Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Krāšņi! Pavasara ziedonis ir klāt!

© Scanpix

Iestājoties astronomiskajam pavasarim, ilgojamies pēc saules siltajiem stariem un sakuras – Japānas ķiršu ziedēšanas. »Vakara Ziņas« piedāvā iedvesmoties no pavasara krāšņākajiem planētas kokiem un, iespējams, ieplānot tuvākā brīvdienu ceļojuma maršrutu, lai šo debešķīgo dabas skaistumu skatītu savām acīm!

Sakura

Ziedēšanas periods: marta beigas - maijs

Pavasara ķiršu ziedēšanas svētkiem ir gadsimtu ilga vēsture arī Amerikā. 1912. gadā nelielā ceremonijā toreizējā ASV prezidenta dzīvesbiedre Helēna Tafta un Japānas vēstnieka sieva Potomakas upes parkā kopīgi iestādīja divus ķiršu kociņus, divus no trīs tūkstošiem, ko Vašingtonai uzdāvināja Japānas galvaspilsētas Tokijas mērs. Abas dāmas, pašas to nenojaušot, lika pamatu tradīcijai, kas jau sen kļuvusi par vienu no lielākajām galvaspilsētas tūrisma atrakcijām pavasarī - nacionālajiem ķiršu ziedēšanas svētkiem. Ik gadu Vašingtonā uz jau 3020 ķiršu ziedēšanas svētkiem - brīvdabas piknikiem, gaisa pūķu festivālu, teātra un mūzikas priekšnesumiem, kā arī uguņošanu - ierodas vairāk nekā miljons tūristu. Šogad sakuras ziedēšanas festivāls Vašingtonā notiek līdz 16. aprīlim.

Scanpix

Japānā pavasaris sākas tikai tad, kad ziedēt sāk sakuras koki. Parasti tas notiek marta beigās vai aprīļa sākumā. 2017. gadā vispopulārākie «Yoshino» šķirnes ķiršu koki Tokijā sāka ziedēt 24. martā, pēc tam ziedonis sākās Kioto un Osakas pilsētās. Uzlecošās saules zemē šim notikumam ir veltīti vieni no galvenajiem nacionālajiem svētkiem - Hanami. Miljoniem cilvēku tad iziet ielās, lai priecātos par koku pārsteidzošo skaistumu, kuru ziedu kronis atgādina debešķīgus mākoņus. Sakuras ziedēšanas laikā Tokijas iedzīvotāji masveidā dodas uz parkiem, lai apbrīnotu visdažādākās Japānas ķiršu šķirnes. Tērpušies skaistos kimono, visi apbrīno dabas skaistumu, fotografē ziedus un reibst ne tik daudz no ziedu skaistuma, bet gan rīsu vīna dēļ, jo to tradicionāli dzer ķiršu ziedēšanas laikā. Ķiršu ziedus Japānā apbrīno jau kopš 7. gadsimta. Tie simbolizē ne tikai maigumu un šķīstību, bet arī laicīgā skaistuma un dzīves pārejošo dabu - vienā brīdī skaistais zieds kokā priecē cilvēkus, bet otrā tas jau ir nokritis uz zemes.

Bijusī Vācijas Federatīvās Republikas galvaspilsēta Bonna ir ne tikai pilsēta pie Reinas, kas tagad ir kļuvusi par starptautiska mēroga ekonomikas un kultūras metropoli, bet arī lepojas ar savu «Heerstrasse» jeb Ķiršu ziedu avēniju. Vislabāk pastaigai tā ir piemērota aprīļa beigās, kad divas trīs nedēļas šeit zied 80. gados iestādītie Japānas ķiršu koki. Tūristu biroji pat piedāvā īpašu sakuras baudīšanas pastaigu maršrutu, kas sākas pie pilsētas vecā Rātsnama, tirgus laukuma un Doma un ved cauri Ķiršu avēnijai līdz Bēthovena namam, kas atrodas piecu minūšu attālumā un Torņa vārtiem.

Ik gadu maija sākumā skaistie japāņu kociņi priecē arī Rīgas iedzīvotājus, kad Pārdaugavā esošajā Uzvaras parkā krāšņi zied sakuras jeb ķiršu koki, kurus Rīgai uzdāvināja Japānas vēstniecība. Baltie un maigi rozā ziedi tievos Japānas ķiršu zarus apņem kā pūkaini mākonīši un piesaista nedalītu parka apmeklētāju uzmanību. 2012. gada 3. aprīlī Japānas vēstniecība dāvāja Rīgai 114 sakuras kociņu, un tā bija simboliska dāvana Latvijas 100. dzimšanas dienas gadā, kas tiks svinēta 2018. gadā. Rīgā tika iestādītas trīs šķirņu sakuras. No tām 47 kociņi ir Japānai visraksturīgākā šķirne ‘Somei Yoshino’, kas iekrāso visu koku gaiši rozā ziedlapiņām. Pārējās divas šķirnes ir Eiropā plaši izplatītā ‘Kanzan’ (30 kociņu) un ‘Accolade’ (37 kociņi). Lai gan bija paredzēts, ka kociņi krāšņos ziedos saplauks tikai pēc vairākiem gadiem, kad svinēsim mūsu valsts proklamēšanas 100. gadadienu, rīdziniekus tie priecē jau tagad!

