gaumes izvēlējās dažas dāmas, nozīmīgas personības un atklāja pavisam ko citu.

Mūsu izvēlēto ietekmīgo un «šerpo» sieviešu horoskopos dominē par maigām, mīļām, empātiskām uzskatītās Zivju un Vēžu zodiaka zīmes, turklāt astrokartēs ir daudz tā dēvēto spriedzes aspektu. Pēdējie rada šķēršļus un iekšējās pasaules disharmoniju, kā dēļ cilvēkam ir grūti sadzīvot ar citiem un pašam ar sevi arī. Un iespējams, ka tieši tas ir dzinējspēks, kas liek cīnīties, pierādīt sevi un atstāt savas pēdas laikā un vēsturē.

Klāra&Roza

Kādreiz populārā un arī vēl tagad dažkārt svinētā Starptautiskā Sieviešu solidaritātes diena tiek uzskatīta par vācu komunistes Klāras Cetkinas iniciatīvu. Ideja to atzīmēt saistās ar cīņu par ekonomisko, sociālo un politisko līdztiesību. Viņa gan neesot noteikusi, ka tā atzīmējama konkrēti 8. martā, taču tas vairs nav tik būtiski. 19. gadsimta nogalē pasauli pāršalca feminisma vilnis, kas aizrāva gan Cetkinu, gan viņas idejisko līdzgaitnieci Rozu Luksemburgu. Abas dāmas sludināja neatkarīgu un brīvu dzīvesstilu, tajā skaitā arī attiecību jomā. Turklāt Rozai, kura par Klāru četrpadsmit gadus jaunāka, pat bijis romāns ar pēdējās dēlu.

Scanpix

Nostāsti vēsta, ka Klāra Cetkina jau piecu gadu vecumā esot paziņojusi, ka vēlas būt kā kristietības reformators un vienlīdzības sludinātājs Jans Huss. Viņa aizrāvās ar marksisma un feminisma idejām un kļuva par vienu no Vācijas komunistiskās partijas dibinātājām un III Internacionāles (starptautiska komunistu organizācija - aut.) līderēm. Daudz nostāstu ir par viņas brīvajiem uzskatiem un mīlas piedzīvojumiem ar revolucionārajiem biedriem. Klārai bija apmēram četrdesmit gadu, kas mūžībā aizgāja viņas laulātais draugs Osips Cetkins. Drīz pēc tam viņa apprecējās ar jauno mākslinieku Frīdrihu Cundelu, taču pēc pāris gadiem kaisle norima un attiecības pajuka. Taču Cetkina vēl gadus trīsdesmit nepiekrita juridiski šķirt laulību.

Roza Luksemburga piedzima ebreju ģimenē Krievijas kontrolētajā Polijas daļā. Jau jaunībā viņa aizrāvās ar kreisajām idejām un iesaistījās politikā, tad aizbēga uz Šveici, kur studēja filozofiju, vēsturi, politiku, ekonomiku un matemātiku. Studiju laikā viņa iepazinās ar Leo Jogihesu, ar kuru kopā dibināja Polijas Karalistes Sociāldemokrātu partiju un vēlāk Polijas Karalistes un Lietuvas Sociāldemokrātu partiju, apvienojot lietuviešu sociāldemokrātu organizācijas. Politikas peripetiju krustpunktā nokļuvusī Roza kādu laiku pavadīja cietumā, tad tika atbrīvota, bet vēlāk Berlīnē politiskie pretinieki viņu nogalināja ar šāvienu galvā un līķi iemeta kanālā.

Idejiskā cīņubiedre Klāra Cetkina Rozu Luksemburgu krietni vien pārdzīvoja. Un leģenda vēsta, ka pēdējais Cetkinas vārds esot bijis: «Roza...» Nevis atvadas no ģimenes. Abas dāmas it kā bija atšķirīgas, tomēr viņām ir daudz kopīga.

*

Klāras Cetkinas astrokarte: Dominē Vēža un Zivju zodiaka zīmes, tajās atrodas Saule un Merkurs. Cilvēkam dota empātija, spējas sajust un izprast citus, kā arī laba intuīcija. Mēness savukārt atrodas Strēlniekā, kas norāda uz tiekšanos pēc ideāliem, dažkārt pat pārspīlētā, fanātiskā veidā. Šim debesu spīdeklim ir vairāki spriedzes aspekti, kam raksturīga nesavaldība, paaugstināti stresa riski, utopiskas idejas.

