Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Busulis atklāj, ko viņam ausī čukstējusi Pugačova

© Elena Lapteva/ Комсомольская Правда, Ingrīda Punka

Uz Intara Busuļa un viņa komandas pavasara un vasaras koncertiem dažās Latvijas koncertzālēs biļetes jau izpirktas. Viņš ir ne tikai Krievijas estrādes primadonnas Allas Pugačovas mīlulis, parodiju meistara Maksima Galkina un dziedātāja Grigorija Ļepsa draugs, bet arī Latvijā ieredzēts un mīlēts skatuves mākslinieks. Tajā pašā laikā Busulis arī ļoti kritizēts par muzicēšanu Krievijā, interneta dzīlēs klejo pat komentāri, vai viņš ticies ar Krievijas vadoni Vladimiru Putinu. Taču Intars nerisina politikas jautājumus, viņš tikai dzied un ar savu šarmu un skatuves harismu apbur klausītājus. Katrā gadījumā vienaldzīgo nav.

«Nākamās pieturas» liktenis - klausītāju un mammas rokās

Intara Busuļa jaunākā dziesma «Nākamā pietura», kuras mūzikas autors ir Kārlis Lācis un teksta autore Māra Zālīte, jau strauji guvusi popularitāti arī to jauniešu vidū, kas ikdienas gaitās klausās pasaules mūzikas hitus. Šo dziesmu Intars Busulis arī jau paguvis noguldīt «Latvijas radio 2» popa un rokdziesmu aptaujas «Muzikālā banka 2017» seifos. «Mēs jau arī tikai eksperimentējam. Un negribas vienkāršu kompozīciju laist tautās. Šo dziesmu Kārlis Lācis vispirms ir caur sevi izlaidis, un tikai tad to palaidām tautās. Un kas ar šo dziesmu notiks tālāk, ir atkarīgs no klausītājiem,» sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj Intars Busulis. Jāpiebilst, ka arī nākamās dziesmas liktenis ir dziedātāja mammas Ērikas Busules rokās, jo tieši viņa ir tā, kas nemitīgi atgādina savai kuplajai ģimenei - Intara tētim Imantam, brāļiem Laurim un Ērikam un māsām Rebekai un Sigitai, ka nemitīgi jābalso par Intara dziesmām. «Mamma ir ļoti aktīva. Nu kā jau visas mammas, kas par saviem bērniem ies un izcīnīs viņiem vietu šaisaulē,» par mammas neizmērojamo mīlestību stāsta dziedātājs.

Ar tikpat lielu mātes mīlestību Intara mamma sekoja līdzi arī dēla dziesmai «Miglas rīts», kas «Latvijas radio 2» roka un popdziesmu apbalvošanas ceremonijā «Muzikālā banka 2016» ierindojās godpilnajā otrajā vietā. Tā nu sanāca, ka laikā, kad Ventspilī tika dalītas balvas «Muzikālās bankas 2016» laureātiem, Intars ar ģimeni - sievu Ingu StaškoBusuli un trim bērniem: dēlu Leniju, meitu Emiliju un jaunāko ģimenes atvasīti Ameliju - atpūtās Taizemē. Lai arī kā Busulis centās samainīt aviobiļetes, lai ātrāk atgrieztos dzimtenē, tas nebija iespējams. Šo ceļojumu ģimene jau bija izplānojusi un iegādājusies pērnajā vasarā. Dziedātājs to bija godam nopelnījis pēc saspringtā un piesātinātā aizvadītā gada, kad Intaru Busuli redzējām te uz pašmāju skatuvēm, te neskaitāmos Krievijas televīzijas projektos.

Arī Intara Busuļa šā gada grafiks jau saplānots un solās būt piesātināts ar bagātiem notikumiem. Jau 1. martā dienasgaismu ieraudzīs viņa solo albums latviešu valodā «Nākamā pietura», pēc kura sāksies Latvijas koncertturneja. Uz dažiem koncertiem biļetes jau pilnībā izpārdotas. Savukārt ierakstu albums krievu valodā tiks prezentēts rudenī Sanktpēterburgā.

Nav iemesla celt galvu gaisā

Stāsts par Intara Busuļa karjeru, kā viņš no maza zēna, kas dzimis un audzis Talsu apkaimē, izaudzis par Latvijā un Krievijā mīlētu skatuves mākslinieku, ir aprakstīts vairākkārt. Intars droši var lepoties un visai pasaulei atklāt arī savu veiksmes stāstu, jo nav nedz turīgu, nedz populāru vecāku atvase. Mūziķa tētis Imants ilgus gadus bijis traktorists, bet mamma Ērika strādājusi veikalā. Busuļu bērni uzauguši, iepazīstot vienkāršos un smagos lauku darbus. Pēc labi padarītiem darbiem vecāki savus bērnus apbalvojuši ar ceļojumiem, kultūras un mūzikas pasākumu apmeklēšanu. Turklāt visi bērni izskoloti un ieguvuši labu izglītību. «Mēs augām dziļos laukos, kur bija gan mājlopi, gan siena gubas un zārdi. Lepns nekad neesmu bijis, jo nav jau iemesla, lai celtu galvu gaisā. Tagad arī pašam ir ģimene - sieva un bērni, un arī viņiem ir savas vajadzības. Tādēļ es nevaru tikai visu laiku domāt par sevi un saviem panākumiem. Manas domas ir ievirzītas pareizās sliedēs. Nemitīga darbošanās. Mans maršruts ir Rīgas centrs, Doma laukums un beidzamo gadu laikā arī lidostas,» prāto dziedātājs. Pēdējos mēnešos aizņemtības dēļ Intaram nav sanācis paciemoties pie vecākiem Talsu pusē. Dziedātājs sola laboties un aizbraukt ar savu ģimeni pie vecākiem, izkarsēties pirtī un ienirt ledainā ūdenī, kā arī paviesoties pie māsas Rebekas Arhipovas, kas ar ģimeni dzīvo Ventspilī. «Māsai 15. februārī ir dzimšanas diena, tā ka būs svinības. Rebeka māca bērniem muzikālo attīstību mūzikas studijā «Orff». Māsa jau vairākus gadus aktīvi darbojas tajā studijā,» precizē Busulis.