Otrpus okeāna vēl viena no vietām pasaulē, kas lepojas ar vērienīgu ķiršu ziedēšanas festivālu, ir Kanādas lielākā ostas pilsēta Vankūvera. Ik gadu ziedēšana sākas marta vidū un ilgst veselu mēnesi. Japānas ķiršu ziedēšanas laikā Vankūverā ievērības cienīgs ir Lielais brīvdabas pikniks un japāņu haiku rakstīšanas konkursi Karalienes Elizabetes parkā, brīvdabas izstāde Botāniskajā dārzā, kā arī pievakarē grandiozais pavasara gaismu un objektu festivāls.

Aprīļa otrajā pusē lielais pavasara notikums ir klāt arī Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas centrā, kur visā krāšņumā ik gadu uzplaukst japāņu ķirši. Ik gadu Stokholmas Karaļa dārzos vienuviet pulcējas cilvēki, kas mielojas ar saldējumu vai bauda kafiju un pavasara saulītē fotografējas pie rozā dabas brīnuma.

*

Vistērijas jeb glicīnijas

Ziedēšanas periods: no pavasara sākuma līdz vasaras vidum

Šo dienvidu skaistuli, kas vairāk ir vīteņaugs jeb kāpelējošs krūms ar liānām līdzīgiem vītņu veida zariem un bagātīgu, krāšņu ziedu masu - glicīniju jeb vistēriju, visplašāk var sastapt Ķīnā, Kaukāza valstīs un Krievijas dienvidu pusē. Glicīnijas dēvē par diezgan kaprīzu koku, tāpēc ar tā kultivēšanu Eiropā pārlieku neaizraujas, jo klimata dēļ visbiežāk tas apsalst. Par glicīniju mēdz teikt, ka tie, kuriem kaut reizi ir palaimējies pavasarī redzēt nokarenās ziedu virtenes jeb skaras violetos, zilos, baltos un rozā toņos, šo pārsteidzošo dabas brīnumu nespēj aizmirst.

*

Dekoratīvā ābele

Ziedēšanas periods: maijs

Vēlā pavasara ziedonī gandrīz visā pasaulē uzplaukst arī dekoratīvo ābeļu pumpuri, ietērpjot apkārtni ziedu mākonī, bet nokrītot tie rada skaistus ziedu krāsu paklājus. Atkarībā no sugas dekoratīvās ābeles ziedi ir sārti, rožaini vai balti, kā arī tie var mainīties ziedēšanas laikā, piemēram, pumpuri ir koši rozā, bet ziedi balti. Dekoratīvo ābeļu koki var sasniegt astoņus līdz desmit metrus, citi turpretī vairāk līdzinās krūmiem un izaug tikai divus trīs metrus gari.

*

Kanādas jūdas koks

Ziedēšanas periods: aprīlis - maijs

Izmēros pieticīgais, bet ļoti skaistais vasaras zaļais Kanādas jūdas koks, kas zied rozīgi violetā krāsā, sākotnēji bija sastopams un auga ASV un Kanādas austrumos. Šodien, lai pastaigātos pa Kanādas jūdas koka dārziem, nav obligāti jākuģo vai jālido pāri okeānam. Lielākās Kanādas jūdas koka audzes priecē cilvēkus Krievijas dienvidu un kūrorta pilsētās, visā Ukrainas teritorijā, kā arī daudzviet Rietumeiropā - Beļģijā, Nīderlandē un Vācijā. Sevišķi šo dekoratīvo koku ar noapaļoto vainagu izmanto pilsētu apstādījumos.

*

Kizils

Ziedēšanas periods: aprīlis - maijs

Kizils ir līdz astoņiem metriem augsts lapu koks vai krūms. Baudīt augļkoka krāšņumu var tikai divas trīs nedēļas aprīlī. Tad kokā zied lietussarga formas ziedkopas, kas sastāv no 15-20 ziediņiem. Saulaino kizilu ziedoni vislabāk ir baudīt Moldāvijā, Ukrainā un Krimā, bet pa kādam dekoratīvam eksemplāram var atrast arī citviet Eiropā. Piemēram, Latvijā vecākais kizils, kas aug Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretī Latvijas Universitātes galvenajai ēkai, pavasaros zied ļoti bagātīgi.

Scanpix

*

Ķirsis

Ziedēšanas periods: maijs - jūnijs

Ierastais, iemīļotais un labi pazīstamais ķiršu koks savā ziedēšanas laikā pavasara otrajā pusē arī ir neticami skaists un krāšņs. Lai par to pārliecinātos, pat nekur nav jābrauc. Aromātiskie un kuplie balto ziedu mākoņi ir redzami daudzviet pilsētā un katrā lauku sētā. Atkarībā no laika apstākļiem ķiršu ziedēšana Latvijā sākas aprīļa beigās vai maija sākumā, bet Eiropas pilsētu parkos, piemēram, Londonā, Parīzē, Romā un Prāgā, krietni agrāk.