Rozas Luksemburgas astrokarte: Tāpat kā Klārai Cetkinai, arī Rozai Luksemburgai Saule atrodas Vēža zodiaka zīmē, un tai ir pozitīvi aspekti, kas norāda uz enerģiju, optimismu, arī aizsardzību. Taču iekšējās pasaules rādītājs Mēness ir ļoti «samocīts» ar kvadrātu un opozīciju - pretrunas starp prātu un emocijām, stresi un aplama situāciju uztvere, turklāt apvienojumā ar Strēlnieka zodiaka zīmi tas rada fanātismu, tiecoties pēc ideāliem.

*

Modes revolucionāre

Franču modes dizainere Koko Šanele savā veidā uzskatāma par modes revolucionāri, kas pagājušā gadsimta sākumā dāmām piedāvāja vēl pavisam ko nebijušu - bikses, kostīmus un klasisko «mazo melno kleitiņu». Tā bija atbrīvošanās no apgrūtinošiem, apspīlētiem tērpiem. Runā arī, ka Šanele bijusi tā, kas radīja mākslīgo pērļu virtenes, lai ar tām varētu rotāties visas, ne tikai īpaši turīgas dāmas.

Scanpix

Pašas modes karalienes ceļš līdz panākumiem bija raibu raibais. Viņa piedzima «klejotāju» ģimenē, kur trūka stabilitātes. Meitene, īstajā vārdā Gabriela, kopā ar māsām nereti tika atstāta pieskatīšanai citiem. Tēvs Albērs uzdzīvoja, māte Žanna akli viņu mīlēja, cieta, bet 33 gadu vecumā smagi saslima un aizgāja tajā saulē. Tēvs negribēja rūpēties par bērniem, un Gabriela vispirms nonāca patversmē, bet tad klostera skolā, kur apguva šūšanas prasmes. Brīvdienās viņa ciemojās pie tēva māsas Džūlijas, kura bija laba šuvēja un cepuru meistare.

20 gadu vecumā Gabriela pabeidza klostera skolu un sāka strādāt kāzu tērpu un bērnu apģērbu veikalā, taču viņas sapnis tolaik bija skatuve. Viņa parakstīja līgumu ar kādu lokālu. Repertuārā bija dziesmas «Ko Ko Ri Ko» un «Kurš redzējis Koko no Trokadero?», kuru dēļ jaunā dāma tika pie iesaukas Koko. Taču skatuves karjera neveidojās, un Gabriela pieņēma sena kavaliera, miljonāra Etjēna Balsāna uzaicinājumu dzīvot viņa pilī. Šajā laikā Koko apguva augstākās sabiedrības manieres. Lai atšķirtos no vairuma kurtizāņu, Koko staigāja striktos kostīmos un valkāja vienkāršas cepures, kā arī sāka tās darināt savām paziņām. Vēlāk ar turīga angļa palīdzību viņa atvēra savu biznesu. Šaneles dzīvē bija daudz vīriešu, daudz mākslas, daudz piedzīvojumu... Bet, kad 1981. gadā 88 gadu vecumā dižā modes māksliniece aizgāja tajā saulē, viņas skapī tuvie cilvēki ieraudzīja vien trīs tērpus...

Koko Šaneles astrokarte: Astroloģiskajā kartē ir būtiska Lauvas zīmes ietekme - tajā atrodas gan Saule, gan Venera. Tā ir vēlme būt uzmanības centrā, artistiskums, spēja būt pamanāmai un prast sevi pasniegt. Emociju rādītājs Mēness atrodas Zivju zodiaka zīmē, kas norāda uz labu intuīciju, savukārt Merkurs Jaunavā dod praktiskumu. Tajā pašā laikā visām minētajām planētām ir saspringti aspekti, kas norāda uz paaugstinātiem stresa riskiem, sarežģītu emocionālo pasauli, vilšanos mīlestībā, problēmām bērnībā un sliktajām tēva un mātes attiecībām, kā rezultātā, iespējams, Šanelei pašai nav izdevies izveidot harmonisku privāto dzīvi.

*

Vecās Eiropas vairs nav

Vācijas kancleres Angelas Merkeles «atvērto durvju» politikas dēļ Eiropa vairs nav un nebūs tāda kā senāk. Milzīgas patvēruma meklētāju un ekonomisko bēgļu masas tagad ir šeit, un nav īsti skaidrs, kā tikt galā un kā risināt ar bēgļiem saistītos jautājumus.

Scanpix

Angela Merkele piedzima Hamburgā, taču drīz pēc tam ģimene pārcēlās uz Austrumvāciju, Brandenburgas apgabalu. Tur viņas tēvs, mācītājs Horsts Kasners, kalpoja Templinas draudzē.