«Neesmu nekāds sūdabrālis!»

Pērnā gada nogalē, kad Intars Busulis ar savu dueta partneri Jeļenu Vaengu viesojās humorista Maksima Galkina šovā, ko raida Krievijas pirmais televīzijas kanāls, Alla Pugačova nebeidza vien slavēt talantīgo Latvijas dziedātāju. Turklāt pērnajā vasarā Alla Pugačova un Maksims Galkins klātienē apmeklēja Busuļa koncertu Dzintaru koncertzālē. «Tas ir liels gods, ka viņi atnāca uz koncertu. Turklāt noskatījās abas daļas un pēc koncerta atnāca uz aizskatuvi, lai pateiktu labus vārdus. Es nezinu, kā lai to novērtēju. Iespējams, ka esmu vienīgais latviešu dziedātājs, uz kura koncertiem Pugačova ir bijusi. Iespējams, ka tāpēc arī TV raidījumā viņa par mani tik labi izteicās. Bet nu nekāds sūdabrālis jau arī neesmu! Es izjūtu pret Allu cieņu. Reizēm, kad bijušas tiešraides vai koncerti, Alla man kaut ko ir iečukstējusi austiņā, lai es piespēlēju: «Intar, nāc uzdejosim, lai visi brīnās!» Ar Allu privāti nesazinos, vairāk ar Maksimu,» skaidro mūziķis.

Draugos ar Galkinu un Ļepsu

Šā gada sākumā Grigorijs Ļepss aicināja Busuli uz Sočiem, kur jau otro gadu pēc kārtas norisinās Ļepsa producentu kompānijas organizētie pareizticīgo Ziemassvētku koncerti, ko translē arī televīzija. «Es zinu, ko par viņu te domā daži cilvēki, bet man ir ļoti laba sadarbība ar Grigoriju, un mēs tiešām esam draugi. Viņš ir foršs čalis! Esam visādos tusiņos vairākkārt tikušies. Viņam šad tad patīk pabaudīt kādu atspirdzinošu dzērienu. Man sanāk retāk, jo nav tas vecais kalums un ir ģimene, suns un bērni, tādēļ nevaru daudz tusēties.

Ar mani sarunājas arī cilvēki, kurus personiski nepazīstu, bet esmu redzējis Krievijas televīzijas pārraidēs. Viņi zina mani. Nāk klāt, aprunājas un saka labus vārdus. Man ir vienkārši paveicies, tas ir arī viss,» pieticīgs sevis uzslavēšanā ir Busulis.

Nešķiro klausītājus Krievijā un Latvijā

Mūziķis arī vairākkārt uzsver, ka viens neko nebūtu paveicis un visi panākumi ir sasniegti tikai un vienīgi ar komandas darbu. «Tā ir 2009. gadā dibināta SIA «deBusul Music», kurā darbojas menedžere Una TaalMedvide, komponists Kārlis Lācis un viss «Abonementa orķestris». Es arī neuzstājos viens, vienmēr visur braucam kopā. Mani arī sirdsapziņa grauž, ja es nejauši publiski pasaku, ka man ir koncerts vai ka izpildu savu dziesmu un esmu iekļuvis «Muzikālajā bankā». Tā nav, tas viss ir komandas darbs. Un mums visur ir ko darīt - Latvijā, Novosibirskā, Rostovā, Tallinā vai zelta Prāgā. Un «dot tik virsū», mēs neapstāsimies un iesim tālāk,» nosaka Busulis.

Lai arī Krievijā skatuves māksliniekiem ir daudz lielāki honorāri nekā Latvijā, Intars ar dziļu pietāti un cieņu izturas pret saviem talanta cienītājiem, koncertiem un pasākumiem, kuros viņš ar savu komandu piedalās Latvijā.

Intars atzīst, ka viņa karjera veidojusies, pateicoties arī Maestro Raimondam Paulam. «Mūsu sadarbība joprojām turpinās. Viņš jau atkal kaut ko domā. Rudenī, iespējams, kaut ko sāksim darīt. Ir tapušas jaunas kompozīcijas. Un mūziķis un producents Māris Briežkalns jau mani ir brīdinājis. Manā galvā jau šis projekts ir sakārtots pa plauktiem un cietajiem diskiem. Tās kompozīcijas es vēl nezinu, bet Raimonds Pauls ir aktīvs un tāds vienmēr ir bijis. Viņš nekad nav apstājies, es pat nezinu, kas viņu dīda. Nevaru jau vēl visu izstāstīt, jo pats daudz ko nezinu. Bet Maestro ir ieņēmis galvā, ka mums būs jauns projekts, un mēs darām,» saka Busulis.