Skolu un pēc tam arī Leipcigas universitātes Fizikas fakultāti Merkele pabeidza ar izcilību. Pēc universitātes beigšanas jaunā speciāliste strādāja Zinātņu akadēmijas Fizikālās ķīmijas institūtā Berlīnē. No 1977. gada līdz 1982. gadam bija precējusies ar savu kursa biedru, fiziķi Ulrihu Merkelu, bet kopš 1998. gada - ar Joahimu Zaueru, izcilu ķīmiķi, taču saglabājusi pirmā vīra uzvārdu.

Jau 36 gadu vecumā Merkele kļuva par Vācijas ģimenes lietu ministri un līdz ar to par jaunāko ministri kanclera Helmūta Kola kabinetā, vēlāk viņa bija Vācijas vides aizsardzības ministre, bet 2005. gadā kļuva par pirmo sievieti kancleri un, saskaņā ar ietekmīgā ekonomikas izdevuma «Forbes» aplēsēm, par pasaules ietekmīgāko sievieti.

Angela Merkele kopā ar vīru dzīvo Berlīnē, īres namā. Viņas alga ir 280 000 eiro gadā. Merkelei bērnu nav, bet tas netraucē viņu dēvēt par «mammu», ja precīzāk - visas «nācijas mammu». Šādu iesauku Merkele izpelnījās no saviem partijas biedriem. Pēdējos gados Vācijas kanclere saņēmusi daudz pārmetumu par savu nostāju bēgļu jautājumā un «durvju atvēršanu» neskaitāmu patvēruma meklētāju pūļiem.

Angelas Merkeles astrokarte: Spēcīgi dominē Vēža zodiaka zīme - tajā atrodas gan Saule, gan Merkurs. Tātad svarīga «savējo» un ģimeniskuma tēma, piemīt vēlme «glābt pasauli». Taču Saulei ir saspringti aspekti, kas norāda uz iekšējo stresu un pašas uzliktiem ierobežojumiem. Savukārt Mēnesim aspektu nav vispār - līdz ar to pasaules glābšanas, savējo un ģimeniskuma tēma izpaužas aplamā veidā. Mēness kancleres kartē atrodas Ūdensvīra zīmē, kas norāda uz vēlmi pēc neatkarības un pat nerēķināšanās ar citiem lēmumu pieņemšanā. Toties prāta planētai Merkuram ir lieliski aspekti - loģika plus plašs pasaules skatījums.

*

Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk - Elza Pliekšāne. Vienkārši Aspazija. Izcila dzejniece, šerpa dāma, sociāli asa. Rakstnieks Arno Jundze Aspaziju raksturojis kā pārmodernu dzejnieci, kas raksta tik sarežģīti, ka laikabiedriem no tā sāp galva.

Dzejniece iestājās pret dogmām un aizspriedumiem un par sieviešu tiesībām veidot savu dzīvi saskaņā ar jūtām. Sākot darboties literatūras lauciņā, kā literāro pseidonīmu viņa izvēlas sengrieķu feministes un valdnieka Perikla mīļotās Aspazijas vārdu. Nostāsts vēsta, ka reiz dzejniece uzrakstījusi apcerējumu par slaveno un dumpiniecisko franču rakstnieci Žoržu Sandu. Taču cenzors to neļāva publicēt. «Liekat tanī vietā kādu citu - godīgu sievišķi,» viņš esot teicis. Aspazija nomainīja Sandas vārdu ar viņas īsto vārdu - Aurora Didevāna. Un viss bija kārtībā.

Vairāk nepārstāstot Aspazijas biogrāfiju, jāteic, ka - otras tādas dzejnieces mums nav.

wikimedia

Aspazijas astrokarte: Ļoti sarežģīta personība. Saule un Mēness Zivju zodiaka zīmē, kas piešķir intuīciju, radošumu, empātiju, taču var izpausties arī kā pārmērīgas rūpes par tuvākajiem. Mēness Skorpionā - jūtas dziļas un dvēseli plosošas, greizsirdība un privātīpašnieciskums. Visiem trim svarīgākajiem personību raksturojošajiem debesu spīdekļiem daudz saspringtu aspektu - gan pēkšņas emociju maiņas, gan dusmu uzplaiksnījumi, gan nespēja ieklausīties citu viedokļos un pieņemt autoritātes. Tajā pašā laikā liela iekšējā nedrošība un šaubas, kas jāpārvar.